Καμία νέα θέση γιατρών ΜΕΘ στο νοσοκομείο Ρεθύμνου

Ερωτήσεις στη Βουλή από τον Γ. Λογιάδη και τον Μ. Συντυχάκη

Στη βουλή έθεσαν το θέμα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου Ρεθύμνου, οι βουλευτές Ηρακλείου του ΜέΡΑ25, κ. Γιώργος Λογιάδης και του ΚΚΕ, κ. Μανώλης Συντυχάκης.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής κ. Γιώργος Λογιάδης, με αφορμή την ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου.

Στην ερώτηση αναφέρεται αναλυτικά:

Σε ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου πληροφορηθήκαμε για την  απόφαση του υφυπουργού υγείας, για τις 186 νέες θέσεις γιατρών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων 25 νέες θέσεις για την Κρήτη, και συγκεκριμένα  παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις, δεν υπάρχει ούτε μία για το νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Η ΜΕΘ του νοσοκομείου Ρεθύμνου έχει ήδη προσφέρει ανεκτίμητες  υπηρεσίες στα χρόνια της λειτουργίας της, στους ασθενείς εντός και εκτός  Κρήτης και έχει τις δυνατότητες να προσφέρει ακόμη περισσότερες σε μια κρίσιμη εποχή. 

Η τραγική υποστελέχωση  έχει οδηγήσει σε παραλυτικές καταστάσεις βασικές λειτουργίες της δημόσιας υγείας στο Ρέθυμνο.

Η Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου απαιτεί άμεσα:

  • Να συσταθούν και να προκηρυχθούν νέες οργανικές θέσεις και στη ΜΕΘ του νοσοκομείου.
  • Να προκηρυχθούν κατεπειγόντως οι κενές  οργανικές θέσεις του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας με προτεραιότητα στα υποστελεχωμένα τμήματα αιχμής.
  • Να θεσπιστεί επιτέλους δέσμη ειδικών κινήτρων για τις άγονες θέσεις. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός;

Προτίθεται η κυβέρνηση να προκηρύξει νέες οργανικές θέσεις και στη ΜΕΘ του νοσοκομείου;

Προτίθεται η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου;

Η ερώτησηπου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου:

Επανερχόμαστε στην Ερώτησή μας υπ’ αριθμ. 5459/06.04.2020, καθώς σοβαρές συνεχίζουν να είναι οι ελλείψεις του Γεν. Νοσοκομείου Ρεθύμνου, παρά τις επιτακτικές έκτακτες και τρέχουσες ανάγκες. 

Συγκεκριμένα, το  Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι από τα πιο υποστελεχωμένα της Κρήτης. Σοβαρές είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, αφού τον Απρίλη του 2020 κενές ήταν περίπου 30 θέσεις ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ (δηλαδή το 37% των οργανικών θέσεων) και 38 θέσεις (71,7%) ειδικευομένων. Επιπλέον, υπάρχουν ελλείψεις σε ειδικότητες «πρώτης γραμμής», κρίσιμες, ειδικά σε περίοδο πανδημίας, π.χ. κενές είναι 4 θέσεις παθολόγων, 3 αναισθησιολόγων, 1 πνευμονολόγου, 4 γιατρών ΤΕΠ, με βάση ακόμη και το ανεπαρκές οργανόγραμμα του Νοσοκομείου (του 2012), που δεν αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες, οι οποίες είναι πολύ μεγαλύτερες. Το αποτέλεσμα είναι να υπηρετούν μόνο 2 μόνιμοι πνευμονολόγοι, 2 μόνιμοι παθολόγοι, 2 μόνιμοι αναισθησιολόγοι, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν πλήρως και με ασφάλεια το πρόγραμμα των εφημεριών, αλλά και να ανταπεξέλθουν στην καθημερινή λειτουργία των κλινικών και των τακτικών ιατρείων. Μάλιστα, εξαιτίας της ανεπάρκειας αναισθησιολόγων, η δυνατότητα πραγματοποίησης επεμβάσεων έχει περιοριστεί σημαντικά, με αποτέλεσμα οι λίστες τακτικού χειρουργείου, στις 7/9, να περιλαμβάνουν 792 ασθενείς και 261 για γυναικολογικές επεμβάσεις, αρκετοί από τους οποίους αναγκάζονται να μεταβούν στα νοσοκομεία Ηρακλείου ή Χανίων προκειμένου να χειρουργηθούν. 

Μεγάλες είναι και οι ελλείψεις νοσηλευτών, τραυματιοφορέων, καθαριστριών, παρασκευαστών, κοκ. Εξαιτίας της υποστελέχωσης και των μετακινήσεων, οι εργαζόμενοι του Γ.Ν. Ρεθύμνου, αλλά και των υπόλοιπων δημόσιων δομών Υγείας της Κρήτης αναγκάζονται σε εξουθενωτικά ωράρια με μειωμένο ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο ανάπαυσης, με συνέπεια την επιβάρυνση της υγείας τους και την αύξηση της πιθανότητας λαθών σε βάρος των ασθενών.

Για να «κουκουλωθούν» προσωρινά τα σοβαρά αυτά κενά η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ χρησιμοποιεί υποχρεωτικές μετακινήσεις γιατρών, που κλείνουν «τρύπες» για να ανοίξουν άλλες. Παθολόγος από το Νοσοκομείο Χανίων είχε υποχρεωθεί σε πραγματοποίηση εφημεριών στο ΓΝ. Ρεθύμνου. Δύο αγροτικοί γιατροί έχουν αποσπαστεί στην παθολογική και την πνευμονολογική κλινική Ρεθύμνου, ενώ πρόσφατα δόθηκε «εντολή» από την 7η ΥΠΕ σε γενικό γιατρό του Κ.Υ Κισσάμου Χανίων να κάνει 2-3 εφημερίες ανά μήνα στο Γ.Ν. Ρεθύμνου, συνεχίζοντας να υπηρετεί και στο Κ.Υ., με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται περαιτέρω η υποστελεχωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του νησιού. Επίσης, για τη διασφάλιση της συνέχισης υλοποίησης χειρουργικών επεμβάσεων, η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ αποφάσισε πρόσφατα την υποστήριξη του Γ.Ν. Ρεθύμνου από αναισθησιολόγους των άλλων Νοσοκομείων της Κρήτης. Μετακινήσεις προσωπικού γίνονται και μεταξύ τμημάτων του Νοσοκομείου, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του τμήματος COVID.

Συνάμα, ένα μέρος των κενών καλύπτεται προσωρινά και με συμβασιούχους, που ζουν σε διαρκή εργασιακή ανασφάλεια. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έγιναν προσλήψεις περίπου 50 επικουρικών (περίπου 10 γιατρών, 25 νοσηλευτών και 14 λοιπού προσωπικού), ενώ στις 17 Ιούνη η 7η ΥΠΕ προχώρησε σε συνεργασία με μία ιδιώτη παθολόγο και έναν ιδιώτη αναισθησιολόγο με έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών, για την πραγματοποίηση έως 6 εφημεριών το μήνα (μέχρι και τον Σεπτέμβρη). Μέσα στον επόμενο χρόνο λήγουν οι συμβάσεις δεκάδων άλλων εργαζομένων, κάποιοι από τους οποίους δουλεύουν χρόνια στο νοσοκομείο. Αν απολυθούν, θα χαθεί η πολύτιμη πείρα τους και θα προκληθούν πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία και την εφημέρευση των τμημάτων τους.

Οι 14 θέσεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών που προκηρύχθηκαν τον Φλεβάρη και οι 24 θέσεις τακτικού (μη ιατρικού) προσωπικού της 2Κ, για τις οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις, δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις μισές από τις κενές θέσεις ούτε καν τις συνταξιοδοτήσεις. 

Ανεπαρκείς είναι και οι κλίνες ΜΕΘ του Γ.Ν. Ρεθύμνου, αφού είναι μόλις 7 για πληθυσμό που ξεπερνά τους 85.000 κατοίκους και στελεχώνεται με μόνο 5 μόνιμους γιατρούς (1 θέση είναι κενή). Καμία νέα κλίνη ΜΕΘ δεν άνοιξε στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται στα σχέδια που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ ούτε δημιουργία νέας κλίνης ούτε σύσταση νέας οργανικής θέσης γιατρού ΜΕΘ.

Λόγω αυτών των τεράστιων ελλείψεων, το Γ.Ν. Ρεθύμνου αδυνατεί να ανταποκριθεί όχι μόνο στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας, αλλά και στις συνήθεις καθημερινές ανάγκες. Η λύση στα χρόνια προβλήματα του νοσοκομείου δεν είναι η διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, οι συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού και η επέκταση των συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας, που εξυπηρετούν τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ολοένα μικρότερη κρατική χρηματοδότηση και με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η λύση βρίσκεται στην ανάληψη εκ μέρους του κράτους της ευθύνης του για ουσιαστική ενίσχυση του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό, εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ  ο κ. Υπουργός ποια μέτρα  προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση ώστε : 

  • Να στελεχωθεί άμεσα το νοσοκομείο Ρεθύμνου με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.
  • Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
  • Να ανακληθούν οι μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ των δημόσιων δομών υγείας του νησιού.
  • Να αναμορφωθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου (με σύσταση νέων οργανικών θέσεων), ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.
  • Να ανοίξουν νέες κλίνες ΜΕΘ στο Γ.Ν. Ρεθύμνου στελεχωμένες με το αναγκαίο μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί