Στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη ο Νίκος Ηγουμενίδης για θέματα της Κρήτης

Στο τραπέζι της συνάντησης και ο φάκελος της υποψηφιότητας της Κνωσού

Η πορεία του φακέλου της υποψηφιότητας της Κνωσού, η προστασία της ιστορικής πεντάκλιτης βασιλικής της Μητρόπολης της Γόρτυνας, καθώς και ζητήματα ενίσχυσης των Ατόμων με Αναπηρία συζήτησε σε μια εκτενή σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης.

Με στόχο να προχωρήσει το επόμενο διάστημα ο φάκελος υποψηφιότητας της Κνωσού και να ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO ο Νίκος Ηγουμενίδης συζήτησε με τον Περιφερειάρχη Κρήτης πλευρές τεκμηρίωσης του φακέλου, ενώ το παρών έδωσε στη σύσκεψη και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κωνσταντίνος Φασουλάκης.

Επισημαίνεται ότι για το θέμα προσφάτως ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου έλαβε στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ενημέρωση από την Υπουργό Πολιτισμού η οποία μεταξύ άλλων επεσήμανε στον βουλευτή ότι «η κατάρτιση ενός ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση του φακέλου υποψηφιότητας των Μινωικών Ανακτόρων της Κρήτης, βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση με την έναρξη υλοποίησης του έργου της Προγραμματικής Σύμβασης και άλλων υποστηρικτικών έργων».

Κατά τη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη παρουσιάστηκαν όλες οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα από την Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με ιδιαίτερη αναφορά στα επόμενα βήματα που απαιτούνται, μεταξύ αυτών και η εμπλοκή όλων των αρμόδιων φορέων σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο που θα λάβει χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια έχει με ταχύτητα ανταποκριθεί σε όλες τις πλευρές παρέμβασης από την πλευρά της με στόχο να ενισχυθεί ο φάκελος και σε συνέχεια του φακέλου για τη Σπιναλόγκα..

Παράλληλα, ο Νίκος Ηγουμενίδης έθεσε το θέμα προστασίας της ιστορικής πεντάκλιτης βασιλικής της Μητρόπολης της Γόρτυνας, δηλαδή της μεγαλύτερης βασιλικής της Κρήτης και μία από τις μεγαλύτερες της Ελλάδος. Με σειρά παρεμβάσεων του όλο το προηγούμενο διάστημα, έχει αναδειχθεί ότι «αυτό τον ιστορικό ναό διέρχεται και τέμνει ο επαρχιακός δρόμος, χωρίζοντας» στα δύο τον αρχαιολογικό χώρο, με τα διερχόμενα αυτοκίνητα να διασχίζουν αδιάλειπτα ένα από τα σημαντικότερα λατρευτικά μνημεία της Ιουστινιάνειας περιόδου», όπως σημειώνει εκ νέου ο Νίκος Ηγουμενίδης. Η Περιφέρεια με τη σειρά της αναμένεται να λάβει μέτρα στα πλαίσια κατασκευής των νέων οδικών αξόνων σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές και με στόχο να αναδειχθεί η ιστορική σημασία του χώρου, ενώ ο Νίκος Ηγουμενίδης θα εντείνει τις επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Με την ευκαιρία της συνάντησης με τον Περιφερειάρχη, ο Νίκος Ηγουμενίδης έφερε στο τραπέζι της συζήτησης και ζητήματα που αφορούν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και συγκεκριμένα για τα Άτομα με Αναπηρίες, και ειδικότερα τα ζητήματα που προέκυψαν από την πρόσφατη επίσκεψη του στα γραφεία της Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ. Μεταξύ αυτών, η συντήρηση και επισκευή κτιριακών εγκαταστάσεων, η ανανέωση του στόλου των οχημάτων μεταφοράς ΑΜΕΑ, οι χρηματοδοτικές ανάγκες των συλλόγων-σωματείων και θέματα προσβασιμότητας-προσπελασιμότητας των ατόμων αυτών σε δομές Υγείας. Ζητήματα για τα οποία συνάντησε την θετική ανταπόκριση του Περιφερειάρχη Κρήτης που δεσμεύτηκε να παρέμβει όπου χρειάζεται ώστε ειδικά στην περίοδο της πανδημίας να ενισχυθούν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.  

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί