Γιατί ματαιώθηκαν οι ερευνητικές εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο Ονιθές Γουλεδιανών Ρεθύμνου;

Ερώτηση Α. Ξανθού και Σ. Αναγνωστοπούλου για τη ματαίωση προγραμματισμένων ερευνητικών εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο Ονιθές Γουλεδιανών Ρεθύμνου

Κοινοβουλευτική ερώτηση κατέθεσαν στις 12/10/2020 ο Βουλευτής Ρεθύμνου και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία  Ανδρέας Ξανθός και η Βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Πολιτισμού-Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σία Αναγνωστοπούλου, για την αναιτιολόγητη φετινή ματαίωση των προγραμματισμένων ερευνητικών εργασιώνστον αρχαιολογικό χώρο Ονιθές Γουλεδιανών Ρεθύμνου, ένα από τους μείζονες αρχαιολογικούς χώρους του Ρεθύμνου, από άποψης ιστορικής αξίας και σπουδαιότητας.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η ματαίωση των προγραμματισμένων ερευνητικών εργασιών έχει ήδη δημιουργήσει σειρά προβλημάτων στο αρχαιολογικό υλικό, το οποίο ούτε συντηρείται ούτε μελετάται, αλλά κυρίως στις ευρισκόμενες ευπαθείς δομές και αντικείμενα, οι οποίες είχαν προσωρινά προστατευτεί, με σκοπό την οριστική τους αποκάλυψη και συντήρηση κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο. Η θέση, που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται σε αρχαιολογικό χώρο, έχει επανέλθει σε κατάσταση ερήμωσης, ενώ δικαιολογημένα εκφράζονται φόβοι για την ασφάλεια και την προοπτική της ανασκαφικής έρευνας.

Οι βουλευτές ρωτούν την Υπουργό Πολιτισμού για ποιόν λόγο δεν πραγματοποιήθηκε η φετινή ανασκαφή στην Ονιθέ, κατά παράβαση της προβλεπόμενης διαδικασίας από το Υπουργείο Πολιτισμού, γεγονός που έχει δημιουργήσει βλαβερές συνέπειες για τις αρχαιότητες και την επιστημονική έρευνα και εάν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προτίθεται να υποστηρίξει -και με ποιόν τρόπο- το τρέχον ερευνητικό πρόγραμμα της Ονιθές, που θεωρείται σημαντικό τόσο για την επιστημονική κοινότητα, όσο και για την τοπική κοινωνία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί