Στο ΣτΕ σήμερα η προσφυγή του Χ. Ρίχτερ για την ανάκληση του τίτλου του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης- Η αίτηση ακύρωσης

Ενώπιον του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ συζητείται σήμερα η αίτηση ακυρώσεως του Καθηγητή Χ. Ρίχτερ κατά της απόφασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης, με την οποία τού αφαιρέθηκε ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα.

Δείτε: Πανεπιστήμιο Κρήτης: Ανακαλείται ο τίτλος από τον Ρίχτερ

Σύμφωνα με την απόφαση, το Πανεπιστήμιο Κρήτης έλαβε υπόψιν «τη δημόσια απαξιωτική για το ελληνικό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης δημόσια τοποθέτηση του Καθηγητή H.A. Richter, μετά την απονομή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα όπως επισημαίνεται στις αποφάσεις του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης η οποία δεν είναι ανεκτή, προσβάλει το ίδρυμα και έχει ως συνέπεια την τρώση του κύρους του».

Η συζήτηση στο ΣτΕ μετά την προσφυγή του Γερμανού καθηγητή, είχε αναβληθεί τον περασμένο Ιούνιο.

Στον Χάινς Ρίχτερ είχε απονεμηθεί από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα, για το βιβλίο του σε σχέση με τη Μάχη της Κρήτης. Στο βιβλίο έκανε λόγο για «βάναυσες και βάρβαρες πρακτικές» όχι μόνο από τις μονάδες εισβολής, αλλά και από τους «άτακτους Κρήτες», οι οποίοι σκότωναν αρχικά μόνο τους τραυματισμένους αλεξιπτωτιστές, επειδή δεν είχαν όπλα, προκαλώντας τα αντίποινα των Γερμανών.

Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις, ενώ η υπόθεση πήρε και το δρόμο της Δικαιοσύνης, με ένα θέμα όμως να παραμένει ανοικτό, αν η επιστημονική άποψη, ακόμα και στρεβλή, είναι αντικείμενο κρίσης της Δικαιοσύνης.

Το 2014 η Εισαγγελία Ρεθύμνου διέταξε προκαταρκτική έρευνα και παρέπεμψε τον Γερμανό καθηγητή σε δίκη, με το σκεπτικό ότι συγκεκριμένες αναφορές στο βιβλίο του συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο». Ο Χάινς Ρίχτερ διώχθηκε για παράβαση του άρ. 2 του λεγόμενου αντιρατσιστικού νόμου.

Στην δίκη η οποία ακολούθησε, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνης αθώωσε τον Γερμανό καθηγητή

Οι μάρτυρες κατηγορίας καθηγητές ζήτησαν στη συνέχεια την αφαίρεση της επιτιμίας, κάτι το οποίο έγινε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Διαβάστε την αίτηση ακυρώσεως του Χάινς Ρίχτερ στο ΣτΕ

Σχετικά Άρθρα

2 Thoughts to “Στο ΣτΕ σήμερα η προσφυγή του Χ. Ρίχτερ για την ανάκληση του τίτλου του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης- Η αίτηση ακύρωσης”

  1. Δήμος Σθένης

    Μα γι αυτό την κάλεσε και ο …πρωθυπουργός! Γιατί την κάλεσε;Για να την συγκινήσει και να κλάψουν μαζί από …περηφάνια;Για να αναδείξει τη …σοβαρότητά της δίπλα στην δική του, την κατακτημένη, την κάλεσε!!!

  2. Elefteria

    Εκεί έπρεπε να πάει και η Βικτόρια Χίσλοπ και όχι στον καναπέ με τον πρωθυπουργό να παίρνει το βραβείο της ελληνικής ιθαγένειας επειδή οι χαρακτήρες των αριστερών που έπλασε στο “όσοι αγαπιούνται” ήταν όλοι άθλιοι και δειλοί…

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί