Η ΚΟΒ Πανεπιστημίων και Έρευνας του ΚΚΕ για την πανδημία και το δημόσιο σύστημα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΒ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ–ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ-ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Η τωρινή έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού δεν αποτελεί τυχαίο συμβάν αλλά ξεκάθαρο αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης, με τα ανύπαρκτα πρωτόκολλα προστασίας που προσαρμόζονται στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι πρόσφατες θυσίες και αυτοπεριορισμοίτου λαού για να περιοριστεί η μετάδοση του ιού, δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να προετοιμαστεί το δημόσιο σύστημα υγείας μπροστά στο νέο κύμα των κρουσμάτωνπου δημιούργησε η ίδια και με την έλλειψη μαζικών ελέγχων. Αποκορύφωμα ήταν η πρόσφατη παύση διενέργειας ελέγχων από τα εργαστήρια του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, λόγω έλλειψης των αναγκαίων αντιδραστηρίων.

Επιπλέον εκτός από το να κουνάει το δάκτυλο της ατομικής ευθύνης στο λαό για την έξαρση της πανδημίας, η κυβέρνηση (μέσω της διοίκησης του ΕΚΕΑ) αυτή τη φορά ενοχοποιεί τους επιστήμονες της υγείας αποδίδοντας την αδυναμία διενέργειας εργαστηριακών ελέγχων στην «αλόγιστη χρήση» των τεστ, ενώ είναι σαφείς οι οδηγίες του ΠΟΥ, ότι η μαζική διενέργεια των ελέγχων μαζί με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας είναι ο καλύτερος τρόπος για να περιοριστεί η πανδημία. Δικαίως έτσι εξεγείρονται τόσο το σωματείο εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ όσο και καθηγητές της Ιατρικής Σχολής. Χαρακτηριστικό είναι πως στην Κρήτη από τον Μάρτιο, έχουν διενεργηθεί μόλις 70.000 τεστ, την στιγμή που ο πληθυσμός είναι πάνω από 680.000 και τους μήνες Μάιο-Σεπτέμβριο, λόγω του τουρισμού (εγχώριου και ξένου) ανεβαίνει κατά πολλές εκατοντάδες χιλιάδες.

Όπως απέδειξε με τις επόμενες ενέργειές της η κυβέρνηση, οι ελλείψεις στον τομέα των προληπτικών μαζικών ελέγχων δεν είναι αποτέλεσμα μιας ανοργανωσιάς ή ανικανότητας. Αντίθετα οφείλονται στη λογική κόστους- οφέλους τζογάροντας την υγεία του λαού με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους δειγματοληπτικούς ελέγχους (με ή χωρίς αλγόριθμο) στις πύλες εισόδου της χώρας. Στη  πρόθεση της είναι να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγάλων ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, παραδίδοντάς τους (προσωρινά, λέει) μεγάλο μέρος των ελέγχων που είναι απαραίτητοι στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας.

Στο Ηράκλειο που διαθέτει 2 πανεπιστήμια (με Τμήμα Βιολογίας και Σχολή Ιατρικής), το ΙΤΕ και 2 νοσοκομεία, το ένα αναφοράς (ΠΑΓΝΗ), όλος οδιαγνωστικός έλεγχος γίνεται από 8 ανθρώπους, σε ένα μόλις εργαστήριο, που δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια για να διαχειριστούν χιλιάδες δείγματα. Η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε καμιά ενέργεια για την πιστοποίηση, τον εξοπλισμό και τη στελέχωση νέων μονάδων στα δημόσια νοσοκομεία και στα πανεπιστημιακά-ερευνητικά ιδρύματα της περιοχής μας, δε διανοείται να επιτάξει ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των χιλιάδων εργαζομένων και άλλων λαϊκών στρωμάτων της Π.Ε. Ηρακλείου.

Μπορεί ο νέος κορονοϊός να ήταν “άγνωστος” στην επιστημονική γνώση και εμπειρία, όμως αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για τα διαχρονικά χάλια του δημόσιου συστήματος υγείας. Η πρωτόγνωρη αυτή περιπέτεια δημόσιας υγείας, ανέδειξε με τραγικό τρόπο, πως ο βασικός προσανατολισμός της ανάπτυξης του συστήματος υγείας είναι να μην κοστίζει στο κράτος και τους επιχειρηματίες η πρόληψη – θεραπεία – αποκατάσταση της υγείας του λαού και ταυτόχρονα να αποτελεί εξαιρετικό πεδίο για επενδύσεις και μπίζνες κερδοφορίας λίγων.μετατρέποντας την υγεία του λαού σε εμπόρευμα.

Ενώ στο νομό και γενικότερα στη χώρα μας υπάρχουν υποδομές και επιστημονικό δυναμικό που θα μπορούσε να συμβάλλει στην παραγωγή αντιδραστηρίων (πχ στο ΙΤΕ) και για την διενέργεια διαγνωστικών τεστ για τον covid-19 αυτό είναι αδύνατο να συμβεί αφού όλα τα αντιδραστήρια είναι κατοχυρωμένες πατέντες. Οι όροι της αγοράς δηλαδή δεν επιτρέπουν την χρησιμοποίηση της τεχνογνωσίας για την παραγωγή αντιδραστηρίων, με τα τραγελαφικά αποτελέσματα το τελευταίο διάστημα όσον αφορά τις ελλείψεις.

Παρόμοια κατάσταση βιώνουμε με τη παραγωγή του πολυπόθητου εμβολίου. Παρακολουθούμετην κούρσα τουανταγωνισμού μεγάλων φαρμακοβιομηχανιώνγια το ποιος θα βγάλει πρώτος το εμβόλιο με ότι συνεπάγεται για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν οι ερευνητικές ομάδες σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο αντί να ανταγωνίζονταν, συνεργάζονταν για την γρήγορη παραγωγή φαρμάκων και εμβολίων,ασφαλή και αποτελεσματικά.

Και από αυτό το ζήτημα έρχεται στην επιφάνεια για ακόμα μια φορά η αναγκαιότητα του άλλου δρόμου ανάπτυξης, για μια άλλη ριζικά διαφορετική οργάνωση του τρόπου παραγωγής και της οικονομίας συνολικά με κίνητρο την πλήρη ικανοποίηση των σύγχρονων και ολοένα διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών και όχι την καπιταλιστική κερδοφορία. Και σε αυτό το πλαίσιο, μιας επίσης ριζικά διαφορετικής οργάνωσης και παροχής υπηρεσιών Υγείας. Με τον τομέα της πρόληψης να αποτελεί πρωτεύον και βασικό αντικείμενο και τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα να αξιοποιούνται άμεσα για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, να τίθενται απρόσκοπτα στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων, εξασφαλίζοντας σύγχρονες, ασφαλείς και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και παροχές υγείας-πρόνοιας και φαρμάκου για όλο το λαό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά κρατικού-λαϊκού, δωρεάν και πλήρως αναπτυγμένου συστήματος υγείας.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις (επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, παραγωγικότητα της εργασίας, συσσωρευμένος κοινωνικός πλούτος κ.ά.).

Μπροστά σ’ αυτή την πολιτική που βιώνουμε σήμερα, οι εργαζόμενοι, τόσο στον τομέα της έρευνας, αλλά και σε όλους τους τομείς που πλήττονται από την αντιλαϊκή εγκληματική «αδράνεια» της κυβερνητικής πολιτικής δε θα πρέπει να παραμείνουν απαθείς. Διεκδικώντας άμεσα μέτρα:

  • Άμεσα και τα δυο νοσοκομεία του Ηρακλείου να  εξοπλιστούν με τον απαραίτητο εξοπλισμό που απαιτείται για τη μοριακή ανίχνευση και τυποποίηση ιών, να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό.
  • Να οργανωθούν νέες μονάδες ελέγχου αξιοποιώντας τις πανεπιστημιακές-ερευνητικέςυποδομές που υπάρχουν στην περιοχή μας.
  • Να γίνουν άμεσα μαζικά προληπτικά δωρεάν τεστ, ιδιαίτερα σε μεγάλους χώρους εργασίας σε όλο τον Νομό, με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.
  • Άνοιγμα των προβλεπόμενων κρεβατιών ΜΕΘ τώρα με πλήρες μόνιμο προσωπικό.
  • Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή, σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας. Επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων για την διεξαγωγή μαζικών τεστ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί