Ύβρις να γίνει ξενοδοχείο στο ιστορικό μνημείο των Χανίων

Συστράτευση της κοινωνίας των Χανίων ενάντια στην ξενοδοχοποίηση των μνημείων στο λόφο Καστέλι

Την αντίθεσή τους στην ξενοδοχοποίηση των κτιρίων στο λόφο Καστέλι διατράνωσαν πολλοί Χανιώτες που έδωσαν το «παρών» στην ανοιχτή σύσκεψη που διοργάνωσε για το θέμα η «Πρωτοβουλία Πολιτών Ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι» στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας το απόγευμα της Δευτέρας, όπως μεταδίδει το zarpanews.gr.

Στον χώρο βρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων αλλά και απλοί κάτοικοι της πόλης, όλοι ενωμένοι υπό το πρίσμα του αγώνα ενάντια στο ξενοδοχείο που φιλοδοξεί να διαμορφώσει στον ιστορικό χώρο τον Χανίων η Ισραηλινή εταιρεία «Belvedere».

Δείτε επίσης: Π. Πολάκης: «Οι Χανιώτες δεν θα επιτρέψουν το ξεπούλημα της ιστορικής τους κληρονομιάς»

Η πρώην γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη, επισήμανε οτι οι Χανιώτες οφείλουν να εκφράσουν δημόσια την αντίθεσή τους στη μετατροπή των τριών ιστορικών κτηρίων στο λόφο σε ξενοδοχείο: «Οι τοποθετήσεις δείχνουν τη σύσσωμη πρόθεση της πόλης να μη δεχτεί μια τέτοια ενέργεια. Πιστεύουμε πως με τις προσπάθειες που έχουμε βάλει σε σειρά θα αποφύγουμε αυτό το μεγάλο κακό για την πόλη. Καταρχάς ζητούμε γενναιότητα και εξυπνάδα τόσο από το πολυτεχνείο όσο και από την Belvedere, και καταλαβαίνοντας οτι η πόλη έχει γυρίσει την πλάτη σε αυτή την προσπάθεια να αποχωρήσουν. Έχουν δείξει επανειλημμένως οτι όταν παλεύουν για κοινό σκοπό, πετυχαίνουν, όπως έγινε στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου και τους Αγίους Αποστόλους.

Ο αγώνας έχει δύο σκέλη, διευκρίνισε ο Αντώνης Σκαμνάκης, σημειώνοντας οτι το ένα είναι η κινητοποίηση του κόσμου, που μπορεί να είναι αποτρεπτική, καθώς και τα ένδικα μέσα. Σημαντικές χαρακτήρισε επίσης τις δράσεις ενημέρωσης των πολιτών και του πολιτικού συστήματος.

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Χαράλαμπος Λουτσέτης σχολίασε οτι «είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει συντονισμός φορέων στο συγκεκριμένο ζήτημα, αφού είναι προκλητική η απόφαση της ΝΔ να προχωρήσει τόσο απροκάλυπτα την εν λόγω επένδυση σε έναν τόπο που αποτελεί μνημείο συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης μας. Οτιδήποτε μπορεί να ενώσει διαφορετικές φωνές που όμως συμφωνούν στο να μην προχωρήσει η επέμβαση με βρίσκει σύμφωνο. Αυτό το κίνημα πρέπει να αποτρέψει μία αρνητική εξέλιξη για την πόλη. Πρέπει να ανοίξει ο διάλογος για το τι θα γίνει το κτήριο, όμως το θέμα είναι πως άμεσα θα εμποδιστεί η επένδυση, ώστε να μην γίνουν τα πράγματα τετελεσμένα.»
Τέλος, ο Βασίλης Γιατρουδάκης, γραμματέας του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης, ξεκαθάρισε οτι η θέση των κατοίκων ανέκαθεν είναι αρνητική στην ξενοδοχοποίηση του λόφου Καστέλι:

«Αυτή η ενέργεια είναι ύβρις, αφού συγκεντρώνει ιστορικά στοιχεία και ξεχωριστή ομορφιά. Έτσι, προσβάλλεται ο ιστορικός χώρος και το εξαιρετικά ενδιαφέρον δομημένο περιβάλλον. Εμείς σαν κάτοικοι έχουμε σεβαστεί τους περιορισμούς που υπάρχουν, όμως τώρα βλέπουμε να καταστρατηγούνται. Θεωρούμε τον εαυτό μας προσβεβλημένο ως ντόπιοι.»  

Δείτε επίσης:

Δείτε: Εισβολή των ΜΑΤ στην κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά τα ξημερώματα (φωτο)

Χανιά: Δακρυγόνα, συλλήψεις, τραυματισμός δημοσιογράφου, μετά την εισβολή των ΜΑΤ στη Rosa Nera (βίντε

Μεγάλη συγκέντρωση για τη Rosa Nera, ενάντια στα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση του μνημείου (φωτο)

Χανιά: Χιλιάδες στους δρόμους για τη Rosa Nera και τη μη ξενοδοχοποίηση των μνημείων

Εντυπωσιακή κίνηση από τους αστυνομικούς στα Χανιά: Αρνούνται να φυλάξουν τη Rosa Nera αν έχει δοθεί σε ιδιώτη

ΣΥΡΙΖΑ Χανίων για Rosa Nera: Επίδειξη ωμού αυταρχισμού

Π. Πολάκης για Rosa Nera: Mε κάθε τρόπο διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα και της ελεύθερης πρόσβασης για όλους και όλες στον χώρο

Δείτε σχετικά με την ξενοδοχοποίηση του μνημείου:

Το μνημείο των Χανίων που ο σημερινός υφυπουργός της ΝΔ παραχώρησε και… σε off shore για ξενοδοχείο!

Ο υφυπουργός του Μητσοτάκη που ως πρύτανης έδωσε μνημεία του 19ου αιώνα και σε offshore για… ξενοδοχείο!

Η μετατροπή του μνημειακού κτιρίου σε ξενοδοχείο, ο διαγωνισμός και οι κρυφές ή φανερές «διαδρομές» των εταιρειών

Κόλαφος ο υπουργός Παιδείας για τη μετατροπή του μνημείου σε πολυτελές ξενοδοχείο από το Πολυτεχνείο Κρήτης (βίντεο)

Με επίθεση απαντά στις δηλώσεις Γαβρόγλου – Μπαλωμενάκη για το μνημιακό κτίριο ο πρύτανης του Πολυτεχνείου

Απίστευτη επίθεση της πρυτανείας του Πολυτεχνείου στους κοσμήτορες και σε όσους διαφωνούν με την εκμίσθωση των κτιρίων!

Γιατί ο Άδωνης πανηγυρίζει για την εισβολή των ΜΑΤ στο ιστορικό κτίριο των Χανίων, που δίνεται σε offshore;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί