Μαρία Λεπενιώτη: Η πρόεδρος του δικαστηρίου που καταδίκασε τη Χρυσή Αυγή

Έμπειρη δικαστικός, η Μαρία Λεπενιώτη κληρώθηκε τον Μάρτιο του 2015 στη θέση της προέδρου στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Πεντέμισι χρόνια μετά, σήμερα Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, ανέγνωσε την ιστορική απόφαση της καταδίκης της εγκληματικής οργάνωσης.

Η κ. Λεπενιώτη εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα το 1984, σε ηλικία 26 ετών. Είναι άριστη νομικός, με μεταπτυχιακό τίτλο στο αστικό και εργατικό δίκαιο. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Κατά τη διάρκεια της δίκης προήχθη από εφέτη σε πρόεδρο εφετών και πριν από λίγο καιρό σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Στη διάρκεια εκδίκασης της υπόθεσης, κατάφερε να χειρισθεί – όπως της αναγνωρίζεται – με ισορροπία τη διαδικασία και να εκτονώσει τις εντάσεις στις δύσκολες στιγμές.

Πριν από 32 χρόνια η κ. Λεπενιώτη ήταν η ανακρίτρια που είχε χειριστεί την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του Δημήτρη Κουσουρή από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής το τότε στέλεχός της Αντώνη Ανδρουτσόπουλο ή «Περίανδρο».

Παράλληλα, στο παρελθόν, έχει χειριστεί πολλές ιδιαίτερες δίκες, όπως το αποκαλούμενο «συνδικάτο του εγκλήματος», δίκες εκβιαστών, τη δίκη για εξοπλιστικά με βασικό κατηγορούμενο πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου κ.ά.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί