Συμμετοχή του σωματείου ΠΑΓΝΗ στην απεργία του Δημοσίου

Το Σωματείο Εργαζομένων συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία που προκήρυξαν ΑΔΕΔΥ-ΠΟΕΔΗΝ για την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου και καλεί ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους στην απεργιακή συγκέντρωση του Ν. Τ. ΑΔΕΔΥ Ηρακλείου στην πλ. Ελευθερίας τις 10πμ.

Παρόλο που ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων από COVID-19 διαρκώς αυξάνεται, η κυβέρνηση εξακολουθεί να επικαλείται την ατομική ευθύνη, σε μια προσπάθεια συγκάλυψης των δικών της ευθυνών για το χαλάρωμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά το άνοιγμα του τουρισμού, για τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, για το συνωστισμό στα ΜΜΜ, για το άνοιγμα των σχολείων με τμήματα 25 μαθητών, με σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και καθαρίστριες, για το γεγονός ότι δεν αξιοποίησε το χρόνο αυτών των 7-8 μηνών της πανδημίας προκειμένου να θωρακίσει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα υγείας.

Παραμένουν οι σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, με τις κενές θέσεις να υπερβαίνουν τις 30.000 πανελλαδικά και τις 500 στο ΠΑΓΝΗ. Αποτέλεσμα της υποστελέχωσης είναι η αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς μας αλλά και η αύξηση της ταλαιπωρίας των ασθενών με πολύμηνες αναμονές για ραντεβού στα τακτικά ιατρεία και στις λίστες χειρουργείου. Μέρος των κενών καλύφθηκε προσωρινά με προσλήψεις επικουρικών (που αντικαθιστούν άλλους, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τους επόμενους μήνες) και με συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ τμημάτων και δομών.

Σοβαρές παραμένουν οι ελλείψεις και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, σε μία περίοδο που θα έπρεπε να ενισχυθεί ώστε να συνεισφέρει στη διαλογή και παρακολούθηση ασθενών και την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Οι κλίνες ΜΕΘ εξακολουθούν να υπολείπονται των αναγκών, ενώ οι διασωληνωμένοι διαρκώς αυξάνονται. Συνεχίζονται επίσης οι ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια), με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης.

Ενώ απαξιώνει το δημόσιο σύστημα υγείας, η κυβέρνηση επεκτείνει τις συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας, αυξάνοντας την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ για τις ιδιωτικές ΜΕΘ, αναθέτοντας σε μεγάλους «φιλανθρωπικούς» οργανισμούς την επέκταση των υποδομών και την αγορά εξοπλισμού των νοσοκομείων, επαναφέροντας τους εργολάβους στη φύλαξη, τα πλυντήρια κοκ.

Η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε την περίοδο της πανδημίας για να κλιμακώσει με ΠΝΠ την αντεργατική επίθεση, διευκολύνοντας την ευελιξία στην εργασία, την αναστολή συμβάσεων, τη μείωση μισθών, ενώ παράλληλα εντείνει την καταστολή περιορίζοντας με νόμο το δικαίωμα των διαδηλώσεων.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, καταδικάζοντας την πολιτική που θυσιάζει την υγεία μας και τα εργασιακά μας δικαιώματα στο βωμό του επιχειρηματικού κέρδους. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στον οργανωμένο συλλογικό αγώνα για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

Διεκδικούμε:

Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες!

Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες!

Αύξηση κρατικής χρηματοδότησης υγείας και παιδείας!

• Πλήρη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό!

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας!

Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με μόνιμο προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό!

Αύξηση κλινών ΜΕΘ στελεχωμένων με το απαραίτητο μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό!

• Εξασφάλιση επάρκειας σε δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας!

• Μαζικά επαναλαμβανόμενα μοριακά τεστ στους εργαζόμενους σε μονάδες υγείας -πρόνοιας, στην εστίαση, στα σχολεία, σε μεγάλους εργασιακούς χώρους!

• Αύξηση των δημόσιων εργαστηρίων με δυνατότητα διενέργειας τεστ!

• Κατάργηση των νόμων που βάζουν εμπόδια στα συνδικαλιστικά δικαιώματα!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί