Σπεύδουν να προσθέσουν ΜΕΘ υπό τον φόβο εξάπλωσης της πανδημίας

Απαντήσεις στο «μπάχαλο» που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, επιχειρεί να δώσει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Ο κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαιώνει τις φωνές αγωνίας γιατρών και νοσηλευτών, ειδικότερα για τα νοσοκομεία της Αττική. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός, στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, είναι διαθέσιμες 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 53 είναι κατειλημμένες και 22 κενές.

Η αύξηση των νοσηλευομένων στην Αττική έχει θέσει σε συναγερμό τις αρχές που σπεύδουν να προσθέσουν 40 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ-Covid για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της Αττικής εντός των επόμενων 7 ημερών. Το σχέδιο που ενεργοποιείται περιλαμβάνει τις εξής επιπλέον κλίνες: 12 στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», 12 στο ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο ΠΓΝ «Αττικόν», 4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και 6 στο ΓΝ Χαλκίδας.

Ο Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί σε όλη την επικράτεια.

«Οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα Νοσοκομεία της επικράτειας ανέρχονται σήμερα σε 930. Από αυτές, 701 διατίθενται για ασθενείς με νοσήματα πλην Covid-19 (519 κατειλημμένες, 182 κενές) και 229 διατίθενται αποκλειστικά για την νοσηλεία ασθενών με Covid-19 (223 σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ, 6 σε στρατιωτικά).

Από τις 229 ΜΕΘ-Covid στην επικράτεια, είναι κατειλημμένες οι 86 και κενές οι 143, δηλαδή το ποσοστό πληρότητας είναι 37,5%», ανέφερε ο υπουργός.

Χορηγοί ΜΕΘ

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας 236 νέων μόνιμων κλινών ΜΕΘ από τις μεγάλες δωρεές των τελευταίων μηνών. Συγκεκριμένα, 155 ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ από την δωρεά του ΙΣΝ θα αρχίσουν να παραδίδονται στο ΕΣΥ πριν το τέλος του έτους.

Επίσης, ολοκληρώνεται εντός του Οκτωβρίου η δωρεά της Βουλής των Ελλήνων για την κατασκευή 50 κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «H Σωτηρία».

Τέλος, αναμένεται έως τα τέλη Οκτωβρίου και η παράδοση 8 ΜΕΘ και 4 ΜΑΦ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας από την δωρεά του Ευάγγελου Μαρινάκη, της κας Αγγελικής Φράγκου και της ΙΟΝ Α.Ε..

Να θυμίσουμε πως σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί προειδοποίησαν ότι η αύξηση των διασωληνωμένων προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ ζητάει άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να μην υπάρξουν ελλείψεις σε κρεβάτια ΜΕΘ και οδηγηθεί η κατάσταση, ουσιαστικά, σε «διαλογή» ασθενών, με τα καταστροφικά αποτελέσματα που φάνηκαν σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους.

Την ίδια στιγμή η ΠΟΕΔΗΝ έδωσε στη δημοσιότητα έρευνα για τις κλίνες ΜΕΘ που λειτουργού σε όλη τη χώρα και το προσωπικό που υπάρχει, υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν ανοίξουν περισσότερες κλίνες και δεν γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις θα υπάρξει τεράστια αναμονή τον χειμώνα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί