Η πολιτική Μητσοτάκη: Κατανόηση και… συμπάθεια από τον Γερμανό ΥΠΕΞ, αλλά κουβέντα για κυρώσεις στην Τουρκία

Me to Oruc Reis σε απ΄σταση αναπνοής … από το Καστελόριζο, οι Γερμανοί κάνουν τον “Κινέζο” και χαρακτηρίζουν “μονόδρομο” το διάλογο με την Τουρκία, καταδεικνύοντας σαφώς με ποιανού το μέρος είναι σε αυτήν την διένεξη!

Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο τόσο με τον απόπλου του Oruc Reis στα ανοιχτά του Καστελλόριζου, όσο και με το άνοιγμα των Βαρωσίων, το Βερολίνο επιλέγει μην κάνει την παραμικρή αναφορά σε κυρώσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αρκέστηκε να δηλώσει «την αλληλεγγύη και τη στήριξη» της Γερμανίας στην Ελλάδα.

«Μας προκάλεσαν εξαιρετική έκπληξη όσα είδαμε τις τελευταίες μέρες από την τουρκική πλευρά, τόσο το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια όσο και το γεγονός ότι το Oruc Reis απέπλευσε εκ νέου. Όλα αυτά αντίκεινται στο πνεύμα όσων συμφωνήσαμε, δηλαδή σε κλίμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης να προσπαθήσουμε με διπλωματικά μέσα να αποκλιμακώσουμε την ένταση της διαμάχης» σημείωσε και συνέχισε:

«Γι’ αυτό έχω μεγάλη κατανόηση αν τώρα στην Αθήνα επικρατεί όχι μόνο έκπληξη, αλλά και θυμός, καθώς εκ νέου -δεν είναι η πρώτη φορά- με προκλήσεις από την τουρκική πλευρά όσα είχαμε δρομολογήσει κατ’ αρχάς διακόπηκαν.

Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να σας πω ότι στη βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο Συμβούλιο θεωρώ ότι έχουμε μόνο μία δυνατότητα, η οποία είναι ο διάλογος, για να οδηγηθούμε σε κάποια αποτελέσματα».

«Γι’ αυτό λοιπόν θεώρησα καλό να κάνω αυτή την περιοδεία, αυτό το ταξίδι, που με οδήγησε στη Λευκωσία και εδώ στην Αθήνα, όπου και το ταξίδι μου σταματάει. Γιατί θέλω απλά να ανακοινώσω και να δείξω έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη στήριξη που έχει η Ελλάδα από όλους εμάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία» κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις αποφάσεις της τελευταίας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, σημείωσε πως «στην παράγραφο 21 των συμπερασμάτων του Συμβουλίου, καταστήσαμε σαφές πως στην περίπτωση που συνεχιστούν οι μονομερείς ενέργειες και οι προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, εμείς -ως Ευρωπαϊκή Ένωση- θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και όλες τις επιλογές που διαθέτουμε». Όπως πρόσθεσε, «θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις το αργότερο ως τον Δεκέμβριο».

Παράλληλα ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε συζητήσεις υπό αυτές τις συνθήκες, «με ένα πλοίο να βρίσκεται εν πλω και αναμένω ότι το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έτσι ώστε να εξετάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις».

Πηγή: avgi.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί