Κάλεσμα του ΠΑΜΕ Ηρακλείου στην αυριανή συγκέντρωση

Στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν φορείς την Τρίτη 13 Οκτωβρίου στις 19:00 στην Πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο, καλεί το ΠΑΜΕ.

Η ανακοίνωση

Όλα δείχνουν πως είμαστε ήδη μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας με ευθύνη της κυβέρνησης που μετέτρεψε σε κουρελόχαρτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα ανοίγοντας τα σύνορα για να εξυπηρετηθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε Μεταφορές και Τουρισμό. Τα σωματεία των εργαζομένων στην Υγεία και η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλουν καθημερινά τις τραγικές ελλείψεις και αναδεικνύουν τον κίνδυνο για το λαό μας από την εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Στους χώρους δουλειάς στοιβάζονται εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας, την ίδια στιγμή που οι επιχειρηματικοί όμιλοι δυναμώνουν την επίθεσή τους. Καταργούν ωράρια και συμβάσεις, εκβιάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες, πότε βάζουν σε αναστολή τους εργαζόμενους, πότε τους ξεπατώνουν στη δουλειά, τρομοκρατούν ή και απολύουν όσους αντιστέκονται, επιδιώκουν να βάλουν εμπόδια στη δράση των Συνδικάτων.

Με την άθλια πολιτική στο Μεταναστευτικό-Προσφυγικό που έχει τις υπογραφές των κυβερνήσεων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και διαχειριστές τα αρπακτικά των ΜΚΟ, αντί να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απόδοσης ασύλου σε συνθήκες αξιοπρεπούς φιλοξενίας, να κλείσουν τα κέντρα-φυλακές και να απεγκλωβιστούν άμεσα από την Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, η κυβέρνηση στήνει νέες «Μόριες».

Ετοιμάζονται νέες επιθέσεις της κυβέρνησης στους εργαζομένους:

·         Εφαρμογή/γενίκευση του κεφαλοποιητικού πυλώνα ασφάλισης, δηλαδή το πετσόκομμα των επικουρικών, άνοιγμα του δρόμου για τις κύριες.

·         Γενίκευση διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου, δηλαδή ευελιξίας μέσα στο έτος ή το εξάμηνο που σημαίνει πλήγμα στην αμοιβή των υπερωριών, στο σταθερό εργάσιμο χρόνο και στις ΣΣΕ, χτυπώντας περαιτέρω τις κλαδικές και με ειδικό νομοθέτημα.

·         Μια νέα παρέμβαση στις εργατικές συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα, τόσο με την προσπάθεια εφαρμογής του νόμου «για τον περιορισμό των διαδηλώσεων» όσο και με τη νέα παρέμβαση που αφορά στην αναδιάρθρωση του συνδικαλιστικού νόμου, ώστε το συνδικαλιστικό κίνημα να «εκσυγχρονιστεί» με τις νέες απαιτήσεις για την παραπέρα προώθηση του κοινωνικού εταιρισμού και της ταξικής συνεργασίας.

Γι’ αυτούς τους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τον απεργοκτόνο νόμο και τη μετατροπή των κινητοποιήσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς σε ιδιώνυμο έγκλημα, γι’ αυτούς τους λόγους η ΝΔ ψήφισε το νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και φέρνει τώρα νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις που περιορίζουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Κατοχυρώνει την ηλεκτρονική συνεδρίαση, την ηλεκτρονική ψηφοφορία και την επιστολική ψήφο χτυπώντας την καρδιά του συνδικαλιστικού κινήματος και των Συνδικάτων, τις ζωντανές, μαζικές, δημοκρατικές διαδικασίες. Μετατρέπει τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους σε έρμαια της εργοδοσίας. Δίνει τη δυνατότητα να γενικευτεί η νοθεία μόνο και μόνο για να παραμείνουν οι αχυράνθρωποί της στις καρέκλες τους στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ και αλλού.

Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης και κοινής δράσης με Συνδικάτα και συνδικαλιστές, που αγωνιούν για τις εξελίξεις και προβληματίζονται για την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος. Ο αγώνας για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος αποκτά σήμερα εξαιρετική σημασία και πρέπει να αφυπνίσει κάθε τίμιο εργάτη και συνδικαλιστή και ειδικά μπροστά στα νέα εμπόδια που επιχειρεί να ορθώσει η εργοδοσία και η κυβέρνηση, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα· η αλλαγή στην κατάσταση του εργατικού κινήματος δεν μπορεί να γίνει χωρίς να θίγονται τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, χωρίς να αμφισβητήσουμε την κυριαρχία της ΕΕ, χωρίς σύγκρουση με τις αντιλαϊκές πολιτικές. Καλούμε κάθε εργάτη και εργάτρια να οργανωθεί στο σωματείο του, να το κάνει όπλο στα χέρια του, πυρήνα οργανωμένου ταξικού αγώνα.

Να δυναμώσουμε την πάλη μας για:

§  Να καταργηθούν άμεσα οι αντεργατικές – αντιλαϊκές διατάξεις των ΠΝΠ.

§  Να εξασφαλιστεί εισόδημα που να ανταποκρίνεται στις οξυμένες ανάγκες για όλους τους εργαζόμενους και ανέργους.

§  Σταθερό ωράριο και μείωση του εργάσιμου χρόνου, χωρίς μειώσεις μισθών. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας. Προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

§  Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, καμιά διακοπή σε λαϊκή κατοικία για χρέη σε νερό, ρεύμα, τηλέφωνο. Διαγραφή μέρους χρεών σε τράπεζες και Δημόσιο.

§  Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας – Πρόνοιας δωρεάν για όλους, επίταξη ιδιωτικών δομών για να αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα.

§  Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, έδωσαν οργανωμένα συγκλονιστικό «παρών» στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα μα και σε όλη την Ελλάδα, απαιτώντας την καταδίκη των ναζί εγκληματιών. Δεν θα φτάναμε στην καταδίκη από την δικαιοσύνη των καπιταλιστών αν το ταξικό εργατικό κίνημα, τα εργατικά σωματεία δέκα χρόνια τώρα δεν όργωναν γειτονιές και χώρους δουλειάς δίνοντας σε όλα τα επίπεδα τη μάχη της απομόνωσης του φασιστικού δηλητηρίου. Βάζοντας στο στόχαστρο το σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά και θρέφει το φασισμό ως χρήσιμη εφεδρεία του, που αποτελεί τη μήτρα όπου επωάζεται το αυγό του φιδιού.

Δεν εφησυχάζουμε! Οι φασίστες να μην βρίσκουν τόπο να σταθούν σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά, να τσακιστούν τα απομεινάρια τους, είτε οργανώνουν μαζώξεις κόντρα στους εργάτες γης στο Τυμπάκι για να ρίξουν τα μεροκάματα, είτε φωνάζουν «έξω τα σωματεία». Οι εγκληματικές ιδέες τους, που αναπαρήγαγε και η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΗ προ ημερών, δεν θα «πιάσουν», οι εργάτες ξέρουν καλά ποιος φταίει για την άθλια ζωή τους, ποιος τους στίβει για ένα κομμάτι ψωμί. Η εγκληματική φύση των φασιστών πηγάζει ακριβώς από την ιδεολογία τους, αποτελούν γέννημα της σαπίλας του καπιταλισμού, ήταν πάντα τα μαντρόσκυλα των αφεντικών.

Οργανώνουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξη των διεκδικήσεων για την προστασία των προσφύγων των μεταναστών, για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και τη διεκδίκηση του απεγκλωβισμού από την Ελλάδα και της μετακίνησης προς τις χώρες προορισμού τους, κόντρα στο κλίμα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που καλλιεργούν ακροδεξιές δυνάμεις και φασιστοειδή.

Σε κάθε περίπτωση, η προσοχή των Συνδικάτων πρέπει να είναι στραμμένη στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που οξύνονται στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η ενημέρωση των εργαζομένων και η αποκάλυψη του ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα των εξελίξεων, η ανάδειξη των ευθυνών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, με κυρίαρχα αιτήματα την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, την αποδέσμευση της Ελλάδας από τις δολοφονικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, την ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η φιλία των λαών, είναι στην πρώτη γραμμή παράλληλα με την ετοιμότητα και την επαγρύπνηση του μαζικού κινήματος να παρέμβει σε κάθε εξέλιξη.

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει τα Συνδικάτα στο γύψο, το λέμε για άλλη μια φορά, δεν πειθαρχούμε, δεν αναστέλλουμε τη συνδικαλιστική δράση. Καλούμε τα ΔΣ των Συνδικάτων να αναλάβουν ουσιαστικές ευθύνες για την οργάνωση της δράσης και των κινητοποιήσεων, με το πλαίσιο αιτημάτων μας που απηχεί τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων χωρίς αυταπάτες απέναντι στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, σπάζοντας κάθε προσπάθεια να δημιουργήσουν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα κλίμα υποταγής και συμβιβασμού, κλίμα περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί