Όταν οι νεοναζί τρομοκρατούσαν την Ιεράπετρα- Η επίθεση κατά Πακιστανών εργατών γης

(στη φωτο στελέχη της ΧΑ στην Ιεράπετρα το 2011. Χωρίς κάλυψη ο επικεφαλής και κατηγορούμενος στη μεγάλη υπόθεση των νεοναζί, Άρης “Κρης” Δασκαλάκης- η φωτο είναι από την ιστοσελίδα της εγκληματικής οργάνωσης και παρουσιάζεται μόνο το πρόσωπο του “τοπικού αρχηγού”)

Στα μέσα του Μάρτη του 2017 στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης των νεοναζί, εξετάστηκε η υπόθεση που αφορούσε στην επίθεση και τον ξυλοδαρμό τριών Πακιστανών εργατών από χρυσαυγίτες στην Ιεράπετρα Κρήτης, τον Φεβρουάριο του 2013.

Ας θυμηθούμε

Παρακολουθούμε τη δίκη μέσω του #GoldenDawnWatch, με σχετικό hashtag το #gdtrial

Κατά την έναρξη της 139ης συνεδρίασης, η πρόεδρος ανακοίνωσε πως σήμερα θα εξεταστούν οι Mazhar Iqbal, Καπούας Πέτρος και Μπιλάλης Ανδρέας για την υπόθεση

Κατά τη διάρκεια και της σημερινής διαδικασίας, που ολοκλήρώθηκε περί τις 2.30 μ.μ., έγινε πλήρης αναφορά από τους μάρτυρες στις τακτικές των χρυσαυγιτών. Ειδικά για την Ιεράπετρα, αναφέρθηκαν στο γεγονός πως η επίθεση κατά των πακιστανών εργατών γης σημειώθηκε τον καιρό που η νεοναζιστική οργάνωση άνοιγε γραφεία στην πόλη της Κρήτης. Να σημειώσουμε και αναφορα ενός μάρτυρα στην πιθανή «εισαγωγή» χρυσαυγιτών από άλλες περιοχές, για να πραγματοποιήσουν την επίθεση.

Ενδεικτικά από την κατάθεση του Α. Μπιλάλη, υπεύθυνου του ενός ελαιουργείο στο χωριό όπου σημειώθηκε η επίθεση:

«Ο μάρτυρας καταθέτει πως το επίμαχο βράδυ τον επισκεφτηκαν δυο άτομα γεροδεμένοι, που δεν είχαν όμως κρητική προφορά, αθηναϊκή λέει ο μάρτυρας και ρώτησαν ποιός είναι υπεύθυνος εκεί. Ο μάρτυρας απάντησε πως είναι ο ίδιος υπευθυνος και ο ενας γεροδεμένος τον ρώτησε αν έχει πακιστανούς που να δουλεύουν εκεί.

-Και τι απαντήσατε;

-Δεν έχουμε ξένους εδω

-Καλά δεν σας έκανε εντύπωση να ρωτήσετε, με ποιο δικαίωμα σας ρωτάει;

-Ρώτησα μετά γιατί είχα το νού μου μη χυθεί το λάδι

-Και; ρωτά η πρόεδρος

-Ρώτησα τον ένα γιατί ρωτάει και μου απάντησε “τίποτα”. Ελάχιστα έμειναν, ξανοιξαν το χώρο κι έφυγαν.Είχαν ενα τζιπ. Φορούσαν μαύρα ρούχα, πολύ γεροδεμένοι, έφυγαν με το τζιπ με μεγάλη ταχύτητα. Είχα δουλειά ενημέρωσα για το περιστατικό και τον συνάδελφο που ήρθε. Το εργοστάσιο έχει καταγραφικό και γράφτηκαν στην κάμερα , το πήρε το υλικό η αστυνομία δεν ξέρω τι το ‘καμε.

Ο Ανδρέας Μπιλάλης που είχε πάει να πάρει το παιδί του απ’ τ’ αγγλικά ενημέρωσε την αστυνομία. Σε 10 λεπτα απ’ τη στιγμή που έφυγαν αυτοί-πήγαν κάτω απ’ το εργοστάσιο-είχε έρθει ασθενοφόρο» [το στιγμιότυπο, όπως το κατέγραψε η δημοσιογράφος του “Κόκκινο”Ειρήνη Προμπονά]

“Ο Ανδρέας Μπιλάλης καταθέτει πως ανησύχησε ιδιαίτερα για τα άτομα που είδε μαυροντυμένα καθως δεν τους είχε ξαναδεί. Δεδομένου πως για δυο συνεχόμενες φορές στο σπίτι που νοικιάζει στους πακιστανούς εργάτες είχε γίνει επίθεση με μολοτωφ . Τον κάλεσαν να δει, είδε τα μπουκάλια, τα φυτίλια και το αποτύπωμα που άφησε η φωτιά. Ο μάρτυρας λέει πως η πόρτα που και σ’ αυτήν πέταξαν μολότωφ ήταν αλουμινένια σύγχρονης κατασκευής και η φωτιά δεν πέρασε μέσα…του είπαν για τα περιστατικά και μάλιστα όπως του είπαν πίστευαν πως η επίθεση αυτή έγινε απο την ΧΑ απο την αρχή.

Μάλιστα του έκανε εντύπωση του μάρτυρα με πόση καθαρή φωνή και πόσο σωστά είπαν την λέξη “Χρυσή Αυγή” , κάτι που τον έκανε να σκεφτεί πως πρέπει να το συζητήσαν και να το συζητάνε πάρα πολύ για να μπορούν να το λένε τόσα σωστά.
“Μου μετέφεραν τον φόβο και την αγωνία τους” λέει χαρακτηριστικά ο μάρτυρας”

……………………………………

“Ο μάρτυρας εξηγεί πως εκείνο τον καιρό η ΧΑ ετοιμαζόταν ν ανοιξει γραφεια στην Ιεράπετρα και υπήρχαν αντιδράσεις. Υπήρχαν κάποιοι που έψαχναν άτομα να τα βάλουν στην οργάνωση. Εκαναν παρελάσεις, χτυπούσαν πόδια, χέρια…παραγγέλματα”

………………………………………..

“Ο Ανδρέας Μπιλάλης εξηγει στο δικαστήριο πως πολλοί απο αυτούς τους εργάτες δεν είχαν χαρτιά και υπήρχε φόβος.
“Τέτοιες καταστάσεις αποσταθεροποίησης γίνονται πάντα προς όφελος κάποιοτυ. Ποτέ δεν θα έκανα κάτι που να προκύψει σε ‘όφελος κάποιου, αλλα η επίθεση στους ανθρωπους ήταν άλλο πράγμα…ξεπέρασε τα όρια, ετρεχαν αίματα , αυτό ήταν άλλο πράγμα”
Δυο τζιπ υπήρχαν σκουροχρωμα…ο ένας μάλιστα κλειδωνε το τζιπ στην αρχή δεν έδωσα σημασία, βιαζόμουνα, αλλα όταν μπήκα μεσα στο αυτοκίνητο και τους είδα απόρησα, ήταν περίεργο: Ανθρωποι περπατάνε, μόνο άντρες και δυο απο αυτούς μπήκαν μέσα στο εργοστασιο. Απ’ εξω εμοιαζε να έχουν κοντοσταθεί περιμένοντας τους δυο να βγούν έξω…ήταν περίπου 10-12 άτομα…δεν θυμάμαι, εχω πρόβλημα με τους αριθμούς και δεν πήγε το μυαλό μου να τους ρωτήσω…τελικά οι άλλοι προχωρησαν κάπως, ο ενας όμως αυτός που είχα δει να κλειδώνει το αυτοκίνητο ειχε κοντοσταθεί, σαν να τους περίμενε να βγούν απ’ το ελαιουργείο”

………………………………………………..

“Ο μάρτυρας ανησυχώντας για το τι θα συμβεί κι αν κατευθυνθούν προς το σπίτι πήρε τις πινακίδες των αυτοκινήτων, εκανε όπισθεν και άρχισε να πηγαίνει περιμετρικά του ελαιουργείου. ¨οπως πήγαινε ο δρόμος και τα χωράφια έπρεπε να ξανοιχτω λίγο και είδα άτομα να μαζευουν απο την οικοδομή ξύλα, λατάκια, οτι εβρισκαν κοιτάζοντας προς την πίσω πλευρα που οι εργάτες αφηναν τις ελιές. ¨οπως πλησίαζα είδα εναν απ’ αυτούς που μετά τον αναγνωρισα στην αστυνομία. ¨ηταν αδύνατον να μην τον θυμόμουν…ήταν ενας που εσκυβε εκείνη την ώρα κρατούσε το πόδι του, κάτι τέτοιο και ξαφνιασμένος ακούγοντας τον θόρυβο του αυτοκινήτου γύρισε και με κοίταξε με όλους τους προβολείς επανω του. μετα άρχισα να παίρνω τηλέφωνα βρηκα εναν πακιστανό, του είπα “Φύγετε, φύγετε”” και έψαχνα να βρω κι άλλους και είχα ταραχτεί δεν ξέρω αν πάταγα τα σωστά νούμερα. Έφυγα να πάω Ιεράπετρα και όταν επέστρεψα ειδα το περιπολικό με τον φαρο αναμένο.
-Ποιός κάλεσε την αστυνομία;
-Δεν ξέρω…”

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 20/3 στον Κορυδαλλό.

Όπως μεταδίδει η Ειρήνη Προμπονά για την εξέταση νωρίτερα του πρώτου μάρτυρα από την υπεράσπιση των νεοναζί:Η υπεράσπιση, όπως τονίζει η Ειρ. Προμπονά, υποβάλλει ερωτήσεις στον μάρτυρα για την επίθεση χρυσαυγιτών εναντίον Πακιστανών εργατών στα Βαϊνιά της Κρήτης κοντα στην Ιεράπετρα. Αξιοσημείωτο είναι-και καλό να υπενθυμιστεί-πως τις περισσότερες φορές οι ερωτήσεις από την υπεράσπιση δεν αφορούν την ουσία της υπόθεσης, άλλα άλλες υποθέσεις για παράδειγμα “επίθεση πακιστανού εναντίον ομοεθνή του” ή “επίθεση πακιστανού (ή μουσουλμάνου ή…) εναντίον ελληνα πολίτη”…Η υπεράσπιση προσπαθεί δηλαδή να δείξει πως οι άνθρωποι αυτοί δεν έπεσαν θύματα, άλλα εντάξει και αυτοί κάνουν εγκλήματα, άρα κάποια στιγμή κάποιοι θα τους δείρουν γιατί δεν κάθονται φρόνιμα, επικαλούμενοι διάφορα περιστατικά που πολλές φορές αναρωτιέμαι κι αν είναι όντως υπαρκτά, αν όντως έχουν συμβεί και πως ή υπάγονται στην ενότητα “Σοκ! Δείτε το πριν το κατεβάσουν”.Η Πρόεδρος δεν αφήνει να γίνονται τέτοια ερωτήματα λέγοντας “δεν δικάζουμε αυτή την υπόθεση, δεν μας αφορά εδώ”.

Εκρηκτικός ο συνήγορος υπεράσπισης Παπαδέλης καθώς, όπως αναφέρει η Ειρ. Προμπονά, εξανίσταται συγκρίνοντας προηγούμενη κατάθεση του μάρτυρα με όσα μέχρι τώρα εχει καταθέσει στο δικαστήριο.  «Πώς γίνεται να λέει τότε πως είδε να φορούν μπλούζες της ΧΑ και πως καταλάβαινε αφού δε μιλά ελληνικά; Τώρα λέει πως δεν είχε δει και δεν θα μπορούσε να γνωρίσει (εννοεί γράμματα στις μπλουζες, σχεδια κλπ). «Εχω και γω μια απορία», σχολιάζει η Ειρ. Προμπονά: «Απο την στιγμή που ένας απο τους δράστες ομολόγησε πως την συγκεκριμένη επίθεση πραγματοποίησε η ΧΑ. Οι ίδιοι οι μάρτυρες δυσκολα μπορούσαν να αναγνωρίσουν πρόσωπα καθώς ήταν σκοτάδι και η επίθεση αιφνιδιαστική».

Με πληροφορίες από Ειρήνη Προμπονά και left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί