Μπαρούτι η κατάσταση στη Λέσβο: ΜΑΤ και αύρες στέλνει η κυβέρνηση

«Ανάμεσα σε δύο μπλόκα είναι οι πρόσφυγες, ένα των κατοίκων και ένα των ΜΑΤ»

Η κατάσταση στη Λέσβο μετά την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας μυρίζει μπαρούτι εδώ και λίγες ημέρες και η κυβέρνηση έχει ήδη φροντίσει να ρίξει λάδι στη φωτιά, τόσο με την ακροδεξιά γραμμή κατά των προσφύγων όσο και με τις πιέσεις και εκβιασμούς προς την τοπική κοινωνία.

Ένα καράβι κλούβες ΜΑΤ, θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού «Αίας» και περιπολικά, αποβιβάστηκαν σήμερα (Παρασκευή 11/9) το πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα «stonisi.gr».

Στο σύνολο τους οι μεν κλούβες οδηγήθηκαν κατά μήκος του τμήματος του δρόμου όπου ζουν μετανάστες και πρόσφυγες, από τον Καρά Τεπέ μέχρι τη Μόρια. Τα δε θωρακισμένα οχήματα νερού στάθμευσαν στη βάση της Πυροσβεστικής στον Καρά Τεπέ. Πάντως από το πλοίο δεν αποβιβάστηκαν Αστυνομικοί, που πηγές λένε ότι ήρθαν στη Μυτιλήνη με πτήσεις αεροπλάνων τύπου C 130.

Ας σημειωθεί ότι από το πρωί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώνονται πάνω στο δρόμο, ή σε αύλειους χώρους επιχειρήσεων και κτήματα όπου στήνουν παραπήγματα από καλάμια και σκηνές. Θεωρούν ότι όσο πιο κοντά είναι στο φραγμό του Καρά Τεπέ τόσο πιο γρήγορα θα φύγουν με προορισμό το λιμάνι της Μυτιλήνης απ’ όπου πιστεύουν ότι θα φύγουν για την Αθήνα.

Όπως όλα δείχνουν  μέσα στη μέρα θα υπάρξουν εξελίξεις που θα περιλαμβάνουν την προώθηση όλων αυτών των ανθρώπων έξω από το δρόμο σε συγκεκριμένο χώρο που δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί.

«Ανάμεσα σε δύο μπλόκα είναι οι πρόσφυγες, ένα των κατοίκων και ένα των ΜΑΤ», είπε στο Κόκκινο 105,5 η ανταποκρίτρια της Αυγής στη Λέσβο Έλλη Ζώτου, περιγράφοντας την κατάσταση.

Καταυλισμό πίσω από το πεδίο βολής του Καρά Τεπέ ετοιμάζει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με το «stonisi.gr», πίσω από το πεδίο βολής του Καρά Τεπέ σε έκταση ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, μεταφέρονται με ελικόπτερα σκηνές προκειμένου να αρχίσει το στήσιμο ενός καταυλισμού για την άμεσα στέγαση των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που ζουν για τρίτη μέρα στον δρόμο.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει αποκλειστικά το «Ν», είναι αποδεικτικές της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σταδιακά με τη συγκρότηση του νέου καταυλισμού που όπως λέγεται θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, θα αρχίσει η προώθηση μεταναστών και προσφύγων σε αυτόν.

Δ. Τζανακόπουλος από τη Μόρια: Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να συνέλθει και να δώσει αποτελεσματικές λύσεις

Στο μεταξύ, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπό τον Γραμματέα της ΚΕ του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργο Ψυχογιό και τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Σπίρτζη, τον τομεάρχη Εσωτερικών, Κώστα Ζαχαριάδη, τον πρώην υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστα Αρβανίτη μετέβησαν την Πέμπτη 10/9 στη Μυτιλήνη, προκειμένου να ενημερωθούν από τις τοπικές Αρχές και τους κατοίκους για το μέγεθος της ζημιάς από την πυρκαγιά στη Μόρια και να συζητήσουν τις άμεσες πρωτοβουλίες που οφείλει να πάρει η Πολιτεία.

Ο Γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανέφερε σε δήλωσή του:

Η κατάσταση που αντικρίσαμε πριν από λίγη ώρα εδώ στους δρόμους της Μυτιλήνης είναι στην κυριολεξία δραματική. Πρόκειται για μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή, μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση που αφορά τόσο τους πολίτες της Μυτιλήνης όσο και τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν στο κέντρο της Μόριας.
Η κατάσταση αυτή έχει ενόχους και πολιτικούς υπευθύνους.

Πρόκειται για τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ που ως αντιπολίτευση επέλεξε να τροφοδοτήσει και να καλλιεργήσει ένα αδιανόητο αντιπροσφυγικό και αντιμεταναστευτικό μένος και να επενδύσει σε ακραίες πολιτικές δυνάμεις και ως κυβέρνηση οδήγησε τα πράγματα στην κυριολεξία εκτός ελέγχου με την επιλογή της να σταματήσει τη διαδικασία αποσυμφόρησης που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υλοποιούσε με γοργούς ρυθμούς.

Να θυμίσω ότι τον Ιούνιο του 2019 η Μόρια είχε περίπου 5500 ανθρώπους που φιλοξενούνταν εκεί, κανείς δε λέει ότι η κατάσταση ήταν εύκολη τότε, όμως με την επιλογή της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη να σταματήσει η διαδικασία της αποσυμφόρησης για να μην ανοίξει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μέτωπο με τους ακροδεξιούς πυρήνες, οι οποίοι έχουν βρει στέγη στη χώρα, καταδίκασε ένα ολόκληρο νησί, τους πολίτες του, τους κατοίκους του, αλλά και τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην απόλυτη ανθρωπιστική καταστροφή. Αυτή τη στιγμή χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρεθεί χωρίς στέγη, χωρίς φαγητό, και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ιδιαίτερα δε, με δεδομένο ότι μεταξύ αυτών των ανθρώπων υπάρχουν και φορείς του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να συνέλθει και να δώσει αποτελεσματικές λύσεις σε αυτά τα προβλήματα, που με απίστευτη ανικανότητα έχει αφήσει να γιγαντωθούν τις δύο τελευταίες μέρες. Πρέπει να φροντίσει να βρεθεί στέγη, φαγητό και υγειονομική περίθαλψη για αυτούς τους ανθρώπους. Αν δεν προχωρήσει άμεσα σε μια σοβαρή διαχείριση αυτής της τεράστιας κρίσης οι ευθύνες θα βαραίνουν αποκλειστικά την ίδια και ιδιαιτέρως και ειδικώς τον κ. Μητσοτάκη».

Συνάντηση Σχοινά με Σακελλαροπούλου – Μητσοτάκη

Στο παραπάνω φόντο της ανθρωπιστικής τραγωδίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δεχθεί τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 14:00, ο κ. Σχοινάς θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το μήνυμα πως η Μόρια είναι εδώ για να θυμίζει την Ευρώπη που πρέπει να αλλάξουμε και ότι είναι αδιανόητο ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμη μια ενιαία μεταναστευτική συνεκτική πολιτική, έστειλε από τη Μυτιλήνη, χθες, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η Μόρια είναι εδώ για να θυμίζει την Ευρώπη που πρέπει να αλλάξουμε. Είμαστε μια οικογένεια 27 κρατών, είμαστε η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, έχουμε το 25% του παγκόσμιου πλούτου, είναι αδιανόητο ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμη μια ενιαία μεταναστευτική συνεκτική πολιτική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σχοινάς ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες, αυτόν τον Σεπτέμβριο, θα παρουσιαστεί το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, «που θέλουμε να βάλει ένα τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση» και διαμήνυσε πως δεν είναι πια ανεκτό μερικά κράτη μέλη να σηκώνουν στους ώμους τους ένα δυσανάλογο βάρος για όλους τους υπόλοιπους. «Είμαστε ένα και πρέπει να δράσουμε ως σύνολο. Η ώρα είναι τώρα και η Ευρώπη θα έχει πάντοτε ξεκάθαρο ότι η Μόρια συμβολίζει αυτά που πρέπει να αλλάξουν» κατέστησε σαφές ο αντιπρόεδρος της ΕΕ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί