Καρδίτσα: 26 χρόνια μετά, το ίδιο μαρτύριο

Το μεγαλύτερο τμήμα του νομού Καρδίτσας, έχει σκεπαστεί από τα νερά και οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Κι όμως οι εικόνες της καταστροφής δεν είναι πρωτόγνωρες.

Η περιοχή είχε πλημμυρίσει ξανά το 1994. Από τότε είχε διαπιστωθεί πως αν δεν γινόταν Φράγμα θα ήταν μοιραίο. Μετά από 26 χρόνια τα ίδια. Στα 11 απο αυτά Περιφερειάρχης είναι ο Κ. Αγοραστός. Η περιφέρεια περιορίστηκε σε συμβουλές για προστασία. Δεν υπάρχει καμία άμεση επέμβαση. Όλα είναι στο έλεος του νερού. Η περιοχή θρηνεί και έναν νεκρό.

Ήταν 22 Οκτωβρίου του 1994, όταν τα ορμητικά νερά του Ενιππέα, μετά από ένα 48ωρο έντονων βροχοπτώσεων, σε συνδυασμό με τα νερά άλλων χειμάρρων, όπως του Σοφαδίτη, του Ιταλικού, του Καράμπαλη, του Μέγα, του Καλέντζη, του Πάμισσου και του Φαρσαλίτη άρχισαν να φτάνουν αργά αλλά σταθερά στο καταληκτικό σημείο του κάμπου, στην Μεταμόρφωση (παλιά ονομασία Κουρτίκι). 

Νωρίτερα είχαν σημειωθεί ζημιές στο φράγμα του Σμοκόβου που τότε βρισκόταν υπό κατασκευή, ενώ είχε πλημμυρίσει και η πόλη της Καρδίτσας και των Σοφάδων. ο τότε μηχανικός των έργων στο φράγμα του Σμοκόβου Άλκης Αγραφιώτης είχε δηλώσει στη “Θεσσαλία τηλεόραση” και το “Ν.Α.”: Αν είχε κατασκευαστεί το φράγμαθα συγκρατούσε τον μεγάλο όγκο των νερών από το οροπέδιο της Ξυνιάδας και οι ζημιές στον κάμπο της Καρδίτσας, θα είχαν κατά πολύ αποφευχθεί..”

Οι τότε τοπικές αρχές είχαν αναγκαστεί να σπάσουν το οδόστρωμα σε αρκετά σημεία στο επαρχιακό δίκτυο στον κάμπο, στον κοσκινά, τη μαραθέα, το Μάρκο, για να δώσουν διέξοδο στα νερά που σχημάτιζαν μία τεράστια λίμνη.

Στο Ευίδριο είχε υποχωρήσει η γέφυρα του Ενιππεα και το χωριό είχε αποκοπεί από τον έξω κόσμο, στη Μυρίνη μεγάλες οι ζημιές σε σπίτια, το ίδιο και στους Σοφάδες και το Ριζοβούνι. Στην πόλη της Καρδίτσας, είχαν πλημμυρίσει υπόγεια πάρκιγκ στο κέντρο της πόλης, αλλά και σπίτια και επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στην πλημμυρική ζώνη του Καράμπαλη, κτηνοτροφικές μονάδες και ημιοϋπόγεια μαγαζιά καθώς η στάθμη των νερών των ποταμών Γαύρα και Καράμπαλη βρισκόταν πάνω από το σημείο σιφωνισμού των ομβρίων υδάτων, με αποτέλεσμα αυτά να επιστρέφουν μέσα στην πόλη.

Ένα μεγάλο τσουνάμι νερών από το οροπέδιο της Ξυνιάδας και από όλους τους παραποτάμους του Πηνειού κατευθυνόταν στο καταληκτικό σημείο του κάμπου τη Μεταμόρφωση. Αργά το απόγευμα στις 23 Οκτωβρίου τα νερά κατέκλυσαν το χωριό που βυθίστηκε σιγά- σιγά κάτω από τα λασπόνερα. Η κατάσταση τις επόμενες δύο εβδομάδες δραματική. Τα νερά να έχουν σχηματίσει μία απέραντη λίμνη, με βάθος πάνω από 3 μέτρα και από κάτω σπίτια και περιουσίες των χωρικών, που έβλεπαν με πόνο ότι η απουσία αντιπλημμυρικών και η έλλειψη καθαρισμού καναλιών και παραποτάμων είχε τραγικές συνέπειες.. Επί 20 ημέρες προσέγγιζαν το χωριό, απ΄όπου εξείχαν μόνον οι στέγες των σπιτιών, με βάρκες και τα νερά δεν έλεγαν να υποχωρήσουν.

Προς τις αρχές Νοεμβρίου και αφού είχαν γίνει οι πρώτες εκλογές για την αιρετή νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, κατέφθασε στο χωριό και αφού τα νερά είχαν υποχωρήσει, ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης για να υποσχεθεί δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων , αλλά και ένα πακέτο αντιπλημμυρικών έργων (το γνωστό “πακέτο Λαλιώτη”) στον κάμπο της Καρδίτσας, που στόχο είχε να θωρακίσει τη Μεταμόρφωση, το Βλοχό και το Κεραμίδι, τα χωριά εκείνα που όντας στην πλημμυρική ζώνη του Πηνειού, υποφέρουν συχνά από πλημμυρικά φαινόμενα…

Πηγή: thessaliatv.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί