Ρατσιστική επίθεση μετά την εθνικιστική συγκέντρωση στο Τυμπάκι- Στόχος χώρος λατρείας και σπίτι μεταναστών – Τρεις τραυματίες

Στόχος ρατσιστικής επίθεσης έγινε αυτοσχέδιος χώρος λατρείας των μεταναστών εργατών γης στο Τυμπάκι κατά τη διάρκεια της εθνικιστικής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης. Παράλληλα ομάδα εθνικιστών επιτέθηκε σε σπίτι μεταναστών με 3 τουλάχιστο τραυματίες μετανάστες.

Δείτε επίσης: Επεισόδια στο συλλαλητήριο στο Τυμπάκι – Ρίψη χημικών από τα ΜΑΤ

Η εθνικιστική συγκέντρωση, μετά από παγκρήτιο κάλεσμα και παρά την αντίδραση τόσο του δημάρχου Μοιρών όσο και άλλων παραγόντων της τοπικής κοινωνίας, κατέληξε όπως όλοι φοβόντουσαν. Σε ένα ρατσιστικό συλλαλητήριο, που αντί να κατευνάζει τα πνεύματα άνοιξε νέες πληγές.

Για τις επιθέσεις των ακραίων στοιχείων η ΕΛΑΣ προχώρησε σε συλλήψεις και προσαγωγές.

Οι ομιλίες στη διάρκεια της συγκέντρωσης στρέφονταν στο σύνολό τους κατά των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στο Τυμπάκι, μετά τα πρόσφατα επεισόδια μεταξύ Ελλήνων και ξένων εργατών γης σε συσκευαστήριο της περιοχής. Κατά τη διάρκεια των ομιλιών μια ομάδα αποσπάστηκε και επιτέθηκε με πέτρες και ρόπαλα εναντίον του αυτοσχέδιου χώρου προσευχής των μουσουλμάνων προκαλώντας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μεγάλες ζημιές.

Η αστυνομία προχώρησε σε χρήση χημικών ενώ έχουν γίνει αρκετές προσαγωγές και συλλήψεις. 

Βίντεο από τα επεισόδια (από antilalospress): 

Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η αυτοκινητοπομπή μέχρι το Δημαρχείο Φαιστού στις Μοίρες και από εκεί στο Τυμπάκι, όπου και έλαβε χώρα το συλλαλητήριο.

Η πλειονότητα των συγκεντρωμένων ήταν πολίτες εκτός της περιοχής καθώς το εθνικιστικού χαρακτήρα κάλεσμα είχε παγκρήτιο χαρακτήρα και στην περιοχή έφτασαν πολίτες από αρκετά σημεία του νησιού. Η αστυνομία προχώρησε σε συνεχείς ελέγχους σε όσους κατευθύνθηκαν προς τις Μοίρες και το Τυμπάκι ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο Τυμπάκι βρέθηκαν περισσότερα από 300 άτομα.

Από τη συγκέντρωση κατά των μεταναστών στο Τυμπάκι. Φωτ: ApopsiLive

Εκεί, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία κρατώντας ελληνικές σημαίες, ψέλνοντας τον εθνικό ύμνο και φωνάζοντας συνθήματα κατά των μεταναστών ενώ στο σημείο και σε όλο το Τυμπάκι παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Δήμαρχος Φαιστού: «Δεν καλέσαμε κανέναν σε βοήθεια»

Υπενθυμίζεται, ότι ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, μέσω ραδιοφωνικής του συνέντευξης (Ράδιο ΚΡΗΤΗ) είχε καλέσει τους διοργανωτές να ακυρώσουν το συλλαλητήριο τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η περιοχή μας έχει τα δικά της προβλήματα και εκείνοι που ετοιμάζουν αυτή τη συγκέντρωση να ξέρουν ότι θα είναι απόλυτα υπεύθυνοι αν γίνουν έκτροπα μετά από αυτή τη διαδήλωση […] Δεν καλέσαμε κανέναν σε βοήθεια. Παγκρήτιους ξεσηκωμούς στην περιοχή μας, δεν μπορούμε να δεχτούμε». Μάλιστα ο ίδιος τόνισε πως η περιοχή έχει ανάγκη από εργατικά χέρια και πως αυτό που ζητάει από την πολιτεία είναι η καταγραφή των μεταναστών που βρίσκονται στην περιοχή.

Το κάλεσμα για την κινητοποίηση

Σε παρόμοιο κλίμα και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μοιρών, Γιώργος Κακουλάκης, κάλεσε τους συμμετέχοντες να πραγματοποιήσουν ειρηνική διαμαρτυρία. Στη δήλωση αναφέρονται τα εξής:

«Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μοιρών αντιλαμβανόμενος την σοβαρότητα και την κρισιμότητα της κατάστασης καλεί όλους που θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο σήμερα στη Μεσαρά να προβούν σε μία άκρως ειρηνική διαμαρτυρία.
Αγαπητοί συμπολίτες μας ας καταθέσουμε κάθε μορφή βίας απ΄όπου και αν προέρχεται αυτή.
Υπεύθυνη για την επίλυση του μεταναστευτικού που χρόνια ταλανίζει την περιοχή μας είναι η κεντρική διοίκηση του κράτους. Κανένα πρόβλημα σε ένα δημοκρατικό κράτος δεν λύνεται με βία αγαπητοί συνδημότες.
Τέλος, δεσμεύομαι να σταθώ αρωγός με όλες μου τις δυνάμεις σε όποια προσπάθεια γίνει για την επίλυση του προβλήματος της ανεξέλεγκτης ροής μεταναστών στην περιοχή μας».

Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου: «Πρόσχημα η προστασία των γηγενών»

Την Τετάρτη, ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου τονίζοντας πως ακραίοι κύκλοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν υπαρκτά προβλήματα που έχουν προκληθεί στην ενδοχώρα του Ηρακλείου, λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης και εργασίας μεγάλου αριθμού μεταναστών, για να προωθήσουν την δική τους πολιτική ατζέντα, υπό το πρόσχημα δήθεν της προστασίας των γηγενών. Ταυτόχρονα ο Σύλλογος ανακοίνωσε πως θα προσφέρει τη συνδρομή του σε όποιον ζητήσει τη βοήθεια του για την εκτόνωση της έντασης στην περιοχή. 

Μπλόκο της αστυνομίας στο δρόμο προς Μοίρες – φωτο neakriti.gr

Σε ανακοίνωσή της πριν το συλλαλητήριο η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή κατήγγειλε πως επρόκειτο για ξεκάθαρο κάλεσμα σε πογκρόμ εναντίον των μεταναστών εργατών γης: Συγκεκριμένα ανέφερε: 

«Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί ένα διαδικτυακό κάλεσμα για σύναξη από ρατσιστές και φασιστοειδή στο Τυμπάκι την Τετάρτη 9/9. Πρόκειται για ένα κάλεσμα σε πογκρόμ μίσους κατά των μεταναστών εργατών στο Τυμπάκι.

Συγκεκριμένα στο Τυμπάκι είχε προηγηθεί το μαχαίρωμα ενός μετανάστη εργάτη από το Πακιστάν από έναν οδηγό φορτηγού σε εργοστάσιο. Να σημειωθεί πως ο δράστης κυκλοφορούσε με το μαχαίρι στη τσέπη και την στιγμή του διαπληκτισμού (την Παρασκευή 30/8) και μάλιστα όπως γνωρίζουμε δεν επιτέθηκε καν στον εργάτη τον οποίο εξαρχής έβριζε αλλά επιτέθηκε στον πρώτο Πακιστανό που βρήκε μπροστά του. Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρο το ρατσιστικό του κίνητρο.

Στη συνέχεια οι συνάδελφοι του μαχαιρωμένου εργάτη τον υπερασπίστηκαν. Την επόμενη μέρα ο μαχαιροβγάλτης μάζεψε περίπου 15 άτομα για να ζητήσουν το λόγο από τους εργάτες, όμως ακριβώς επειδή ήταν όλοι μαζί στο εργοστάσιο δεν τόλμησε να κάνει έφοδο.

Τις επόμενες μέρες η αστυνομία προχώρησε σε πογκρόμ κατά των μεταναστών εργατών στο Τυμπάκι με εφόδους σε σπίτια όπου με τη βία τους έβγαζε έξω και τους γρονθοκοπούσε, ενώ υπήρχαν και περιστατικά όπου η αστυνομία σταματούσε Πακιστανούς εργάτες, τους ρωτούσε αν αυτοί δουλεύουν στο εργοστάσιο Γιαννακάκη και τους συνελάμβανε.

Τώρα ένας συρφετός από ρατσιστές και εθνικιστές προσπαθεί με τις πλάτες της αστυνομίας να οργανώσει σύναξη μίσους για να τρομοκρατήσει τους μετανάστες εργάτες. Για άλλη μια φορά στηριζόμενοι στο θεσμικό ρατσισμό της κυβέρνησης προσπαθούν ρατσιστικά μορφώματα να αποκτήσουν παρουσία και να καθορίσουν τις εξελίξεις. Την στιγμή που η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει μια άγρια επίθεση προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε όλη τη χώρα στρώνει το πεδίο τέτοιου είδους ομάδες να δρουν ανενόχλητες.

Η απάντηση όμως από το κόσμο του κινήματος απέναντι σε αυτού του είδους τις επιθέσεις έχει δοθεί και μάλιστα πολύ ξεκάθαρη με την τελευταία μεγαλειώδη αντιρατσιστική και αντιφασιστική συγκέντρωση στις αρχές του Ιούνη στο Ηράκλειο. Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από την επέτειο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και του Ζακ/Zackie , αυτό το διάστημα χρειάζεται όλες οι γειτονιές να προετοιμαστούν για κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Εν όψη της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής η οποία θα εκδοθεί στις 7 Οκτώβρη, βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση αυτού του αγώνα με το αντιφασιστικό κίνημα να παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο για την ολοκληρωτική καταδίκη των νεοναζί δολοφόνων.

Οποιαδήποτε επίθεση σε βάρος μεταναστών εργατών θα βρει απέναντι της το οργανωμένο εργατικό και αντιφασιστικό κίνημα για να τις τσακίσει. Απαιτούμε να σταματήσουν τα ρατσιστικά πογκρόμ στο Τυμπάκι, να τιμωρηθεί ο μαχαιροβγάλτης, να σταματήσει η δίωξη σε βάρος των συλληφθέντων μεταναστών εργατών».

Ρατσιστικό και το πρώτο περιστατικό

Σχετικά με το περιστατικό στο συσκευαστήριο Γιαννακάκη, που έδωσε την αφορμή για τη σημερινή ρατσιστική επίθεση, ανακοίνωση είχε εκδώσει το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου κάνοντας λόγο για προσχεδιασμένη κίνηση και για απανωτά περιστατικά επιθέσεων εις βάρος μεταναστών στην περιοχή, που το Συνδικάτο είχε καταγγείλει από τα μέσα του καλοκαιριού στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα. 

Επίσης, ανακοίνωση για τα γεγονότα είχε εκδώσει και η εταιρία Γιαννακάκη, στον χώρο της οποίας έγιναν τα έκτροπα την προηγούμενη εβδομάδα καταδικάζοντας «κάθε περιστατικό βίας σωματικής ή λεκτικής ανεξάρτητα από την καταγωγή ή το φύλο εκείνου που βιαιοπραγεί» ενώ είχε καταφερθεί και εναντίον των «καλοθελητών» που δημιουργούν ένταση ενώ είναι οι ίδιοι που τους μισθώνουν σπίτια –τρώγλες «με το κεφάλι», που κάθε πρωί μεταφέρουν με τα αγροτικά τους οχήματα αλλοδαπούς εργάτες στα θερμοκήπιά τους κτλ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρίας: 

«Μετά από τα δυσάρεστα γεγονότα που διαδραματίστηκαν το Σάββατο 29/08/2020 στο χώρο του συσκευαστηρίου της εταιρείας μεταξύ αλλοδαπών εργαζομένων και ημεδαπών από την ευρύτερη περιοχή και στοχεύοντας τόσο στην αποκατάσταση της αλήθειας όσο και στην πάταξη της ανεύθυνης σπερμολογίας που υποσκάπτει και υποκινεί ανάρμοστες συμπεριφορές, υπεύθυνα δηλώνουμε ότι:

  1. Η διαμάχη είχε ως αφετηρία την κατά την προηγούμενη ημέρα απρεπή συμπεριφορά κάποιων αλλοδαπών εργαζομένων, η οποία πυροδοτήθηκε από υποκινητές τους.
  2. Η σύρραξη με τους ημεδαπούς προκλήθηκε όταν αυτοί ήρθαν να «ζητήσουν το λόγο» από τους αλλοδαπούς και να διαπραγματευτούν μαζί τους με «μαγκούρες» στον προαύλιο χώρο του συσκευαστηρίου.
  3. Οι αλλοδαποί που συνελήφθησαν αφέθηκαν ελεύθεροι από την αστυνομία μετά τη διεξαγωγή της δίκης χωρίς καμία δική μας παρέμβαση, αλλά κατόπιν εφαρμογής του νόμου. Άλλωστε η απόφαση του δικαστηρίου ήταν να μην επιτραπεί η επιστροφή τους στο Τυμπάκι.
  4. Το σύνολο των εργαζομένων, αλλοδαπών και ημεδαπών, της επιχείρησης είναι καθόλα νόμιμο με πλήρη δικαιολογητικά και ασφαλισμένο σύμφωνα με όσα ορίζει η νομοθεσία και το εργατικό δίκαιο.
  5. Σύμφωνα με τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών το προσωπικό εργάζεται με χρήση μάσκας, ενώ έχουν ληφθεί όλες οι λοιπές προβλεπόμενες προφυλάξεις.Τις προηγούμενες ημέρες διεξήχθη σχετικός έλεγχος από την αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκαν τεστ για τον Covid-19 σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων,τα αποτελέσματα των οποίων ήταν αρνητικά στο σύνολο τους.
  6. Η επιχείρηση τόσο σε παρόντα χρόνο όσο και κατά το παρελθόν έχει αναζητήσει αγωνιωδώς ημεδαπούς εργαζομένους με όλα τα μέσα. Μέχρι και σήμερα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ένας πολύ περιορισμένος αριθμός.
  7. Κοινή διαπίστωση είναι ότι σε πανελλαδική κλίμακα σχεδόν οι μόνοι διαθέσιμοι εργαζόμενοι για διαφόρων αντικειμένων εργασίες είναι Πακιστανοί υπήκοοι. Από την ίδια δεξαμενή αντλούμε όλοι (συσκευαστήρια, ιδιοκτήτες γης κτλ.) προσωπικό, με τη διαφορά ότι η επιχείρησή προσλαμβάνει μόνο τους νόμιμους.Όταν δεν ισχύει αυτό,δεν μπορούν να προσληφθούν και εν τέλει να εργαστούν στο συσκευαστήριο.
  8. Καταδικάζουμε κάθε περιστατικό βίας, σωματικής ή λεκτικής, τόσο εντός όσο και εκτός του συσκευαστηρίου,ανεξάρτητα από την καταγωγή ή το φύλο εκείνου που βιαιοπραγεί.
  9. Όσον αφορά τους «καλοθελητές» που φροντίζουν ενεργά να διαδίδουν ανυπόστατες φήμες ή να δίνουν δυνητικά επικίνδυνες πληροφορίες και τους δικηγόρους του διαβόλου που έχουν βρει πρόσφορο έδαφος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τροφοδοτώντας τα με κακόβουλα σχόλια με παραπλανητικό περιεχόμενο κρίνοντας τους πάντες, καλό θα ήταν να κάνουν την αυτοκριτική τους. Οι ίδιοι είναι που τους μισθώνουν σπίτια –τρώγλες «με το κεφάλι», που κάθε πρωί μεταφέρουν με τα αγροτικά τους οχήματα αλλοδαπούς εργάτες στα θερμοκήπιά τους και που τους αποδέχονται ως πελάτες στα καταστήματά τους κτλ.Πρώτα λοιπόν ας ενημερωθούν οι προαναφερθέντες, οι οποίοι έσπευσαν να μιλήσουν χύνοντας περίσσεια χολή, βρίζοντας και λοιδορώντας ανθρώπους, εξαπολύοντας απειλές σωματικής βλάβης και διαστρεβλώνοντας καταστάσεις και γεγονότα, προκειμένου να εξυψώσουν το «νάνο» εαυτό τους».

Τέλος, υπενθυμίζεται πως για το περιστατικό της 29ης Αυγούστου η αστυνομία είχε προχωρήσει σε συλλήψεις 2 Ελλήνων και 22 μεταναστών. Εις βάρος των μεταναστών ασκήθηκαν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Επίσης διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος για συμπλοκή, διατάραξη κοινής ειρήνης, φθορά ξένης ιδιοκτησίας υπό την μορφή βλάβης, παράνομη οπλοκατοχή και οπλοφορία και παράνομη είσοδο στη χώρα. Και οι 22 αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, μεταξύ των οποίων και η απαγόρευση μετάβασής τους στο Τυμπάκι. 

Οι δύο Ελληνες οι οποίοι επιτέθηκαν αρχικά στους μετανάστες αλλά και τραυματίστηκαν είναι επίσης κατηγορούμενοι για τη συμπλοκή, ωστόσο δεν έχουν ακόμα κληθεί από τον ανακριτή.  Ακόμα δύο Ελληνες, που είχαν συλληφθεί πέριξ του συσκευαστηρίου με μαγκούρες και μαχαίρια επρόκειτο να δικαστούν στο αυτόφωρο την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, ωστόσο έχουν ζητήσει και πήραν αναβολή.   

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί