Τι γίνεται με τις υπέρογκες χρεώσεις των τραπεζών στις υπηρεσίες προς τους πολίτες;

Ερώτηση με θέμα «Έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις υπέρογκες χρεώσεις των τραπεζών στις υπηρεσίες τους προς τους πολίτες» προς τους Υπουργούς Οικονομικών και  Ανάπτυξης & Επενδύσεων κατέθεσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ν. Ηρακλείου και Αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χάρης Μαμουλάκης με τη συνυπογραφή 48 ακόμη βουλευτών.

Στις 7 Νοεμβρίου 2019 κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού διενήργησαν έλεγχο στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank, της Τράπεζας Αττικής, της Διατραπεζικά Συστήματα «ΔΙΑΣ» και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) ύστερα από καταγγελίες για ενδεχόμενες καταχρηστικές χρεώσεις από τις τράπεζες τον Ιούλιο του 2019 κατά παράβαση των μέγιστων χρεώσεων που ορίζει ο Κανονισμός του Ευρωπαΐκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες αφορούσαν μια σειρά από χρεώσεις: ανάληψη μετρητών μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ, ηλεκτρονικές συναλλαγές με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών,  και λοιπές υπηρεσίες οι οποίες έως τότε δεν τιμολογούνταν (αντικατάσταση κάρτας με υπαιτιότητα του πελάτη, αύξηση ενοικίου θυρίδων, αλλαγή pin, μεταφορές χρημάτων μέσω κινητών, πληρωμές ασφαλιστικών εισφορών κ.α.).

Οι τράπεζες έχουν ωφεληθεί πολλαπλώς από τις παραπάνω ανορθολογικές χρεώσεις, καθώς οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και το ηλεκτρονικό εμπόριο εκτινάχθηκαν λόγω του περιορισμού της κυκλοφορίας εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19.

Οι βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς ενημέρωση σχετικά με την πορεία του Ελέγχου της Επιτροπής Ανταγωνισμού αλλά και τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για τον περιορισμό αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων αναφορικά με τις χρεώσεις των ηλεκτρονικών συναλλαγών και των λοιπών ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχουν στους πολίτες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί