Νέα πρόκληση Ερντογάν – Ανοίγει τα Βαρώσια

Νέα προκλητική ενέργεια από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανακοίνωσε από κοινού με τον πρωθυπουργό του ψευδοκράτους ότι θα ανοιχθεί στο κοινό η ακτή της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

«Προς την κατεύθυνση του οδικού μας χάρτη, κάναμε και το πρώτο συγκεκριμένο μας βήμα. Ανοίγουμε μια νέα σελίδα στο θέμα των Βαρωσίων», σημείωσε ο Τατάρ. «Συγχαίρω τον τουρκοκυπριακό λαό για αυτή την όμορφη εξέλιξη. Το γνωρίζουμε ότι αυτή η απόφαση θα ενοχλήσει αρκετούς», τόνισε στις δηλώσεις του ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα για περιεκτική λύση στο Κυπριακό», ανέφερε ότι θα γίνου βήματα «σύμφωνα με την πραγματικότητα και όχι τα όνειρα». Παράλληλα, πρόσθεσε  ότι σε λίγες μέρες θα ολοκληρωθούν οι εργασίες ασφάλτωσης, όπως έχουν σχεδιαστεί. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα σημείωσε ότι «λήφθηκε ένα κρίσιμο βήμα χθες σχετικά με τα Βαρώσια, δόθηκε το μήνυμα από την Άγκυρα».

Ταυτόχρονα με τις εξαγγελίες μπουλντόζες και άλλα μηχανήματα μπήκαν στα Βαρώσια, σύμφωνα με το sigmalive.com.

Έντονες αντιδράσεις στην Κύπρο

Η Λευκωσία έκανε λόγο για «προκλητική και παράνομη ενέργεια της Τουρκίας και των εγκαθέτων της στην Κύπρο». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούσιος, τόνισε ότι η ενέργεια της Τουρκίας στα Βαρώσια θα καταγγελθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

«Με το πλέον έντονο τρόπο ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζουν την απόφαση της κατοχικής Τουρκίας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ, να επεκτείνουν την άδεια εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, σε μια προεκλογική φιέστα που έστησαν στην Άγκυρα, παραμονές της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη», σημειώνει ο Κυριάκος Κούσιος σε δήλωσή του.

«Η Κύπρος δεν επιτρέπεται να μείνει μόνη της»

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, ανέφερε τα εξής σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Ο κ. Μητσοτάκης την «ξέχασε» στον ΟΗΕ, η Κύπρος όμως δεν επιτρέπεται να μείνει μόνη της. Οι τουρκικοί τυχοδιωκτισμοί στα Βαρώσια πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα από την ελληνική διπλωματία και τη διεθνή κοινότητα», τόνισε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.

Ο κ. Μητσοτάκης την «ξέχασε» στον ΟΗΕ, η Κύπρος όμως δεν επιτρέπεται να μείνει μόνη της. Οι τουρκικοί τυχοδιωκτισμοί στα Βαρώσια πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα από την ελληνική διπλωματία και τη διεθνή κοινότητα.— George Katrougalos (@gkatr) October 6, 2020

«Καμία συμβολή στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης»

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων που ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν «δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή»  

Ο Επίτροπος της ΕΕ διευκρίνισε ότι θα πρέπει να ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου ώστε να προβεί σε ολοκληρωμένη τοποθέτηση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί