Η ΓΗ εκπέμπει SOS και “μιλά ποιητικά” με τις μαθήτριες του 11ου Γυμνασίου Ηρακλείου

Την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου ανακοινώθηκαν από τον Δήμο Βύρωνα τα ονόματα των μαθητών που διακρίθηκαν στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Λογοτεχνικής Έκφρασης Δήμου Βύρωνα 2019 στο πλαίσιο της Δράσης με τίτλο «στο βλέμμα του Μπάιρον».

Έφηβοι μαθητές, ηλικίας 13-18 ετών και νέοι, ηλικίας 18-30 ετών, από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν με λογοτεχνικό κείμενο, πεζό ή ποίημα και θέλησαν να εκφράσουν σκέψεις και στοχασμούς πάνω σε πρωτότυπα θέματα. Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία, μέσα από τα κείμενά τους, να αναδείξουν θέματα που σχετίζονται με τα οράματα του Μπάιρον, ο οποίος “ως πνευματική προσωπικότητα της εποχής του, εμπνεύστηκε από τη φύση, οραματίστηκε και δημιούργησε καλλιτεχνικά μέσα από τη σχέση του με τη φύση”.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην έκθεση αξιολόγησής της η Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού, «τα κείμενα αξιολογήθηκαν με κριτήριο την ανταπόκρισή τους στους στόχους της Δράσης, ώστε να ενθαρρυνθεί, να καταγραφεί και να αναδειχθεί η έκφραση των νέων ανθρώπων, στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του ελλειμματικού λόγου».

Το ποίημα της μαθήτριας Χριστίνας-Παναγιώτας Φραγκιαδάκη, μαθήτριας του 11ου Γυμνασίου, απέσπασε το 1ο Βραβείο Ποιητικών Κειμένων στην κατηγορία Έφηβοι με τίτλο «Ταξίδι Αισθήσεων». Πρόκειται για ένα ποίημα, που τοποθετείται κριτικά απέναντι στην οικολογική καταστροφή ως απόρροια και της αποκοπής του σύγχρονου ανθρώπου από τον κόσμο των αισθήσεων, στον οποίο προτρέπει να στραφούμε εκ νέου.

Στον ίδιο διαγωνισμό έλαβε Έπαινο συμμετοχής με ποιητικό κείμενο που φέρει τίτλο «Άνθρωπος-Φύση» η Χριστίνα Κλίνη-Ανδρέου, επίσης μαθήτρια του 11ου Γυμνασίου Ηρακλείου. 

Όπως δήλωσαν οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί, Μαρία Φιολιτάκη και Χρυσή Χουρσάν: «στα βήματα του οραματιστή ρομαντικού ποιητή, Βύρωνα οι μαθήτριες μας και μέλη της Ομάδας Δημιουργικής Γραφής του σχολείου μας αφουγκράστηκαν με ευαισθησία τα σημάδια κινδύνου που εκπέμπει η Γη και απάντησαν με τρόπο ποιητικό στην κοινή αγωνία των σκεπτόμενων ανθρώπων για το μέλλον του ανθρώπου και του πλανήτη».

Η Δ/νση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 11ου Γυμνασίου Ηρακλείου συγχαίρουν τις μαθήτριες για την επιτυχία και τη διάκρισή τους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί