Όχι στην κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο Λύκειο από Ενώσεις και Ομοσπονδίες Πολιτιστικών Συλλόγων

Επιστολή σε Κεραμέως

Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μέσω της οποίας ζητούν να μην καταργηθούν τα Καλλιτεχνικά Μαθήματα στο Λύκειο, απέστειλαν Ενώσεις και Ομοσπονδίες Πολιτιστικών Συλλόγων, εκ των οποίων και η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Κισσάμου.

Στην επιστολή αναφέρεται αναλυτικά:

ΟΧΙ στη κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο Λύκειο


Κυρίες και Κύριοι


    Οι Ενώσεις και οι Ομοσπονδίες Πολιτιστικών Συλλόγων Ελλάδος σας απευθύνουν την παρούσα επιστολή, προκειμένου να σας εκθέσουν την εναντίωση και  τον έντονο προβληματισμό τους για την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου σας (ΥΑ 74181/Δ2/2020, ΦΕΚ 2338/Β/15/6/2020), με την οποία καθορίζεται το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων των ημερήσιων και εσπερινών λυκείων, και όπου, μεταξύ άλλων, καταργούνται τα καλλιτεχνικά μαθήματα επιλογής,  (Θεατρολογία, Μουσική, Εικαστικά). Τα μαθήματα αυτά είναι γνωστό ότι, στα σχολεία τα οποία υλοποιούνται ΄ταν απόν τα πιο δημοφιλή και αποτελούσαν μια αναγκαία ανάσα για μαθητές και μαθήτριες στο ασφυκτικό πρόγραμμα του λυκείου. Επίσης, καταργήθηκε το υποχρεωτικό μάθημα «Ερευνητικές Δημιουργικές Δραστηριότητες», το οποίο έδινε δυνατότητα στα παιδιά της Α’ και Β’ τάξης του λυκείου να προσεγγίσουν το θέμα που είχαν επιλέξει αξιοποιώντας τεχνικές και εργαλεία από το θέατρο, την μουσική, τα εικαστικά και τις τέχνες γενικότερα. Η συγκεκριμένη απόφαση φανερώνει μια τάση απαξίωσης και περιθωριοποίησης των τεχνών στο σχολείο, παρόλο που σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική τεκμηρίωση και εμπειρία, οι τέχνες αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την υγιή προσωπική ανάπτυξη, την κοινωνική ενδυνάμωση και την πολιτισμική ενεργοποίηση των παιδιών όλων των ηλικιών.

     Σας καλούμε λοιπόν με βάση τα παραπάνω να επανεκτιμήσετε τις σοβαρότατες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αποκοπή των παιδιών από τις τέχνες 

1.Nα προβείτε άμεσα στις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές στο Πρόγραμμα Σπουδών, τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που θα δίνουν στις τέχνες την θέση που τους αξίζει στη ζωή των μαθητών και των μαθητριών. Όλες οι τέχνες πρέπει να αποτελούν διακριτά γνωστικά αντικείμενα στο Πρόγραμμα Σπουδών, στο ωρολόγιο πρόγραμμα και να εντάσονται στο πλαίσιο δημιουργικών εργασιών. Παράλληλα να αξιοποιούνται σαν εργαλεία για αισθητική έκφραση, για βιωματική, ενεργητική και ομαδοσυνεργατική μάθηση και για κοινωνική παρέμβαση.
Οι τέχνες στην εκπαίδευση δεν είναι πολυτέλεια, αλλά δικαίωμα και
αναγκαιότητα…

2.Nα επαναφέρετε το πρόγραμμα Μελίνα στην εκπαίδευση, τιμώντας έτσι την μεγάλη Ελληνίδα, αφού το 2020 είναι αφιερωμένο στη Μελίνα Μερκούρη από το Υπουργείο Πολιτισμού.

 Ευελπιστούμε στη επανασύνδεση του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης και περιμένουμε τις απαντήσεις σας στα αιτήματα μας.

Με εκτίμηση

1.Ομοσπονδία Συλλόγων Αιγιαλείας Αχαϊας 

Πρόεδρος Σταύρος Καραδημητρόπουλος

Τηλ. Επικοινωνίας 6936178497

Email: omsilaig@yahoo.gr

2.Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Έβρου

Πρόεδρος Δημήτριος Κελεμίδης

Τηλ. Επικοινωνίας 6945849355, Email: epofe.evros@gmail.com

3.Ομοσπονδία Πολιτιστικώ Συλλόγων Ευβοίας

Πρόεδρος Αναστάσιος Δημητρίου

Τηλ. Επικοινωνίας: 6934412044,Email: Opsevias.2008@gmail.com

4.Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Νομού Θεσσαλονίκης

Πρόεδρος Γεώργιος Καραμπαλλης

Επικοινωνίας 6981312222 Email: karampalisgeorge@gmail.com 

5.Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας

Πρόεδρος Μανώλης Στεργιόπουλος

Τηλ. Επικοινωνίας 6976974527, Email: enpolisk@gmail.com

6.Ένωση Πολιτιστικών  Φορέων Επαρχίας Κισσάμου   

Πρόεδρος Στέλιος Κουνελάκης

Τηλ. Επικοινωνίας: 6973387268,Email: epofek2010@gmail.com

7.Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου

Πρόεδρος Παναγιώτης Εγγλέζος . 

Τηλ. Επικοινωνίας 6945053990,Email: opsrodou@gmail.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί