Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος: Χιλιάδες άνθρωποι στον δρόμο (Βίντεο & φωτο)

ΣΥΡΙΖΑ: «Εγκληματικές οι ευθύνες Μητσοτάκη – Μηταράκη: Η κυβέρνηση εθελοτυφλεί και με τις επιλογές της οδήγησε στο τραγικό αποτέλεσμα»

Δύσκολη μέρα ξημέρωσε στη Μόρια μετά τη νύχτα κόλασης που πέρασαν οι άνθρωποι στο ΚΥΤ, με την κατάσταση γύρω από τη δομή να παραμένει έκκρυθμη.

Δείτε: Μόρια: Εικόνες καταστροφής από τη φωτιά στον καταυλισμό των προσφύγων (φωτο – βίντεο)

Τουλάχιστον 12.500 πρόσφυγες αυτή την ώρα βρίσκονται στους δρόμους του νησιού.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ  μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών έχουν κινηθεί προς την πόλη περνώντας από το χωριό της Μόριας, ενώ διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες έχουν δημιουργήσει φραγμό στο ύψος του Καρά Τεπέ αποτρέποντας τους από το να μπουν στην πόλη. 

Μεγάλη ήταν η ανησυχία από το βράδυ στους ανθρώπους της Μόριας για τα 35 κρούσματα που εντοπίστηκαν στη δομή. 

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο, οι πρόσφυγες αντέδρασαν καθώς οι νοσούντες θα έπρεπε να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα.

Με το πρώτο φως της ημέρας στη Μόρια επικρατεί ολική καταστροφή, με την πυροσβεστική να παραμένει στην περιοχή ώστε να σβήσει και τις τελευταίες εστίες της φωτιάς, ενώ παράλληλα διενεργεί έρευνα για τα αίτιά της.

Διυπουργική στο Μαξίμου: Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στη Μόρια

Η ανθρώπινη τραγωδία που εκτυλίσσεται σήμερα στη Μόρια με ευθύνη και ανοχή της κυβέρνησης οδήγησε το Μαξίμου σε έκτακτη διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα θα επισκεφθεί τη Μόρια ενώ το απόγευμα θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.

To απόγευμα, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, θα ενημερώσει τους διαπιστευμένους συντάκτες και τους ανταποκριτές ξένου Τύπου.

Το πρωί, μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι το νησί της Λέσβου θα κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ενώ θα ληφθεί μέριμνα ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού στην κοινότητα απαγορεύοντας την απομάκρυνση από το νησί- δεδομένου ότι στη δομή έχουν εντοπιστεί 35 κρούσματα κορωνοϊού.

«Υπήρξε ένα πολύ εκτεταμένο μέτωπο αντίδρασης από τους πρόσφυγες και μετανάστες όταν τους ζητήθηκε να μπουν σε καραντίνα. Θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκληματικές οι ευθύνες Μητσοτάκη – Μηταράκη

«Ο κ. Μητσοτάκης χωρίς να πιέζει για μία συνολική Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, καθιστά την Ελλάδα μια αποθήκη ψυχών», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση εθελοτυφλεί και με τις επιλογές της οδήγησε στο τραγικό αποτέλεσμα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά άμεσα «έκτακτα μέτρα στήριξης του νησιού, κάλυψη όλων των υγειονομικών αναγκών, και άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. Να πούμε ένα δυνατό όχι στη μετατροπή των νησιών σε φυλακές. Να διεκδικήσει η χώρα μας άμεσες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και συντονισμού».

«Η σημερινή τραγωδία στη δομή της Μόριας αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες Μητσοτάκη-Μηταράκη.

Η ΝΔ προεκλογικά έταζε ότι θα κλείσει τη δομή της Μόριας. Το μόνο που κατάφερε είναι να παραλάβει μια δομή με 5.600 ανθρώπους και να ξεπεράσει τις 20.000 πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα αποσυμφόρησης.

Ο κ. Μητσοτάκης χωρίς να πιέζει για μία συνολική Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, καθιστά την Ελλάδα μια αποθήκη ψυχών.

Η κυβέρνηση εθελοτυφλεί και με τις επιλογές της οδήγησε στο τραγικό αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα στη Μόρια. Στη διάρκεια της πανδημίας άφησε τις δομές στην τύχη τους, δεν φρόντισε για την αποσυμφόρησή τους, αδιαφόρησε για τη στελέχωσή τους. Δημιούργησε μια δομή χωρίς καμία δυνατότητα πρόνοιας αλλά και ελέγχου.

Μετά τη βραδινή τραγωδία, σήμερα 13.000 άνθρωποι βρίσκονται χωρίς υποδομές και χωρίς υγειονομική κάλυψη. Η ΝΔ καταδικάζει την τοπική κοινωνία, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην αθλιότητα.

Για μια ακόμα φορά το μόνο που καταφέρνει είναι να βρίσκεται η χώρα μας στην πρώτη θέση των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, πάντα για τους λάθος λόγους.

Απαιτούμε τώρα έκτακτα μέτρα στήριξης του νησιού, κάλυψη όλων των υγειονομικών αναγκών, και άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. Να πούμε ένα δυνατό όχι στη μετατροπή των νησιών σε φυλακές. Να διεκδικήσει η χώρα μας άμεσες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και συντονισμού».

Η καταστροφή στο ΚΥΤ της Μόριας «είναι μάλλον ολική»

Στη Λέσβο μεταβαίνει ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων ‘Ασυλο του υπουργείου Μετανάστευσης Μάνος Λογοθέτης. Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καταστροφή στο ΚΥΤ της Μόριας «είναι μάλλον ολική» και επισημαίνει: «με εντολή του υπουργού Μετανάστευσης μεταβαίνω στο νησί. Πάμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση. Πρέπει να δούμε σε συνεργασία με όλους τους φορείς τι λύσεις μπορούμε να δώσουμε για την προσωρινή και μακροχρόνια φιλοξενία των διαμενόντων εκεί. Για όλους είναι πρώτη προτεραιότητα».

Στέλνουν τα ΜΑΤ

Τρεις διμοιρίες ΜΑΤ μεταβαίνουν από την Αθήνα στη Λέσβο, για να  αντιμετωπιστεί η προδιαγεγραμμένη τραγωδία του ΚΥΤ Μόριας.

Αμήχανη η Ευρώπη μπροστά στην αποτυχία της

Με καθυστέρηση ετών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίστηκε σήμερα έτοιμη ε να βοηθήσει την Ελλάδα για τη φωτιά στη Μόρια, μέσω του αντιπροέδρου της Κομισιόν και Επίτροπο για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτη Σχοινά.

«Μόλις επικοινώνησα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη φωτιά στη Μόρια. Τον διαβεβαίωσα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα αυτές τις δύσκολες ώρες. Η Επίτροπος Ύλβα Γιόχανσον είναι σε επαφή με τους αρμόδιους υπουργούς» αναφέρει ο κ. Σχοινάς σε ανάρτησή του στο twitter. 

Η ασφάλεια και η στέγη των ανθρώπων της Μόριας αποτελεί προτεραιότητα σημειώνει η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ύλβα Γιόχανσον σε ανάρτησή της στο Twitter.

Η ίδια ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση για την άμεση μεταφορά και διαμονή στην ενδοχώρα των 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων από τη δομή της Μόριας.

Η Μόρια, η δομή που στέγαζε έστω υπό άθλιες συνθήκες 13.000 ανθρώπους δεν υπάρχει, όλοι είναι στο δρόμο, χύδην στα γύρω βουνά, επιχειρούν να προσεγγίσουν την πόλη 13.000 άνθρωποι μεταξύ των οποίων άγνωστος αριθμός κρουσμάτων covid-19, είναι προμελετημένο πολιτικό έγκλημα, τους την είχαμε παραδώσει πέρυσι με 5.678 αιτούντες άσυλο, τόνισε ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς μιλώντας Στο Κόκκινο.

«Μιλώντας ανοιχτά και εν γνώσει του τι λέω, πρόκειται για πολιτικά προμελετημένο έγκλημα», είπε ο κ. Μπουρνούς για την πυρκαγιά που ξέσπασε στη δομή.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί