Το χρονικό της δίκης των νεοναζί

Το τέλος της Χρυσής Αυγής ● Από τις 18 Σεπτεμβρίου 2013 που η Τοπική Οργάνωση της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια δολοφονεί τον αντιφασίστα μουσικό Παύλο Φύσσα μέχρι σήμερα που ανακοινώνεται η απόφαση του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.

18 Σεπτεμβρίου 2013

Η Τοπική Οργάνωση της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια δολοφονεί τον αντιφασίστα μουσικό Παύλο Φύσσα. Ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, διατάσσει έφοδο στα γραφεία της Χρυσής Αυγής και συσχετίζει όλα τα αδικήματα με κοινό παρονομαστή τη Χρυσή Αυγή, η οποία είχε κλιμακώσει τη δράση της μετά την είσοδό της στη Βουλή το 2012. Μόλις λίγες μέρες πριν από τη δολοφονία του Παύλου, είχαν σημειωθεί η δολοφονική επίθεση σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ και τα επεισόδια στον Μελιγαλά. Ο Ν. Δένδιας στέλνει 32 φακέλους για διάφορα εκκρεμή αδικήματα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Αποτέλεσμα αυτής της πολύ σημαντικής κίνησης είναι η συνένωση των δικογραφιών που εξετάζονται πλέον από τη Δικαιοσύνη υπό το πρίσμα της τέλεσης του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης. Τα επόμενα 24ωρα η ανώτατη εισαγγελέας δίνει εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που ανατίθεται στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη, ο οποίος ασκεί ποινικές διώξεις για το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

28 Σεπτεμβρίου 2013

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συλλαμβάνει τον Νίκο Μιχαλολιάκο και αρχίζει η εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής που κατηγορείται ως εγκληματική οργάνωση. Ακολουθούν οι συλλήψεις των Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγού και των υπόλοιπων ηγετικών (και μη) στελεχών. Με απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου, η δικογραφία ανατίθεται στις εφέτες ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, που κρίνουν προφυλακιστέους τους κατηγορούμενους. Στους επόμενους μήνες 150 μάρτυρες καταθέτουν στοιχεία στους ανακριτές για τον ναζιστικό και εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης.

4 Φεβρουαρίου 2015

Το Συμβούλιο Εφετών αποφασίζει την παραπομπή σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής του 2012 στο εδώλιο του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Το βούλευμα υιοθετεί πλήρως την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου, που κάνει λόγο για εγκληματική οργάνωση με κυρίαρχο πρόσωπο τον Νίκο Μιχαλολιάκο. Συνολικά παραπέμπονται σε δίκη 69 κατηγορούμενοι, αλλά τελικά στο εδώλιο θα καθίσουν 68, γιατί στο μεσοδιάστημα πεθαίνει ο κατηγορούμενος Αντώνης Μπολέτης. Εκτός του αδικήματος του άρθρου 187 (εγκληματική οργάνωση), συνεκδικάζονται τρία κακουργήματα (ανθρωποκτονία Παύλου Φύσσα, απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ και απόπειρα ανθρωποκτονίας των συνδικαλιστών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ) και έχουν συσχετιστεί συνολικά πάνω από 100 υποθέσεις.

20 Απριλίου 2015

Η δίκη αρχίζει στην εντελώς ακατάλληλη δικαστική αίθουσα που στεγάζεται στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού. Πρόεδρος της έδρας είναι η εφέτης Μαρία Λεπενιώτη και μέλη οι εφέτες Γεσθημανή Τσουλφόγλου και Ανδρέας Ντόκος. Οι δημοσιογράφοι είναι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους, οι οποίοι επιλέγουν να εκπροσωπηθούν από τους δικηγόρους τους. Τελικά, στα πεντέμισι χρόνια που θα διαρκέσει η δίκη, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής θα παρουσιαστεί μόνο για να απολογηθεί και μόνο οι αποχωρήσαντες, ο Ν. Μίχος και ο Ευστ. Μπούκουρας, θα δώσουν το «παρών» περισσότερες από μία φορές. Ολο αυτό το διάστημα οι κατηγορούμενοι είναι εκτός φυλακής: πρώτος αποφυλακίστηκε ο Ν. Μιχαλολιάκος στις 4.3.2015 (λόγω παρέλευσης του 18μηνου που, κατά το Σύνταγμα, αποτελεί το ανώτατο όριο για την προσωρινή κράτηση κατηγορουμένων) και τελευταίος ο Γ. Ρουπακιάς, που βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό από τις 18.3.2016. Την πρώτη μέρα της δίκης, χρυσαυγίτες επιτίθενται σε δύο φίλους του Παύλου Φύσσα, που είναι μάρτυρες κατηγορητηρίου, σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια εκφοβισμού όσων θα κατέθεταν εναντίον της Χρυσής Αυγής.

7 Μαΐου 2015

Η δίκη συνεχίζεται με την υποβολή αιτημάτων και από τις δύο πλευρές (διορισμοί δικηγόρων, ακαταλληλότητα της αίθουσας κ.ά.). Οι συνήγοροι των ηγετικών στελεχών επιχειρούν να αποκλείσουν την πολιτική αγωγή συνολικά από την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά η προσπάθεια πέφτει στο κενό. Εχοντας πια ως δεδομένο πώς εξελίχθηκε η δίκη, πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Απορρίπτεται το αίτημα της πολιτικής αγωγής για ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της δίκης, αλλά η μετέπειτα σύσταση του Παρατηρητηρίου GoldenDawnWatch συμβάλλει τα μέγιστα στη δημοσιότητα της υπόθεσης. Η διαδικασία εξέτασης δικονομικών ζητημάτων θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου 2015.

29 Σεπτεμβρίου 2015

Ο πατέρας του Παύλου, Παναγιώτης Φύσσας, εγκαινιάζει τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορητηρίου. Ακολουθεί στις 2 Οκτωβρίου η συγκλονιστική κατάθεση της Μάγδας Φύσσα. Ανάμεσα στις συνεχείς παρεμβάσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης η κυρία Φύσσα ξεσπάει: «Ηλθανε μέσα στο σπίτι μου και δολοφονήσανε το παιδί μου. Ετσι απλά! Και ξέρω ότι υπάρχει μια εγκληματική οργάνωση που λέγεται Χρυσή Αυγή και είναι στο Κοινοβούλιο». Ακολουθούν καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, φίλων του Παύλου, που αποδεικνύουν τον οργανωμένο χαρακτήρα της επίθεσης, αλλά και αστυνομικών, ένας εκ των οποίων περιγράφει ότι μετά τον φόνο ο Ρουπακιάς κάπνιζε νηφάλιος και είπε στους αστυνομικούς «είμαι δικός σας, είμαι Χρυσή Αυγή». Στις 25 Νοεμβρίου καταθέτει η αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας Δήμητρα Ζώρζου, η οποία υποδεικνύει ως συνοδηγό του Ρουπακιά τον κατηγορούμενο Ι. Καζαντζόγλου. «Με θυμάσαι εμένα από κείνο το βράδυ; Αφήστε με να βγω έξω και θα της δείξω εγώ…», την απειλεί εντός της δικαστικής αίθουσας ο Καζαντζόγλου.

12 Ιανουαρίου 2016

Η πρώτη μεγάλη καθυστέρηση της δίκης με υπαιτιότητα της Χρυσής Αυγής. Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων συμμετέχουν στην αποχή που αποφάσισε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, σε αντίθεση με την πολιτική αγωγή που προσκόμισε άδειες από τον Δικηγορικό Σύλλογο προκειμένου να παραστεί. Η διακοπή θα κρατήσει μέχρι τις 30 Μαΐου 2016.

3 Ιουνίου 2016

Συνεχίζονται οι καταθέσεις μαρτύρων για τη δολοφονία Φύσσα και το δικαστήριο κάνει δεκτό το αίτημα της οικογένειας να παρίστανται οι 18 κατηγορούμενοι. Ο φίλος του Παύλου, Νίκος Μαντάς, αναγνωρίζει τους κατηγορούμενους Αναστάσιο Μιχάλαρο και Ιωάννη Αγγο, ενώ σημαντική είναι και η μαρτυρία του Μιχάλη Ξυπόλητου. Πρόκειται για τα δύο άτομα που δέχτηκαν επίθεση έξω από το δικαστήριο την πρώτη μέρα της δίκης. «Ο αδερφός μου τραγούδια έγραφε, δεν σκότωνε», καταθέτει η Ειρήνη Φύσσα, ενώ στα πρακτικά καταγράφεται και η κατάθεση της Χρυσούλας Ρουπακιά: «Μου είπε ο αδερφός μου ότι πήρε το μαχαιράκι και του έκανε δυο γρατσουνιές».

9 Σεπτεμβρίου 2016

Με τη φορτισμένη κατάθεση του Αμπουζίντ Εμπάρακ αρχίζει η εξέταση των μαρτύρων για τη δολοφονική επίθεση εναντίον των Αιγύπτιων αλιεργατών. «Αν ήξεραν ότι είμαι ζωντανός, δεν θα με άφηναν», καταθέτει το θύμα της επίθεσης που υπέστη συντριπτικά κατάγματα στο κεφάλι και θλάση στον πνεύμονα. Από τις υπόλοιπες καταθέσεις ξεχωρίζουν του Αχμεντ Αμπου Χάμεντ, που αναγνώρισε πέντε κατηγορούμενους χρυσαυγίτες, και της αστυνομικού που συνέλαβε τους δράστες και επιβεβαίωσε ότι «φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής», αδειάζοντας το τέχνασμα των χρυσαυγιτών που άλλαξαν ρούχα στο Αστυνομικό Τμήμα Κερατσινίου.

31 Οκτωβρίου 2016

Σε κλίμα έντασης αρχίζει η εκδίκαση της απόπειρας ανθρωποκτονίας εναντίον των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ με την κατάθεση του προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, Σωτήρη Πουλικόγιαννη, ο οποίος δέχτηκε δολοφονικό χτύπημα στο κεφάλι. Ακολουθούν οι καταθέσεις οκτώ συνδικαλιστών που επιβεβαιώνουν ότι «οι χρυσαυγίτες ήθελαν αίμα, για να στείλουν μήνυμα ότι κάνουν κουμάντο στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος». Αλλωστε την επίθεση είχε προαναγγείλει η ηγεσία της Χ.Α. (Λαγός, Παναγιώταρος και Μίχος) κατά την επίσκεψή της στη Ζώνη στις 8.8.2013, αλλά και ήδη από τις 9.5.2013 ο Παναγιώταρος. Στο δικαστήριο καταθέτουν και τρεις αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων ο αστυνομικός διευθυντής Πειραιά που προσέρχεται κουτσαίνοντας και εξηγεί στην έδρα ότι τραυματίστηκε στα επεισόδια της προηγούμενης μέρας κατά την εισβολή χρυσαυγιτών, με επικεφαλής τον Λαγό, σε δημοτικό σχολείο στο Νέο Ικόνιο Περάματος.

7 Φεβρουαρίου 2017

Από αυτή τη μέρα και για τους υπόλοιπους οκτώ μήνες καταθέτουν 131 μάρτυρες κατηγορητηρίου, που αναδεικνύουν και αποδεικνύουν το εύρος της μακροχρόνιας εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, το modus operandi των επιθέσεων και τη ναζιστική ιδεολογία της οργάνωσης. Ξεχωρίζουν οι καταθέσεις των θυμάτων δεκάδων επιθέσεων («Συνεργείο», Βαϊνιά Ιεράπετρας, Παλαιό Φάληρο, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, Πάρος, Μεσολόγγι, Ραφήνα, Αγιος Παντελεήμονας, Εφετείο, Γιάννενα, Μελιγαλάς και αλλού), καθώς και των Νίκου Αλιβιζάτου, Μιχαήλ Σπουρδαλάκη, Γιώργου Καμίνη και Νέλλης Παπαχελά. Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» της υπεράσπισης του Μιχαλολιάκου ακούει στο όνομα Ηλίας Σταύρου, ο μόνος πρώην χρυσαυγίτης που επιλέγει να μην καταθέσει υπό καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα. Σαρξ εκ της σαρκός της οργάνωσης, ο Σταύρου περιγράφει συγκεκριμένα περιστατικά για τη στρατιωτική εκπαίδευση, τη ναζιστική ιδεολογία και την Αρχή του Αρχηγού. «Στη Χρυσή Αυγή δεν γινόταν τίποτα χωρίς εντολή Μιχαλολιάκου» και «όταν χαιρετούσαμε ναζιστικά, τον Αδόλφο Χίτλερ είχαμε στον νου μας και όχι τον Αριστοτέλη», γράφεται μεταξύ άλλων στα Πρακτικά. Η υπεράσπιση επιχειρηματολογεί για την προσωπικότητα του μάρτυρα, σε μια προσπάθεια να τον παρουσιάσει ως ψυχικά διαταραγμένο, αφού δεν μπορεί να αντικρούσει τη μαρτυρία του.

12 Οκτωβρίου 2017

Η εισαγγελέας συντάσσεται με το αίτημα συνηγόρων της Χρυσής Αυγής να αποκαλυφθούν τα στοιχεία των προστατευόμενων μαρτύρων και να προσέλθουν αυτοπροσώπως στο ακροατήριο! Οι δικαστές απορρίπτουν το αίτημα και πέντε πρώην χρυσαυγίτες καταθέτουν υπό καθεστώς προστασίας από ειδική αίθουσα της ΓΑΔΑ, με τη φωνή τους να ακούγεται τεχνικά αλλοιωμένη στο Εφετείο. Η υπεράσπιση προσπαθεί να τους παρουσιάσει ως ψυχασθενείς, αλκοολικούς κ.λπ. και φτάνει στο σημείο να αποκαλύψει την ταυτότητά τους μέσα στη δικαστική αίθουσα. Η πολιτική αγωγή απέχει για λόγους αρχής από την εξέτασή τους, επειδή θεωρεί ότι με την ανωνυμία και την απόσταση δεν διασφαλίζονται οι στοιχειώδεις δικονομικές εγγυήσεις.

13 Δεκεμβρίου 2017

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Μιχαλολιάκου υποβάλλουν ένσταση να μην καταθέσει ο Δημήτρης Κουσουρής, το θύμα της δολοφονικής επίθεσης τάγματος εφόδου της Χ.Α. έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων το 1998. Η ένσταση απορρίπτεται και ο Δ. Κουσουρής περιγράφει την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του, για την οποία έχει καταδικαστεί αμετάκλητα ο τότε υπαρχηγός της οργάνωσης Περίανδρος (Αντ. Ανδρουτσόπουλος). Ακολουθούν οι καταθέσεις άλλων 15 μαρτύρων πολιτικής αγωγής, μεταξύ των οποίων είναι οι Δημήτρης Χριστόπουλος, Γιώργος Μαργαρίτης, Λιάνα Κανέλλη, Μαρία Κανελλοπούλου και Πέτρος Κωνσταντίνου.

6 Φεβρουαρίου 2018

Δύο είναι οι μάρτυρες που καταθέτουν ως κλητευθέντες από το δικαστήριο: ο πρώην πυρηνάρχης Νοτίων Προαστίων της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Παπαγεωργίου, και ο αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας Φύσσα, Αχιλλέας Νικολάου. Ο πρώτος επιβεβαιώνει με στοιχεία τον εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης και την αυστηρή ιεραρχία, ενώ ο δεύτερος καταθέτει ότι «το έφαγαν το παλικάρι» εν ψυχρώ και σε δημόσια θέα και περιγράφει την οργανωμένη επίθεση πολλών ατόμων στον Παύλο μέχρι να φτάσει ο Ρουπακιάς για το τελειωτικό χτύπημα.

8 Φεβρουαρίου 2018

Η διαδικασία συνεχίζεται με τα αναγνωστέα έγγραφα κατηγορητηρίου: την πιο αμήχανη στιγμή για τους συνηγόρους υπεράσπισης. Μπορεί μέχρι τότε να επιχειρούσαν να διαψεύσουν οτιδήποτε αποδείκνυε την ενοχή των εντολέων τους, κάνοντας λόγο για φωτομοντάζ ή συρραφές, αλλά πώς να διαψεύσουν τώρα τα γραπτά μηνύματα, τις καταγραφείσες συνομιλίες, τα βίντεο που προαναγγέλλουν επιθέσεις, την αρθρογραφία που ομνύει στη ναζιστική ιδεολογία, τις φωτογραφίες με στρατιωτική εκπαίδευση, τις ομιλίες με φόντο τον Χίτλερ και πολλά άλλα που κατασχέθηκαν από τα σπίτια των κατηγορουμένων;

9 Ιουλίου 2018

Απορρίπτεται η ένσταση γνησιότητας που υπέβαλε ο Νίκος Μιχαλολιάκος για να μη γίνει δεκτό το καταστατικό της Χρυσής Αυγής που προσκόμισε ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» Δημήτρης Ψαρράς. «Το εν λόγω έγγραφο θα συνεκτιμηθεί μαζί με όλα τα αποδεικτικά μέσα», ανακοινώνει η πρόεδρος. Είχε προηγηθεί ανάλογη πρόταση από την εισαγγελέα που υποστήριζε ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις πλαστότητας του εγγράφου και αποδομούσε τον ισχυρισμό του Μιχαλολιάκου ότι «το συγκεκριμένο έγγραφο απηχεί ακραιφνείς εθνικοσοσιαλιστικές θέσεις που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική ιδεολογία της Χ.Α.» λέγοντας ότι στο πλήθος των βίντεο-ντοκουμέντων που προβλήθηκαν στο δικαστήριο «γίνονται αναφορές στις εθνικοσοσιαλιστικές θέσεις της οργάνωσης» και άρα «ο ισχυρισμός αυτός είναι αβάσιμος». Ομως στην αγόρευσή της η εισαγγελέας θα αυτοαναιρεθεί, υποστηρίζοντας ότι το μόνο γνήσιο καταστατικό είναι αυτό που έχει κατατεθεί στον Αρειο Πάγο μετά τις εκλογές του 2012 και θα υιοθετήσει τους ισχυρισμούς των χρυσαυγιτών ότι οι ναζιστικοί χαιρετισμοί είναι «αρχαιοελληνικοί».

18 Ιουλίου 2018

Δεκάδες καταδικαστικές αποφάσεις για επιθέσεις της Χρυσής Αυγής περιλαμβάνονται στα αναγνωστέα έγγραφα που προσκομίζει η πολιτική αγωγή. Στο δικαστήριο προβάλλεται η μελέτη του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, καθώς και περισσότερα από 50 βίντεο ως ενισχυτικά του κατηγορητηρίου, μεταξύ των οποίων η συναυλία των ναζιστών στην Αθήνα το 2005 που δημοσιοποίησε η «Εφ.Συν.» (13.2.2017, «Η αληθινή πατρίδα της Χρυσής Αυγής»).

12 Σεπτεμβρίου 2018

Αρχίζει η ανάγνωση των εγγράφων της υπεράσπισης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Μαρτίου 2019. Επί ενάμιση χρόνο η υπεράσπιση καθυστερεί τη δίκη με χιλιάδες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις των πρώην βουλευτών. Μόνο ο Λαγός προσκομίζει 2.000 ερωτήσεις για το νέφος στην Πάτρα, το σαμιώτικο κρασί, τη μηδενική ζήτηση λευκού κρεμμυδιού, την άγρια αγκινάρα Μικρομάνης κ.ά.

6 Μαρτίου 2019

69 μάρτυρες υπεράσπισης (αντί για 265 που είχαν δηλωθεί αρχικά) προσέρχονται να καταθέσουν… κι αυτοί με το ζόρι, αναγκάζοντας την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη να ζητήσει δύο φορές να γραφτεί στα Πρακτικά ότι «το δικαστήριο διακόπτει γιατί οι δικηγόροι υπεράσπισης δεν έφεραν μάρτυρες, αν και ειδοποιήθηκαν προς τούτο». Οσοι καταθέτουν είναι συγγενείς, φίλοι ή έμμισθοι υπάλληλοι της Χρυσής Αυγής.

20 Ιουνίου 2019

Ξεκινούν οι απολογίες, με πρώτους τους κατηγορούμενους για τη δολοφονία Φύσσα. Στα Πρακτικά καταγράφεται ο Ρουπακιάς να λέει «μια ανθρωποκτονία ήτανε που την κάνανε ολόκληρη ιστορία» και η ομολογία του πυρηνάρχη Πατέλη ότι «ποτέ δεν με διέγραψαν από τη Χρυσή Αυγή, σταμάτησα να πηγαίνω στα γραφεία όταν προφυλακίστηκα», που έρχεται σε αντίθεση με τις απολογίες της ηγεσίας ότι δήθεν όσοι εμπλέκονταν στη δολοφονία διαγράφηκαν από τη Χρυσή Αυγή. Ο Ηλ. Κασιδιάρης βάζει στο κάδρο της ενοχής τους ίδιους τους βουλευτές, λέγοντας ότι για τα εγκλήματα μπορεί να είναι ένοχοι «μέλη, υποστηρικτές, ακόμα και βουλευτές» και εξαπολύει πρωτοφανή επίθεση στον αναπληρωτή εισαγγελέα. Ο Ν. Μίχος καταθέτει ότι ο Μιχαλολιάκος γνώριζε από την πρώτη στιγμή για τη δολοφονία Φύσσα και την επίθεση στους αλιεργάτες. Ο Ι. Λαγός καλύπτει απόλυτα τα τάγματα εφόδου, χρεώνει στο Πολιτικό Συμβούλιο (δηλαδή στον ίδιο τον Αρχηγό) την απόφαση να μη διαγραφούν οι εμπλεκόμενοι για τη δολοφονία Φύσσα και προπηλακίζει την πρόεδρο του δικαστηρίου. Ο Αρχηγός Μιχαλολιάκος αδειάζει τον Ι. Λαγό και το τάγμα της Νίκαιας και επιμένει στο ψέμα πως έμαθε για τη δολοφονία το επόμενο πρωί.

19 Δεκεμβρίου 2019

Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου προτείνει την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για τις κατηγορίες της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Για τη δολοφονία Φύσσα προτείνει την ενοχή μόνο του Ρουπακιά, ενώ επιχειρεί να υποβαθμίσει τις δολοφονικές επιθέσεις στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, προτείνοντας να μετατραπούν οι κατηγορίες σε ελαφρύτερες. Ο αναπληρωτής εισαγγελέας δεν θα αγορεύσει, αλλά θα απαντήσει σε όσους του προσάπτουν ότι συντάχθηκε με την πρόταση της Αδ. Οικονόμου ότι «δεν προβλέπεται δικονομικά αγόρευση του αναπληρωτή εισαγγελέα», διαχωρίζοντας εμφανώς τη θέση του.

8 Ιανουαρίου 2020

Με τη δικηγόρο της οικογένειας Φύσσα, Χρύσα Παπαδοπούλου, αρχίζουν οι αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής που αποδομούν πλήρως την εισαγγελική πρόταση και αποδεικνύουν πόσο σημαντική ήταν η απόφαση της έδρας να παραστεί η πολιτική αγωγή και για το σκέλος της εγκληματικής οργάνωσης. Η επιχειρηματολογία των συνηγόρων, η οποία βασίζεται σε ατράνταχτα αποδεικτικά στοιχεία, αναγκάζει τους συνηγόρους υπεράσπισης να αγορεύουν περί ανέμων και υδάτων, αφού αρκετοί δεν μπήκαν καν στον κόπο να αντικρούσουν το κατηγορητήριο.

7 Οκτωβρίου 2020

Η απόφαση του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών θα ανακοινωθεί στις 11 το πρωί.

Πηγή: Εφημερίδα Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί