«Η μεγαλύτερη δίκη ναζιστών μετά τη Νυρεμβέργη» – Tι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Τα διεθνή ΜΜΕ έκαναν εκτενείς αναφορές στην καταδικαστική για τη Χρυσή Αυγή, απόφαση του Εφετείου, με τη Μάγδα Φύσσα και το πλήθος που ανέμενε την ετυμηγορία του δικαστηρίου να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο στις αναφορές από το εξωτερικό.

Το φωτογραφικό ενσταντανέ της μητέρας του Παύλου Φύσσα η οποία βγήκε με τα χέρια ψηλά από το Εφετείο μετά την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου το οποίο χαρακτήρισε ένοχο τον Γιώργο Ρουπακιά και εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή κυριάρχησε στις αναφορές των διεθνών ΜΜΕ.

«Η ετυμηγορία του δικαστηρίου έγινε δεκτή με χαρά από χιλιάδες διαδηλωτές οι οποίοι φώναζαν ότι οι Ναζί ανήκουν στη φυλακή», σημειώνει ο Guardian που χαρακτήρισε τη δίκη της Χρυσής Αυγής ως τη σπουδαιότερη μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης.

Το BBC στο ρεπορτάζ του υπογράμμισε ότι η Χρυσή Αυγή, η οποία του 2012 είχε 12 βουλευτές στη Βουλή, κρίθηκε ένοχο για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, φιλοξενώντας το προφίλ των κατηγορουμένων και το ιστορικό της δίκης που είχε διάρκεια 5,5 ετών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι New York Times που καταγράφουν και το ιστορικό της εγκληματικής οργάνωσης η οποία «εκτινάχθηκε από την αφάνεια σε τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα το 2012». Οι Times σημειώνουν ότι «παρά την πτώση της Χρυσής Αυγής, η απειλή του νεο-ναζισμού στην Ελλάδα δεν έχει εξαφανιστεί».

To Al Jazeera εστίασε στη Μάγδα Φύσσα και στην κραυγή δικαίωσης μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας. Μάλιστα, το εν λόγω μέσο σημείωσε ότι η μητέρα του αδικοχαμένου ράπερ δεν έχασε σχεδόν ούτε μία ημέρα από τις 453 της ακροαματικής διαδικασάις. 

Το Associated Press μιλά για μία ιστορική απόφαση, που ήρθε ύστερα από μαραθώνια δίκη, αναφερόμενοι και στην συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων έξω από το Εφετείο. Επίσης σχολιάζει πως μόνο 11 από τους 68 κατηγορουμένους εμφανίστηκαν στο δικαστήριο και κανένας από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής έκανε αναφορά η γαλλική Liberation, όπως και η γερμανική Suddeutsche Zeitung, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, το κινεζικό Xinhua και το ρωσικό Sputnik. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί