Νέα προσφυγική δομή στη Λέσβο με χρηματοδότηση και συνδιαχείριση από την Κομισιόν

Για νέα δομή στη Λέσβο για πρόσφυγες και μετανάστες, έκανε λόγο ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς στη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη οποίος αναφέρθηκε στο ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν μπορεί να εξαντλείται στη διαχείριση της κρίσης. Για 4η συνεχόμενη βραδιά στο δρόμο οι πρόσφυγες.

Για νέα δομή στη Λέσβο για πρόσφυγες και μετανάστες, έκανε λόγο ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς στη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη οποίος αναφέρθηκε στο ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν μπορεί να εξαντλείται στη διαχείριση της κρίσης.
Η Κομισιόν σχεδιάζει όχι μόνο να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός σύγχρονου προσφυγικού καταυλισμού στη Λέσβο αλλά και να συμμετέχει στη συνδιαχείρισή του.

Για την όποια νέα δομή στο νησί της Λέσβου ο Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα διαφορετικό πρότυπο λειτουργίας και διοίκησης και να συζητηθεί η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συμμετοχή, «ώστε να είναι σαφές και σε επιχειρησιακό αλλά και σε συμβολικό επίπεδο ότι αυτή η μεγάλη προσπάθεια της πρώτης υποδοχής, της ταυτοποίησης, της διαδικασίας, της γρήγορης διαδικασίας χορήγησης ασύλου, δεν γίνεται μόνο από τα κράτη-μέλη, δεν γίνεται μόνο από την Ελλάδα, αλλά γίνεται και με πολύ πιο ενεργή ευρωπαϊκή συμμετοχή».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, που συνδέθηκε από την Αθήνα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ τόνισε ότι αυτό που επείγει τώρα είναι η παροχή άμεσης βοήθειας στη Λέσβο: η περίθαλψη των προσφύγων και η εξασφάλιση της στέγασης τους.

Ο κ. Σχοινάς επιβεβαίωσε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου η Κομισιόν θα καταθέσει σχετικό σχέδιο. Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή έχει όμως η αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο.
Στη συνέντευξη Τύπου ο Μαρ. Σχοινάς ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να συμβάλει στη χρηματοδότηση για την κατασκευή ενός σύγχρονου προσφυγικού καταυλισμού στο νησί όσο και να συμμετέχει στη συνδιαχείριση του. Θα ήταν η πρώτη φορά που η Κομισιόν αναλαμβάνει μια τέτοια υποχρέωση.

Εννέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σλοβενία, Κροατία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο) και η Ελβετία έχουν εκφράσει μέχρι στιγμής την προθυμία να υποδεχτούν 400 προσφυγόπουλα ανακοίνωσε σήμερα στο Βερολίνο ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ. Η Γερμανία και η Γαλλία προτίθενται να δεχτούν από 100-150 παιδιά η κάθε χώρα.

Για 4η συνεχόμενη βραδιά στο δρόμο οι πρόσφυγες

Επιτράπηκε αργά το απόγευμα η είσοδος στο νέο καταυλισμό στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ όπου ακατάπαυστα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με εργαζομένους στο (πρώην) ΚΥΤ εργάζονται για το στήσιμο του.


Όπως έγινε γνωστό η δομή θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, θα αφορά δε 3.000 από τους 13.000 περίπου που έμεναν στον καμένο καταυλισμό της Μόριας και πλέον ζουν στο δρόμο.

Η κάθε σκηνή θα στεγάσει περί τα έξι άτομα ενώ για τη δημιουργία του καταυλισμού συνέβαλαν εκτός του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.


Φυσικά και σήμερα οι πρόσφυγες και μετανάστες θα μείνουν στο δρόμο με ότι αυτό συνεπάγεται σε θέματα υγιεινής τους αλλά και επιπτώσεων στην τοπική κοινωνία η οποία διαπιστώνει ανικανότητα αντιμετώπισης της όλης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί