Κοινή παρέμβαση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Κρήτης για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής στο νησί

Η απόγνωση και τα “αδιέξοδα” των παραγωγών θερμοκηπιακών προϊόντων, αποτυπώνονται στην ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης και συνυπογράφουν οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ, προς τα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Σε μια περίοδο που ο αγροτικός τομέας έχει επηρεαστεί δραματικά από την ξαφνική οικονομική κρίση που ξέσπασε λόγω της πανδημίας του Covid-19, οι Βουλευτές της Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τα Υπουργεία:

          Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες σκοπεύουν να προβούν άμεσα, για να δοθεί οριστική λύση (οικονομικές ενισχύσεις, πλατφόρμα ενστάσεων, εργάτες γης, ΕΛΓΑ, δάκος, μεταφορικό ισοδύναμο…) ώστε να διευκολυνθεί, να στηριχθεί και να αποζημιωθεί η παραγωγή τους διασφαλίζοντας έτσι τον συνεχή εφοδιασμό της αγοράς με προϊόντα;

Ακολουθεί η ερώτηση:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

 Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: « Στήριξη και οικονομική ενίσχυση της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής στην Περιφέρεια  Κρήτης».

Είναι αδιαμφισβήτητο πως οι θερμοκηπιακές  καλλιέργειες κηπευτικών αποτελούν προνομιακό πεδίο για την εκκίνηση της οικονομίας. Σε περίοδο όμως που ο αγροτικός τομέας έχει επηρεαστεί δραματικά από την ξαφνική οικονομική κρίση που ξέσπασε λόγω της πανδημίας του Covid-19, η λήψη μέτρων στήριξης του αγροτικού τομέα κρίνεται επιτακτική, καθώς, μεταξύ άλλων, είναι ορατός ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης, αν διαταραχθεί η εφοδιαστική αλυσίδα από την έλλειψη θερμοκηπιακών προϊόντων.

Έπειτα από συνάντηση με τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας, για άλλη μία φορά γίναμε μάρτυρες του γεγονότος πως η πρωτογενής παραγωγή  και οι αγρότες της Κρήτης έχουν αφεθεί στο έλεος της οικονομικής κρίσης. Η ανησυχία των αγροτών δεν εδράζεται μόνο στο οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει μαζί με τις οικογένειες τους, με το εισόδημα τους να συρρικνώνεται ραγδαία, αλλά και στην αποφυγή δημιουργίας συνθηκών επισιτιστικής κρίσης, δεδομένου ότι ο κύκλος  της αγροτικής παραγωγής είναι ενταγμένος σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του έτους με  συνέπεια τυχόν διατάραξη του να διαταράσσει την αυτάρκεια με ορατό κίνδυνο τόσο την έλλειψη προϊόντων, όσο και την απουσία εγγυήσεων για την ποιότητα τους το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η ανάγκη προστασίας των αγροτών επιβάλλει την  αξιοποίηση κάθε δυνατού μέσου και μηχανισμού στήριξης τους, υλοποιώντας άμεσα  τις  πληρωμές προηγούμενων οφειλών από οργανισμούς, όπως τον ΕΛΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ακόμη, ανάμεσα στα αιτήματα των παραγωγικών φορέων είναι η διευκόλυνση των  διαδικασιών απόδοσης των ενισχύσεων, με την διαρκή διαθεσιμότητα της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων χορήγησης ενισχύσεων και ενστάσεων, ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι στην κρατική ενίσχυση και να μην υπάρξει κανένας αποκλεισμός.

Αίτημα των αγροτών είναι η αποσαφήνιση του τοπίου, όσον αφορά τους εργάτες γης, κυρίως τους παράτυπα εργαζόμενους, που απασχολούνται στην αγροτική οικονομία, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά ζητήματα όπως της απασχόλησης τους, της διαμονής, της φορολογία τους και της ασφάλισης τους.

Τέλος, είναι διάχυτη η αγωνία για την καθυστέρηση στην έκδοση Κ.Υ.Α. για το μεταφορικό ισοδύναμο της Κρήτης, το οποίο θα απογειώσει την τοπική οικονομία, την ώρα που η εξαίρεση των προϊόντων της, την κατατάσσουν σε δυσχερέστερη θέση,  από τις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Επειδή η ανάγκη στήριξης των παραγωγών είναι αναγκαία για την στήριξη της οικονομίας,

Επειδή αυτή η παραγωγική δραστηριότητα είναι εξαιρετικά σημαντική για επιβίωση όλης της κοινωνίας,

Επειδή η απουσία στήριξης του αγροτικού κόσμου επιτείνει την ύφεση και αυξάνει την ανεργία,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες σκοπεύουν άμεσα να προβούν, για  να δοθεί οριστική λύση στα παραπάνω αιτήματα των παραγωγών θερμοκηπιακών καλλιεργειών,  ώστε να διευκολυνθεί, να στηριχθεί και να αποζημιωθεί η παραγωγή τους  διασφαλίζοντας έτσι τον συνεχή εφοδιασμό της αγοράς με προϊόντα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θραψανιώτης Μανόλης

Βαρδάκης Σωκράτης

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Μαμουλάκης Χάρης

Ξανθός Ανδρέας

Πολάκης Παύλος

Άρθρα στην ίδια κατηγορία

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί

Το Candiadoc και οι «άριστοι ιδιοκτήτες» του κράτους

Οι «άριστοι ιδιοκτήτες» του τόπου στην επιστροφή τους στην κυβέρνηση, μέσω σειράς από πολιτικές απάτες, στοχεύουν, εκτός από το φαγοπότι και την ευνοιοκρατία, να εφαρμόσουν όλα εκείνα τα μέσα και μέτρα ώστε να μην υπάρχει κανείς να αμφισβητεί την κυριαρχία τους.

Έτσι εξαγοράζουν μέσα και συνειδήσεις. Και όσα δεν μπορούν να εξαγοράσουν, τα οδηγούν βίαια στην εξαφάνιση, μέσω οικονομικής ασφυξίας.
Το Candiadoc είναι ένα από τα ελάχιστα μέσα που αντιστέκεται σε αυτό το αυταρχικό καθεστώς που επιβάλλει μια ομάδα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γι αυτό, εδώ και πολύ καιρό, βρίσκεται σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας με στόχο να σταματήσει να υπάρχει.

Θα τα είχαν καταφέρει οι «άριστοι» αν δεν υπήρχαν περισσότεροι από 50.000 πολίτες καθημερινά και πάνω από 1 εκατομμύριο κάθε μήνα να στηρίζουν την προσπάθεια, ως ενεργοί αναγνώστες. Όλοι αυτοί που έχουν αναδείξει το Candiadoc από ένα περιφερειακό μέσο, σε μέσο πανελλαδικής απήχησης.
Αυτή η εμπιστοσύνη είναι που κρατά όρθια την ομάδα μας. Είναι η μεγάλη ηθική δύναμη που μας βοηθάει.
Όπως όμως είναι κατανοητό, εξαιτίας της οικονομικής ασφυξίας προκαλούνται και σειρά άλλων προβλημάτων, όπως είναι προφανές. Που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τη διάθεση της ομάδας μας.

Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα έχουμε δεχθεί επιθέσεις στο τεχνικό κομμάτι. Κι αυτό προσθέτει νέα προβλήματα αλλά και την ανάγκη να τα αποκαταστήσουμε.
Σύντομα θα επιστρέψουμε, ελπίζουμε με καλύτερους όρους, από κάθε πλευρά.
Επειδή, παρά τα προβλήματα, θα είμαστε εδώ να κάνουμε ό,τι ξέρουμε καλά: να λέμε την αλήθεια, να αποκαλύπτουμε την πραγματικότητα, να καταθέτουμε την άποψή μας χωρίς να στεκόμαστε «ουδέτεροι» ανάμεσα στην κοινωνία και τους καταστροφείς της.

Αλέκος Α. Ανδρικάκης