Αφού δεν μπορεί ο Μητσοτάκης, ο Α. Τσίπρας πήρε πρωτοβουλία για ευρωπαϊκό μηχανισμό ισχυρών κυρώσεων στην Τουρκία

Επιστολή στη Γερμανική Προεδρία, τη Γαλλία, τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, τους ευρωσοσιαλιστές Πρωθυπουργούς και Επιτρόπους και τις προοδευτικές ευρωομάδες, έστειλε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Στην επιστολή του ο κ. Τσίπρας καλεί τους παραπάνω να στηρίξουν μια δυναμική πολιτική απέναντι στην Τουρκία που να επανεκκινεί με νέους όρους (ισχυρών κυρώσεων και ισχυρής θετικής ατζέντας) τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι αν αυτό δεν κατοχυρωθεί, οι διερευνητικές και η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, δεν θα έχουν προοπτική.

Χρειάζεται ταυτόχρονα να αποφασιστεί μηχανισμός ισχυρών κυρώσεων για την Τουρκία σε περίπτωση που συνεχίσει τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και η προοπτική μιας ουσιαστικής θετικής ατζέντας εάν σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Όπως αναγράφει χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός «Μόνο με γενναίες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών σχέσεων με δυναμικούς όρους θα μπορούσαν να προχωρήσουν οι διερευνητικές και να ξαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό».

Η επιστολή εστάλη στην Γερμανική Προεδρία, την Γαλλία, τους Πρωθυπουργούς της ευρωσοσιαλιστικής ομάδας (Δανία Σουηδία Φινλανδία Ισπανία Πορτογαλία Μάλτα), τον Πθ της Ιταλίας (που στηρίζεται από προοδευτικές δυνάμεις), τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ Σασσόλι, τον Αντιπρόεδρο τγς ΕΕ κ Τιμμερμανς, τον ΥΕ/ΑΕ της ΕΕ κΜπορέλ, τον Επίτροπο Οικονομίας κ Τζεντιλόνι, καθώς και στους Συμπροέδρους όλων των προοδευτικών δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο (Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι) και του Renew (Ευρωομάδα Μακρόν).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί