Νέος Πτωχευτικός Κώδικας στην υπηρεσία των τραπεζών

του Χάρη Μαμουλάκη*

Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, ο Πρωθυπουργός χρησιμοποίησε στη Θεσσαλονίκη το σύνθημα «Χτίζουμε την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης». Με τις δηλώσεις του όμως, επικύρωσε αυτό που φοβόμασταν: η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών κινδυνεύει από 1/1/2021, δηλαδή είναι ασφαλής από πλειστηριασμούς για μόλις … 98 ημέρες. Αν διαβάσει κανείς το νέο σχέδιο νόμου «Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας», καταλαβαίνει  ότι η «πτώχευση» θα είναι κυριολεκτική.

Με το Σχέδιο Κώδικα επιχειρείται η διευκόλυνση και επιτάχυνση της διαδικασίας ρευστοποίησης της πτωχευτικής περιουσίας, με ταυτόχρονη ενίσχυση της θέσης και προστασίας των πιστωτών. Επιπλέον, ρητά καταργείται κάθε προστατευτικό πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, την κύρια κατοικία.

Το όλο εγχείρημα είναι ανεπίκαιρο γιατί δεν ενσωματώνει: τις υφιστάμενες και μελλοντικές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας Covid-19, το ποσοστό μείωσης κατά 15,2% του Α.Ε.Π. για το 2ο τρίμηνο του 2020 και την πρόβλεψη της ΤτΕ για περαιτέρω αύξηση του αριθμού των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Η αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι πιθανή. Η αυξητική πορεία των κρουσμάτων δεν ευνοεί το κλίμα για νέα επιχειρηματικά ανοίγματα και δεύτερες ευκαιρίες. Το Α.Ε.Π. αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω. Επιπλέον, ο νέος αριθμός Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του Ιουλίου της ΤτΕ, θα προστεθεί στο ήδη μεγάλο απόθεμα Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Σημειώνεται ότι μεγάλο ποσοστό εξ αυτών αφορά την εστίαση και τον τουρισμό που συνεχίζουν να πλήττονται.

Σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες απαιτούνται καλά σχεδιασμένες κινήσεις διάσωσης και ανάκαμψης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός φαίνεται να αρκείται σε  επικοινωνιακά πυροτεχνήματα αφού στο Σχέδιο Κώδικα χρησιμοποιήθηκε ο τίτλος «…..Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας». Θα χρειαστούν πολλές … «ευκαιρίες» για να ανακάμψει ο επιχειρηματικός κλάδος, όσοι ήδη πτώχευσαν, αλλά και όσοι θα πτωχεύσουν. Είναι γεγονός ότι ο Πτωχευτικός Κώδικας χρειάζεται αναμόρφωση ώστε να καταστεί αναπτυξιακό εργαλείο. Αλλά σε ποιες συνθήκες ο αδύναμος οικονομικά συμπολίτης μας θα κληθεί να ανακάμψει και να αξιοποιήσει τις δεξιότητες και τις γνώσεις του; Που θα βρει τους οικονομικούς πόρους για μία νέα αρχή;

Αυτό που χρειάζεται είναι ένας Κώδικας Διάσωσης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και όχι ένας κώδικας άμεσης ρευστοποίησης της περιουσίας τους προς τέρψιν των τραπεζών. Προστασία της πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει με το νέο πτωχευτικό. Αντιθέτως, οι ιδιοκτήτες μετατρέπονται σε ενοικιαστές των σπιτιών τους (εάν χαρακτηριστούν «ευάλωτοι») με δικαίωμα, μετά από 12 έτη καταβολής ενοικίων, να επαναγοράσουν το σπίτι τους. Ως προς την τιμή επαναγοράς θα πληρώσουν την εμπορική αξία του ακινήτου, όπως αυτή θα έχει διαμορφωθεί στο μέλλον, χωρίς καν να αφαιρούνται τα ενοίκια και όσα καταβλήθηκαν για το αρχικό δάνειο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο επικαιροποιημένο σχέδιο του ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ ΙΙ παρουσίασε υλοποιήσιμες προτάσεις διάσωσης του κόσμου της επιχειρηματικότητας, ειδικά μέτρα διάσωσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, με παράλληλη προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι προτάσεις αυτές δεν εισακούστηκαν και συζητάμε πλέον για «λουκέτα», για «lockdown» της οικονομίας. Μόνο που αυτή τη φορά, το  «lockdown» δε θα είναι ένα έκτακτο μέτρο, αλλά μόνιμη κατάσταση εξαιτίας της έλλειψης μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού της κυβέρνησης της ΝΔ.

*Ο Χάρης Μαμουλάκης είναι Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου, αν. τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων – Πολιτικός Μηχανικός BEng MSc

Άρθρα στην ίδια κατηγορία

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί

Το Candiadoc και οι «άριστοι ιδιοκτήτες» του κράτους

Οι «άριστοι ιδιοκτήτες» του τόπου στην επιστροφή τους στην κυβέρνηση, μέσω σειράς από πολιτικές απάτες, στοχεύουν, εκτός από το φαγοπότι και την ευνοιοκρατία, να εφαρμόσουν όλα εκείνα τα μέσα και μέτρα ώστε να μην υπάρχει κανείς να αμφισβητεί την κυριαρχία τους.

Έτσι εξαγοράζουν μέσα και συνειδήσεις. Και όσα δεν μπορούν να εξαγοράσουν, τα οδηγούν βίαια στην εξαφάνιση, μέσω οικονομικής ασφυξίας.
Το Candiadoc είναι ένα από τα ελάχιστα μέσα που αντιστέκεται σε αυτό το αυταρχικό καθεστώς που επιβάλλει μια ομάδα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γι αυτό, εδώ και πολύ καιρό, βρίσκεται σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας με στόχο να σταματήσει να υπάρχει.

Θα τα είχαν καταφέρει οι «άριστοι» αν δεν υπήρχαν περισσότεροι από 50.000 πολίτες καθημερινά και πάνω από 1 εκατομμύριο κάθε μήνα να στηρίζουν την προσπάθεια, ως ενεργοί αναγνώστες. Όλοι αυτοί που έχουν αναδείξει το Candiadoc από ένα περιφερειακό μέσο, σε μέσο πανελλαδικής απήχησης.
Αυτή η εμπιστοσύνη είναι που κρατά όρθια την ομάδα μας. Είναι η μεγάλη ηθική δύναμη που μας βοηθάει.
Όπως όμως είναι κατανοητό, εξαιτίας της οικονομικής ασφυξίας προκαλούνται και σειρά άλλων προβλημάτων, όπως είναι προφανές. Που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τη διάθεση της ομάδας μας.

Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα έχουμε δεχθεί επιθέσεις στο τεχνικό κομμάτι. Κι αυτό προσθέτει νέα προβλήματα αλλά και την ανάγκη να τα αποκαταστήσουμε.
Σύντομα θα επιστρέψουμε, ελπίζουμε με καλύτερους όρους, από κάθε πλευρά.
Επειδή, παρά τα προβλήματα, θα είμαστε εδώ να κάνουμε ό,τι ξέρουμε καλά: να λέμε την αλήθεια, να αποκαλύπτουμε την πραγματικότητα, να καταθέτουμε την άποψή μας χωρίς να στεκόμαστε «ουδέτεροι» ανάμεσα στην κοινωνία και τους καταστροφείς της.

Αλέκος Α. Ανδρικάκης