Στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα το φετινό Νόμπελ Ειρήνης

Η Επιτροπή των Νόμπελ αναφέρει ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει επιτείνει το πρόβλημα της πείνας για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και κάνει έκκληση στις κυβερνήσεις να βοηθήσουν ώστε να διασφαλίσουν ότι το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης θα έχουν επαρκεί χρηματοδότηση για να συνεχίσουν το έργο τους.

Η βράβευση με το Νόμπελ Ειρήνης είναι «μία ισχυρή υπενθύμιση προς τον κόσμο ότι ειρήνη και η εξάλειψη της πείνας πηγαίνουν χέρι-χέρι», είναι το μήνυμα στον λογαριασμό του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στο Twitter

«Βαθιές ευχαριστίες στο @NobelPrize που τίμησε το Παγκόσμιο Επιτιστικό Πρόγραμμα με το #NobelPeacePrize 2020.

Από την Υεμένη μέχρι την Βόρεια Κορέα, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών δίνει τροφή σε δεκάδες εκατομμύρια στόματα σε έναν κόσμο όπου η πείνα, ένα φοβερό πολεμικό όπλο, αναμένεται να αυξηθεί εξαιτίας της επιδημίας Covid-19.

Με ελικόπτερα, αλλά και με ελέφαντες και με καμήλες, το Παγκόσμιο Επιτιστικό Πρόγραμμα είναι «η μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση», μία αναγκαιότητα, αφού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 690 εκατομμύρια άνθρωποι – 1 στους 11 – υπέφεραν από υποσιτισμό το 2019. Και το βέβαιο είναι ότι φέτος ο αριθμός θα αυξηθεί λόγω της πανδημίας.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών βραβεύεται «για τις προσπάθειες καταπολέμησης της πείνας, για την συμβολή του στην βελτίωση των ειρηνευτικών συνθηκών στις ζώνες που πλήττονται από συρράξεις και για τον ρόλο του ως κινητήριας δύναμης στις προσπάθειες για την παρεμπόδιση της χρησιμοποίησης του λιμού ως πολεμικού όπλου», δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής του Νόμπελ Μπέριτ Ράις-Αντερσεν.

Ο εκπρόσωπός του μίλησε για «μία στιγμή υπερηφάνειας».

Ιδρύθηκε το 1961, με έδρα την Ρώμη και χρηματοδοτείται ολοκληρωτικά από δωρεές. Τον περασμένο χρόνο μοίρασε 15 δισεκατομμύρια μερίδες και συνέδραμε 97 εκατομμύρια ανθρώπους σε 88 χώρες.

Τα νούμερα προκαλούν ίλιγγο, αλλά δεν αντιπροσωπεύουν παρά ένα μέρος των συνολικών αναγκών. Παρά την πρόοδο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ο στόχος του ΟΗΕ για την εξάλειψη της πείνας μέχρι το 2030 μοιάζει εκτός προοπτικής, αν οι σημερινές τάσεις συνεχισθούν, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Παιδιά και γυναίκες είναι συνήθως οι πιο ευάλωτες ομάδες.

Εξ ορισμού, ο εχθρός του οργανισμού του ΟΗΕ που βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης , ο πόλεμος, είναι το αίτιο και η συνέπεια της πείνας: οι πληθυσμοί των χωρών που πλήττονται από συρράξεις είναι πολύ πιο ευάλωτοι στον υποσιτισμό, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

«Δεν υπάρχουν 1.000 τρόποι για να δράσει κανείς», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Προγράμματος, ο Αμερικανός Ντέιβιντ Μπίσλεϊ στις 21 Σεπτεμβρίου. «Ο μόνος τρόπος είναι να τελειώνουμε με την πείνα, να βάλουμε τέλος στις συρράξεις».

Λιμοί βιβλικών διαστάσεων

Η Υεμένη αποτελεί ένα τραγικό παράδειγμα. Οι συγκρούσεις έχουν προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους, 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διωχθεί από τις εστίες τους και η χώρα βρίσκεται στο χείλος του λιμού. Τα δύο τρίτα των 30 εκατομμυρίων κατοίκων «δεν ξέρουν τι θα είναι το επόμενο γεύμα τους», σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Ο ορίζοντας στον πλανήτη σκοτείνιασε ακόμη περισσότερο με την εμφάνιση της επιδημίας του κορονοϊού και το υγειονομικό και οικονομικό σοκ που προκάλεσε, με συνέπεια την απώλεια εισοδήματος και την διατάραξη των αλυσίδων τροφοδοσίας

«Θα μπορούσαμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με πολλαπλούς λιμούς βιβλικών διαστάσεων σε λίγους μήνες», έχει προειδοποιήσει ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ.

Η παγκόσμια ύφεση που προκλήθηκε από τον κορονοϊό, κινδυνεύει να οδηγήσει στην πείνα επιπλέον 83 έως 132 εκατομμύρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

«Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα θα άξιζε το βραβείο και χωρίς την πανδημία, αλλά η πανδημία και οι συνέπειές της ενισχύουν τους λόγους αυτής της βράβευσης», δήλωσε η Μπέριτ Ράις-Αντερσεν.

«Ενάντια σε κάθε εμπόδιο

Πάση θυσία

Οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη»,

είναι το σύνθημα του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο ΟΗΕ είναι συνηθισμένος στο βραβείο Νόμπελ

Για δωδέκατη φορά από τη δημιουργία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) το 1945, η επιτροπή των Νόμπελ που απονέμει το βραβείο για την ειρήνη, επέλεξε να αποδώσει το περίβλεπτο βραβείο σε έναν θεσμό ή μια προσωπικότητα που συνδέεται με τον ΟΗΕ.

Ακολουθεί ένας κατάλογος των υπηρεσιών ή των προσωπικοτήτων του ΟΗΕ που έχουν λάβει βραβείο Νόμπελ Ειρήνης:

2020

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα

2007

Η Διακυβερνητική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για την εξέλιξη του κλίματος (Giec) και ο Αλ Γκορ, πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

2005

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και ο επικεφαλής της Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι

2001

Ο ΟΗΕ και ο Γενικός Γραμματέας του, Κόφι Άναν

1988

Οι δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης (κυανόκρανοι)

1981

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR)

1969

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας

1965

Το Ταμείο του ΟΗΕ για την Παιδική Ηλικία (UNICEF)

1961

Ο Νταγκ Χάμαρσκελντ, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ από το 1953 έως τον θάνατό του σε αεροπορικό δυστύχημα στο Κονγκό το 1961. Ήταν η μοναδική προσωπικότητα που έλαβε το βραβείο μετά θάνατον

1954

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR)

1950

Ο Ραλφ Τζόνσον Μπαντς, μεσολαβητής του ΟΗΕ στην πρώτη ισραηλινοραβική σύγκρουση

1949

Ο Τζον Μπόιντ Ορ, πρώην διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί