Άφησαν ανοχύρωτο το ΕΣΥ και στην Κρήτη: Σταματούν τα τακτικά χειρουργεία του Βενιζελείου λόγω έλλειψης γιατρών!

Δουλειές “αρίστων”: Προσέλαβαν εκατοντάδες από το παράθυρο, κάνοντας κομματικές “εξυπηρετήσεις”, αλλά ελάχιστους γιατρούς!

Η κυβέρνηση είχε τόσους μήνες μπροστά της, από την καραντίνα, να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Προσλήψεις έκανε, όχι όμως αυτές που χρειάζονταν. Αντιθέτως, οι προσλήψεις “γενικών καθηκόντων”, φυλάκων κλπ, αντί γιατρών και νοσηλευτών, και μάλιστα με μια μόνο ηλεκτρονική αίτηση του υποψηφίου (…) , απέδειξε ότι τα μεγάλα λόγια πρωθυπουργού και υπουργών δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής…

Δείτε σχετικά

Έτσι “ενίσχυσαν” το ΕΣΥ στην Κρήτη: Προσλήψεις κλητήρων, φυλάκων, γραμματέων ή αδερφών, αλλά ελάχιστων γιατρών!

ΔΥΠΕάρχης Κρήτης: Παρά τον σάλο, συνεχίζει τις προσλήψεις στο γραφείο της χωρίς καμιά, διαδικασία! (έγγραφα)

Η διοικήτρια της ΔΥΠΕ Κρήτης – είχε διορίσει ακόμα και… την αδερφή της- συνεχίζει τις μαζικές προσλήψεις, από το παράθυρο!

Στο Βενιζέλειο αλλά και στο ΠΑΓΝΗ, όπως και σε άλλα νοσοκομεία της Κρήτης, όλους τους μήνες των προσλήψεων, η Υγειονομική Περιφέρεια έκανε εκατοντάδες προσλήψεις από το παράθυρο, ουσιαστικά χωρίς προϋποθέσεις, αλλά δεν προσέλαβε ούτε ένα αναισθησιολόγο! Έτσι, από αύριο Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Βενιζελείου, όπως προειδοποιήσει, δεν μπορεί να καλύπτει τα τακτικά χειρουργεία και άλλες δικές του δραστηριότητες. Άρα, τα τακτικά χειρουργεία και άλλες λειτουργίες αναστέλλονται μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου!

Η τραγική αυτή κατάσταση στο Βενιζέλειο αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση άφησε ανοχύρωτο το ΕΣΥ…

Στο Βενιζέλειο δεν έγινε ούτε μια πρόσληψη αναισθησιολόγου, αν και υπουργείο και διοικήσεις ΥΠΕ Κρήτης και του ίδιου του νοσοκομείου είχε εδώ και πάρα πολύ καιρό ενημερωθεί για την κατάσταση.

Αντί αναισθησιολόγων αλλά και άλλων ειδικοτήτων γιατρών, προχώρησαν σε προλήψεις διοικητικών, γενικών καθηκόντων κα…. Η ίδια η διοικήτρια της ΔΥΠΕ, που υπέγραψε εκατοντάδες προσλήψεις ως “εξυπηρέτηση” (ακόμα και την αδερφή της προσέλαβε…) δε βρήκε τον χρόνο και τον τρόπο για τις προσλήψεις αναισθησιολόγων και άλλων γιατρών…

δείτε: Η κρίση ως ευκαιρία για τους “αρίστους”: Όταν η ΔΥΠΕάρχης Κρήτης διόρισε στη ΔΥΠΕ την αδελφή της… (έγγραφα) 

Ενώ πολλοί από αυτούς που προσλήφθηκαν, πχ, ως γενικών καθηκόντων, ήδη πήγαν “νύχτα” και βρήκαν καρέκλες και γραφεία στις διοικητικές υπηρεσίες…

Δείτε: Κόλπα “αρίστων” με το ΕΣΥ στην Κρήτη: Αντί γιατρών προσέλαβαν δεκάδες “γενικών καθηκόντων” και τους έκαναν υπαλλήλους γραφείων!

Δήλωση της Ράνιας Μπέτση, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ηρακλείου     για την αναστολή των τακτικών χειρουργείων του Βενιζελείου Νοσοκομείου

«Η αναστολή όλων των τακτικών επεμβάσεων και άλλων δραστηριοτήτων του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Βενιζέλειου Νοσοκομείου μετά τις 20 Σεπτέμβρη δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Το Αναισθησιολογικό έχει δηλώσει από τις αρχές Σεπτέμβρη αδυναμία κάλυψης εσωτερικών εφημεριών του για τις τελευταίες 10 μέρες του μήνα, αν μέχρι τότε δεν στελεχωθεί επαρκώς. Η διοίκηση του νοσοκομείου, ενώ γνώριζε το πρόβλημα εδώ και τουλάχιστον μία βδομάδα, δεν φρόντισε να δώσει καμία λύση.

Το Αναισθησιολογικό καλύπτει καθημερινά 5 χειρουργικές αίθουσες για τακτικές επεμβάσεις, πολλά έκτακτα χειρουργεία (ειδικά τις μισές μέρες μέρες του μήνα που εφημερεύει το νοσοκομείο), την αίθουσα ανάνηψης, τις ERCP, το ιατρείο πόνου (2 φορές τη βδομάδα), ενώ καθημερινά συμμετέχει στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) σε όλα τα τμήματα, στην ηλεκτρική ανάταξη αρρυθμιών και στη διακομιδή βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών σε άλλα νοσοκομεία (σε περίπτωση ανεπάρκειας κλινών ΜΕΘ).

Στο τμήμα δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι γιατροί, ενώ μέρος των αναγκών καλύπτεται με 3 επικουρικούς γιατρούς. Το ιατρικό προσωπικό του τμήματος δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών και αναγκάζονται συχνά σε εξαντλητικά ωράρια, με υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών κάθε μήνα, χωρίς να παίρνουν τα περισσότερα από τα ρεπό του δικαιούνται. Η αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς επιβαρύνει την υγεία τους, ενώ εγκυμονεί και κινδύνους για την υγεία των ασθενών, αφού αυξάνεται η πιθανότητα ιατρικού λάθους λόγω κόπωσης.

Οι αναισθησιολόγοι είχαν επισημάνει εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο το πρόβλημα της υποστελέχωσης, που έχει ως συνέπεια να αναβάλλονται τακτικά χειρουργεία και να μην λειτουργεί κάποιες μέρες η 5η χειρουργική αίθουσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις λίστες για χειρουργεία (που χρήζουν αναισθησιολόγο) του Βενιζελείου περιλαμβάνονται 2493 ασθενείς, με αποτέλεσμα η αναμονή να είναι πολύμηνη και να καθυστερεί η θεραπεία τους. 

Την περίοδο της πανδημίας δεν έγινε καμία πρόσληψη αναισθησιολόγου στα νοσοκομεία Ηρακλείου και Ρεθύμνου (παρόλο που το 5% των ασθενών με COVID-19 χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ), ενώ η κρίση για τη μοναδική θέση αναισθησιολόγου που προκηρύχθηκε στο Βενιζέλειο το Φλεβάρη (μετά από 9μηνη καθυστέρηση) δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Αντί για μόνιμες προσλήψεις αναισθησιολόγων, η 7η ΥΠΕ έδωσε εντολή στις αρχές Σεπτέμβρη για μετακίνηση μίας επικουρικής αναισθησιολόγου από το Βενιζέλειο στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου υπηρετούν μόνο 2 μόνιμοι αναισθησιολόγοι, επιδεινώνοντας περαιτέρω το πρόβλημα.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται λόγω του ανεπαρκέστατου οργανισμού του Βενιζελείου, που προβλέπει μόνο 8 θέσεις αναισθησιολόγων (και μία για τη ΜΕΘ). Το 2012 έγιναν περικοπές πολλών οργανικών θέσεων, με αποτέλεσμα οι οργανισμοί των νοσοκομείων να μην ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες. Παρόλο που τα Σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων και οι ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών έχουν ζητήσει επανειλημμένα τροποποίηση των οργανισμών, αυτοί δεν έχουν αλλάξει από το 2012 (με εξαίρεση του νοσοκομείου Χανίων, ο οποίος άλλαξε το 2018, αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά των αναγκών).

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν όλες οι δημόσιες δομές Υγείας λόγω των χρόνιων ελλείψεων προσωπικού. Ενώ οι κενές θέσεις νοσοκομειακών γιατρών υπερβαίνουν τις 6000 πανελλαδικά, κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγιναν μόλις 400 περίπου προσλήψεις επικουρικών, ενώ αυξήθηκαν οι μετακινήσεις γιατρών μεταξύ τμημάτων και δομών. Γενικοί γιατροί υποχρεώνονται σε μετακίνηση από τα κέντρα υγείας στα νοσοκομεία της Κρήτης, αποδυναμώνοντας την υποβαθμισμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ενώ  μετακινήσεις γίνονται και μεταξύ τμημάτων των νοσοκομείων, ώστε να καλυφθούν οι εφημερίες των μονάδων COVID.

Οι λύσεις αυτές είναι προσωρινές. Οι επικουρικοί γιατροί, ενώ καλύπτουν πάγιες ανάγκες, προσλαμβάνονται ως έκτακτο προσωπικό, που ανακυκλώνεται συνεχώς μεταξύ ανεργίας και υπερβολικής προσωρινής εργασίας, ενώ οι μετακινήσεις «κουκουλώνουν» κενά δημιουργώντας άλλα. Ως παράταξη είχαμε καταγγείλει την πολιτική που ακολουθούν κυβερνήσεις και διοικήσεις, που έχει ως συνέπεια την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της κινητικότητας του προσωπικού αλλά και τη διεύρυνση των συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας, ώστε να καλυφθεί το κενό της κρατικής χρηματοδότησης της υγείας.

Καλούμε όλους τους γιατρούς να συμμετέχουν στο συλλογικό αγώνα – από κοινού με τους άλλους εργαζόμενους – για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης που θα καλύπτει καθολικά τις ανάγκες.

Διεκδικούμε:

  • Άμεση προκήρυξη μόνιμων θέσεων αναισθησιολόγων στο Βενιζέλειο και ολοκλήρωση της πρόσληψης με ταχύτατες διαδικασίες.
  • Αναμόρφωση των οργανισμών των νοσοκομείων, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, ξεκινώντας από την επαναφορά των οργανικών θέσεων που καταργήθηκαν το 2012 και λαμβάνοντας υπόψη τις κενές θέσεις ειδικευομένων.
  • Στελέχωση όλων των δημόσιων δομών Υγείας με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό προσωπικό.
  • Μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών και όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • Να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ τμημάτων και δομών υγείας.»

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Άφησαν ανοχύρωτο το ΕΣΥ και στην Κρήτη: Σταματούν τα τακτικά χειρουργεία του Βενιζελείου λόγω έλλειψης γιατρών!”

  1. Υποδυπεαρχης

    Και η διοίκηση αποφάσισε αυθαίρετα να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο το ΤΕΠ διοχνωντας τεταρτο γιατρό (θετικός στον κορωνοϊό, υποδιοικητής στο παγνη, μετακίνηση στη ΜΕΘ);

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί