Στήριξη Χ. Μαμουλάκη στο Δήμο Μαλεβιζίου: Ο ΟΛΗ δεν έχει θέση στα Λινοπεράματα

Ερώτηση με θέμα: «Αίτημα Δήμου Μαλεβιζίου για απόδοση τελών ελλιμενισμού και παραχώρησης χερσαίας ζώνης» προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Εσωτερικών & Οικονομικών, κατέθεσε ο βουλευτής ν. Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χάρης Μαμουλάκης.

Με κοινή τους επιστολή προς τα συναρμόδια Υπουργεία στις 13 Σεπτεμβρίου, ο Δήμος Μαλεβιζίου και το Λιμενικό Ταμείο Δήμου Μαλεβιζίου αιτήθηκαν  την απόδοση των τελών ελλιμενισμού στον κόλπο των Λινοπεραμάτων και την απόδοση της χερσαίας ζώνης που διαχειρίζεται ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου στην περιοχή. Από τη διαχείριση προκύπτουν ετησίως 550.000 ευρώ τέλη ελλιμενισμού από τα δεξαμενόπλοια που κάνουν χρήση των αγκυροβολίων στην ευρύτερη περιοχή του Μαλεβιζίου. Την ίδια ώρα ο Δήμος  επιβαρύνεται περιβαλλοντικά από τις βαριές βιομηχανικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην περιοχή του και οι κάτοικοι δεν λαμβάνουν ανάλογα αντισταθμιστικά οφέλη.

Τα τέλη ελλιμενισμού τα καρπώνεται με ανορθολογικό τρόπο ο ΟΛΗ και όχι ο Δήμος Μαλεβιζίου και το τοπικό Λιμενικό Ταμείο ώστε να μπορούν να διοχετευτούν στην περιοχή υπό την μορφή υπηρεσιών και αναπτυξιακών έργων και έργων περιβαλλοντικής αποκατάστασης.

Με βάση τα παραπάνω, ο Βουλευτής ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς εάν η Κυβέρνηση προτίθεται:

α) να ενεργοποιήσει διατάξεις του ν. 4597/2017 (άρθρο 5, παρ. 2-3) που θέσπισε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση του οποίου ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ), μέσω του Υπουργείου Οικονομικών, πρέπει να αποδώσει μέρος των τελών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και

β) να διερευνήσει το ενδεχόμενο να αποδώσει την Ζώνη Λιμένος στην περιοχή των Λινοπεραμάτων στο Δήμο Μαλεβιζίου ή στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο του Δήμου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί