Στο νοσοκομείο ο Ντόναλντ Τραμ

Λίγες ώρες μετά τη διάγνωση ότι είναι θετικός στη νόσο Covid-19, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μεταφέρθηκε με πυρετό στο στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed, στο Μέριλαντ.

Δείτε: Θετικό στον κορονοϊό το ζεύγος Τραμπ

Η κίνηση αυτή δημιούργησε ερωτηματικά για την υγεία του 74χρονου προέδρου που νοσεί λίγο πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η μετάβασή του στο νοσοκομείο αποτελεί μια προληπτική ενέργεια και θα μείνει εκεί για λίγες ημέρες.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι ο πρόεδρος «παραμένει σε καλή διάθεση και έχει ήπια συμπτώματα». Όπως έγινε γνωστό, στον Αμερικανό πρόεδρο –που αισθάνεται «κουρασμένος»– χορηγήθηκε μια δόση από το πειραματικό κοκτέιλ αντισωμάτων που αναπτύσσει η φαρμακευτική εταιρεία Regeneron.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανήκει στη λεγόμενη ομάδα υψηλού κινδύνου, τόσο εξαιτίας της ηλικίας του, όσο και επειδή είναι υπέρβαρος.

Σε κάθε περίπτωση, η νόσος ήρθε για τον Τραμπ στη χειρότερη δυνατή στιγμή, καθώς αναγκάζεται να τεθεί σε καραντίνα 14 ημερών στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου, με τις εκλογές να είναι προγραμματισμένες για τις 3 Νοεμβρίου. Ο Τραμπ αναγκάζεται πλέον να ακυρώσει όλες τις επικείμενες ομιλίες και συγκεντρώσεις του, ενώ εξαιρετικά αμφίβολο παραμένει το εάν θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο ντιμπέιτ με τον Τζο Μπάιντεν, που είναι προγραμματισμένο για τις 15 Οκτωβρίου.

Θετικός στον κορωνοϊό και ο επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπιλ Στέπιεν, διαγνώστηκε θετικός στον νέο κορονοϊό, μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, μια ακόμα περίπτωση μέλους του περιβάλλοντος του προέδρου που βρίσκεται θετικό στην Covid-19.

Η είδηση, την οποία αρχικά μετέδωσε το Politico και στη συνέχεια επιβεβαίωσε η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, έγινε γνωστή λίγες ώρες αφού ο ίδιος ο Τραμπ εισήχθη σε στρατιωτικό νοσοκομείο έχοντας διαγνωσθεί θετικός στον κορωνοϊό. Ο Στέπιεν ταξίδεψε προς και από το Κλίβελαντ με τον Τραμπ και μία ακόμα σύμβουλο, τη Χόουπ Χικς, που επίσης διαγνώσθη

Οι σύμβουλοι του Τραμπ δεν φορούσαν μάσκες όταν τον προετοίμαζαν για το ντιμπέιτ

Έίναι χαρακτηριστικό ότι οι στενοί σύμβουλοι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν φορούσαν μάσκες όταν βρίσκονταν μαζί του, τις ημέρες που τον προετοίμαζαν για την πρώτη τηλεμαχία με τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν, όπως αποκάλυψε την Παρασκευή ένας από αυτούς. Η οικογένεια του Ρεπουμπλικάνου προέδρου μάλιστα έβγαλε τις μάσκες μέσα στην αίθουσα όπου διεξήχθη το ντιμπέιτ, το βράδυ της Τρίτης.

«Όχι, κανένας δεν φορούσε μάσκα μέσα στην αίθουσα όταν προετοιμάζαμε τον πρόεδρο», είπε ο Κρις Κρίστι, αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι προσβλήθηκε από τον νέο κορονοϊό. Ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ εξήγησε ότι ο ίδιος μετείχε σε μια ομάδα «πέντε ή έξι προσώπων» που συμβούλευαν τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο ενόψει της τηλεμαχίας της 3ης Νοεμβρίου. Επισκέφθηκε μάλιστα πολλές φορές τον Λευκό Οίκο «από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης».

Στην ομάδα αυτή μετείχε επίσης ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι.

Στην ερώτηση αν παρατήρησε να έχει συμπτώματα ο πρόεδρος, ο Κρίστι απάντησε αρνητικά.

Συνήθως, τα συμπτώματα εμφανίζονται περίπου πέντε ημέρες αφότου μολυνθεί κάποιος. Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να εμφανιστούν λίγο πιο νωρίς ή πιο αργά, σπανίως μετά τη 12η ημέρα. Όμως όσοι προσβάλλονται από τον SARS-CoV-2 αρχίζουν να είναι μολυσματικοί δύο ημέρες πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Στην περίπτωση του Τραμπ αυτό σημαίνει ότι θα ήταν μολυσματικός από την Τρίτη ή την Τετάρτη, εφόσον τα συμπτώματα εμφανίστηκαν την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Ο 74χρονος Τραμπ και ο 77χρονος Μπάιντεν δεν φορούσαν μάσκες κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας, όμως τήρησαν τις αποστάσεις. Τα μέλη των οικογενειών τους έφτασαν στην αίθουσα φορώντας μάσκες, αλλά στη συνέχεια οι Τραμπ τις έβγαλαν, όπως είπε ο συντονιστής της συζήτησης, Κρις Ουάλας. «Όλοι όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα βγήκαν αρνητικοί» στα τεστ, είπε στο Fox News. Όμως οι υγειονομικές αρχές είχαν συστήσει να φορούν όλοι μάσκες σε κλειστό χώρο, εκτός από τους δύο υποψηφίους και τον συντονιστή.

«Η κυρία Τραμπ φορούσε μάσκα μπαίνοντας, αλλά την έβγαλε όταν κάθισε. Όλα τα άλλα μέλη της οικογένειας που είδα εκεί, συμπεριλαμβανομένων της Ιβάνκα και της Τίφανι», των θυγατέρων του προέδρου, «δεν φορούσαν μάσκες όταν κάθισαν».

Η σύζυγος του Μπάιντεν, η Τζιλ, αντιθέτως φορούσε μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της τηλεμαχίας, που κράτησε 90 λεπτά.

Πληροφορίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί