Με τις ΜΕΘ η νέα απάτη Μητσοτάκη

Έχουμε σχεδόν 1000, είπε, αλλά ενεργοποιεί την δέσμευση ιδιωτικών κλινών με ημερήσιο κόστος 1.672 ευρώ!

Αξιοποιήσαμε το καλοκαίρι για να θωρακίσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που από 557 κλίνες ΜΕΘ πέρυσι έχει σχεδόν 1.000 τώρα” ανέφερε στο τηλεοπτικό του μήνυμα το απόγευμα της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα, έγινε γνωστό μέσα από Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας ότι ενεργοποιείται ξανά το “δωράκι”  στις ιδιωτικές κλινικές (που έφερε η κυβέρνηση για πρώτη φορά το Μάρτιο) με απόφαση δέσμευσης κλινών ΜΕΘ (ως το τέλος Σεπτεμβρίου, προς το παρόν) για ασθενείς με κορονοϊό αλλά με το αζημίωτο φυσικά και συγκεκριμένα με κόστος που φτάνει μέχρι και τα 1.672 ευρώ την ημέρα, αντί για 800 που ήταν πριν!

Συγκεκριμένα,πρόκειται για κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας που προβλέπει «τη δέσμευση εγκαταστάσεων, χώρων και κλινών έως τις 30.09.2020 στις τριτοβάθμιες δομές υγείας του ΕΣΥ και σε στρατιωτικά νοσοκομεία αποκλειστικώς για νοσηλεία προσώπων που νοσούν από κορονοϊό, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν και την διαθεσιμότητα των νοσοκομείων».

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, «σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι κλίνες στις δημόσιες δομές για τη μεταφορά των ασθενών, δύναται να διατίθενται κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια- κλινικές, οι οποίες διαθέτουν σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας τους αντίστοιχα τμήματα για τη νοσηλευτική περίθαλψη των ασθενών, “καθ’υπέρβασιν του αριθμού όσων διατίθενται στον ΕΟΠΥΥ δυνάμει σχετικών Μνημονίων Συνεργασίας, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 21 του ΕΚΠΥ”».

Ο τιμοκατάλογος της ντροπής διαμορφώνεται σε 1.672 ευρώ ημερησίως (αντί για 800) για τις πρώτες τρεις ημέρες νοσηλείας, σε 1.149,5 ευρώ (αντί για 550) ημερησίως από την τέταρτη ως την δέκατη πέμπτη ημέρα νοσηλείας και σε 836 ευρώ ημερησίως (αντί για 400) για το υπόλοιπο της αναγκαίας νοσηλείας.

Το δε συνολικό κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι δαπάνες θα καλυφθούν «με έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με το άρθρο πέμπτο της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 42), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν.4682/2020 (Α’ 76), ή/και με βάση τη νομοθεσία που αφορά το ειδι-κό αποθεματικό του COVID-19, η οποία εκτιμάται κατ’ ελάχιστον σε τριάντα εκατομμύρια (30.000.000 ευρώ), καθώς δεν μπορεί να εκτιμηθούν με ακρίβεια οι ανάγκες που θα προκύψουν εκ της εξέλιξης της διασποράς της νόσου του κορωνοϊού. Στην ανωτέρω περίπτωση εντάσσεται και η οικονομική ενίσχυση που χορηγήθηκε στο υπουργείο Υγείας με την υπ’ αρ. 2/10729/26.02.2020 απόφαση του υπουργού Οικονομικών».

με πληροφορίες από avgi.gr thefaq.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί