Απεργία την Πέμπτη για την προστασία της δημόσιας υγείας, της παιδείας και της εργασίας

Με βασικά αιτήματα τη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας, μαζικούς μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση και μείωση σε 15 των μαθητών ανά τμήμα, διασφάλιση των θέσεων εργασίας και κατάργηση της ελαστικής ενοικιαζόμενης εργασίας, η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία αύριο Πέμπτη 15 Οκτωβρίου. Στις 10 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος, η ΑΔΕΔΥ διοργανώνει συλλαλητήριο, ενώ την ίδια ώρα στα Προπύλαια θα συγκεντρωθούν σωματεία εργαζομένων του Δημοσίου που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.

Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν ΠΟΕΔΗΝ, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ. «Ζητάμε επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση του συστήματος Υγείας και Πρόνοιας. Ζητάμε οι δεσμεύσεις να γίνουν πράξη» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ, που θα πραγματοποιήσει πορεία σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας και ΕΚΑΒ στην Αθήνα, προς το υπουργείο Υγείας, με εκκίνηση στις 8.30 το πρωί από την Πλατεία Μαβίλη.

«Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν πήρε κανένα μέτρο ώστε τα σχολεία να είναι ανοιχτά με όλους τους αναγκαίους όρους προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών αλλά με θράσος, μετακυλύει στις πλάτες των εκπαιδευτικών την επίλυση κάθε προβλήματος της σχολικής καθημερινότητας» υπογραμμίζουν στο κάλεσμά τους ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, καθώς συμπληρώνεται ένας μήνας από το χτύπημα του «πρώτου κουδουνιού» της σχολικής χρονιάς.

Η ΑΔΕΔΥ ζητάει:

  • Θωράκιση της Δημόσιας Υγείας. Γενναία αύξηση των δαπανών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Δωρεάν τεστ σε όλους, όπου οι ανάγκες το απαιτούν. Δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας. Προστασία των ευπαθών ομάδων.
  • Χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού, χωρίς αφαίρεση από την κανονική άδεια.
  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση για την κάλυψη των χιλιάδων οργανικών και λειτουργικών κενών. 15 μαθητές ανά τμήμα. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα.
  • Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Καμία μείωση των μισθών των εργαζομένων. Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων συναδέλφων.
  • Επέκταση του θεσμού των Βαρέων – Ανθυγιεινών στο Δημόσιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης και το χρόνο εργασίας. Επέκταση, αύξηση και μη περικοπή από κανέναν εργαζόμενο του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που το λαμβάνει σήμερα.
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση των ανώτατων συντελεστών του ΦΠΑ στο 15%.
    Προσλήψεις στο Δημόσιο, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά με προτεραιότητα στην Υγεία(Παιδεία, Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ).
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων. Καμία ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.
  • Καθιέρωση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση για τους συνταξιούχους, όπως ορίζει το Σύνταγμα.
  • Κατάργηση του νόμου που περιορίζει τις διαδηλώσεις. Κατάργηση της διάταξης για το 50%+1για τη λήψη απόφασης για απεργία. Κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Παράταση της θητείας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων στο Δημόσιο. Θα ακυρώσουμε στην πράξη τις τροπολογίες του Υπουργείου Εργασίας.
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών για Υγεία, Παιδεία, ασφάλιση, κοινωνική προστασία και περιβάλλον.
  • Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν.

Στους δρόμους και οι μαθητές

Στους δρόμους κατεβαίνουν και οι μαθητές, οι οποίοι δίνουν ραντεβού στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. «Επιδιώκουμε τα σχολεία μας να είναι ανοιχτά και ασφαλή και γι’ αυτό διεκδικούμε περισσότερες προσλήψεις καθηγητών και προσωπικού καθαριότητας» τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, ενώ κατηγόρησαν την κυβέρνηση για πρακτικές εκφοβισμού του μαθητικού κινήματος, με τηλεκπαίδευση, απουσίες και χημικά.

«Χειρόφρενο» σε λεωφορεία και τρόλεϊ – Στάση εργασίας σε μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ 

24ωρη απεργία για τους εργαζομένους στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ της ΟΣΥ, αλλά και στα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ, εξήγγειλε η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών (ΟΣΜΕ) για την Πέμπτη, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην ανάθεση έργου της κρατικής ΟΣΥ στα ιδιωτικά ΚΤΕΛ, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας συγκοινωνίας. Η ΟΣΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως και μοτοπορεία προς το υπουργείο Μεταφορών στις 11 το πρωί.

Ακινητοποιημένα θα μείνουν από τις 2 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα τα μέσα σταθερής τροχιάς – μετρό, ηλεκτρικός και τραμ. Οι  εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ πραγματοποιούν τρίωρη στάση εργασίας καταγγέλλοντας τη «συσσώρευση τις ώρες αιχμής μεγάλου αριθμού επιβατών σε συρμούς και σταθμούς», κάτι που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου και δημιουργείται από την έλλειψη τροχαίου υλικού και τις μεγάλες ελλείψεις της Εταιρείας σε ανθρώπινο δυναμικό, δεδομένου ότι δεν έχουν γίνει προσλήψεις μόνιμου και τακτικού προσωπικού από το 2009. Οι εργαζόμενοι ζητούν αγορά ανταλλακτικών, υλικών και αναλώσιμων, η επίσπευση των προσλήψεων που έχουν εξαγγελθεί και η διενέργεια τεστ COVID- 19 σε όλους τους εργαζόμενους, όπου και όταν υπάρχει ανάγκη.

Προβλήματα και στις πτήσεις

Στην αυριανή 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν επίσης η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ), η Ομοσπονδία Συλλόγων ΥΠΑ (ΟΣΥΠΑ) και η Ένωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφαλείας Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΝΗΜΑΕΚ). Οι τρεις συνδικαλιστικοί φορείς θα προχωρήσουν και σε περαιτέρω κινητοποιήσεις στις 18 και 19 Οκτωβρίου, αντιδρώντας στη μη καταβολή δεδουλευμένων αμοιβών, τα οποία όπως τονίζουν προέρχονται και αποδίδονται από το Eurocontrol χωρίς να επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί