Μ. Βλαζάκη: Η τοπική κοινωνία δεν θέλει το ξενοδοχείο στον λόφο Καστελίου – Τι προτείνει ο δήμαρχος Χανίων

“Δεν είναι αργά – Αργά θα είναι όταν ξεκινήσουν οι εργασίες για να γίνει ξενοδοχείο”

Την ιστορική σημασία του κτιρίου της πρώην Μεραρχίας στο λόφο Καστέλι, και το ρόλο των αρχαιολογικών υπηρεσιών και της τοπικής κοινωνίας για την αποτροπή μετατροπής του σε ξενοδοχείο εξήγησε η αρχαιολόγος και πρώην γενική γραμματέας στο Υπουργείο Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, σε συζήτηση με τον Δημήτρη Παππά στον SUPER FM 89.6.

Η κυρία Βλαζάκη η οποία είναι επίσης υπεύθυνη της ανασκαφής στο λόφο Καστέλι, τόνισε την σημασία του κτιρίου για την ιστορία του τόπου, ενώ τόνισε και ότι πρόκειται πλέον για ένα κτίριο που είναι αναγνωρισμένο ως Νεώτερο Μνημείο.

Διαβάστε παρακάτω τι είπε η κα Βλαζάκη:

“Η τοπική κοινωνία από ο,τι φαίνεται και από ο,τι ακούμε γύρω μας δεν θέλει το ξενοδοχείο στην συντριπτική της πλειοψηφία”.

Πιστεύω δεν είναι αργά, για να μπορέσουμε να κάνουμε τον χώρο αυτό ένα δημόσιο κτίριο, να φιλοξενήσει δημόσιες δράσεις ακριβώς όπως στο χαρακτήρα που είχε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή ανοιχτό στο κόσμο αλλά ταυτόχρονα ήταν ένα διοικητικό κέντρο ανά τους αιώνες.

Δεν είναι αργά σήμερα, αργά θα είναι όταν θα ξεκινήσουν εργασίες εκεί

Όλο το θέμα εξαρτάται και από την τοπική κοινωνία. Σήμερα είναι δημοτικό συμβούλιο θα δούμε τι θα αποφασίσουν.

Εγώ είμαι αισιόδοξη, αλλά θέλει αγώνα όλο αυτό, και μια σταθερή θέση και αποφασιστικότητα.

Ελπίζω στα μέλη της συγκλήτου, ήταν 7-4, εύκολα μπορεί να αλλάξει η ισορροπία εφόσον τεθεί κάποια πρόταση από την πολιτεία. Για να ξεκινήσουν εργασίες χρειάζονται κάποιες άδειες π.χ από τον Δήμο και την Αρχαιολογική υπηρεσία.

Μπορεί κάλλιστα να πει η αρχαιολογική υπηρεσία, με βάση την κήρυξη, ότι δεν μπορεί να αλλάξει η χρήση του κτιρίου της Μεραρχίας και να γίνει ξενοδοχείο. Υπάρχει το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων που πρέπει να πάει σ’αυτό από την στιγμή που μαζί το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων στο κοινό όργανο γνωμοδότησε υπέρ του χαρακτηρισμού του κτιρίου ως τοπόσημο, έναν βαρύ χαρακτηρισμό.

Βέβαια σήμερα δεν έχω την εντύπωση (ότι αυτό μπορεί να σταθεί εμπόδιο) όταν ξέρω τι έχει αλλάξει με τις αρχαιότητες στο μετρό της Θεσσαλονίκης παραδείγματος χάριν, γι’αυτό λέω ότι πρέπει όλοι να παλέψουμε και είμαι αισιόδοξη γιατί βλέπω τους “άρχοντες” στο Δήμο και την Περιφέρεια να προσπαθούν να βοηθήσουν για να μην γίνει ξενοδοχείο.

Αυτό μου φέρνει την αισιοδοξία, και πιστεύω ότι όλοι στο Πολυτεχνείο τελικά και η σύγκλητος και οι πρόεδροι των διαφόρων τμημάτων θα το καταλάβουν αυτό, γιατί σήμερα δεν είναι κατάληψη.

Ήταν πάντα η ακρόπολη

Ήταν ο χώρος που ιστορικά προστάτευε την υπόλοιπη πόλη. Από τα προϊστορικά χρόνια ήταν το κέντρο της Μινωικής Κυδωνίας, της Μυκηναϊκής, δηλαδή το ανακτορικό κέντρο όπως έχουμε ανάκτορα στην Κνωσό, στην Φαιστό, στην Ζάκρο, στα Μάλια και στην Δυτική Κρήτη το ανάκτορο της Κυδωνίας ήταν πάρα πολύ σημαντικό. Έχουμε την ευτυχία και το προνόμιο να βρίσκεται κάτω από τη παλιά μας πόλη, γι’αυτό ανασκάπτεται τμηματικά και με πάρα πολύ προσοχή και πολλές δυσκολίες.

Στα χρόνια τα κλασσικά ήταν η ακρόπολη της Αρχαίας Κυδωνίας, και όταν φτάνουμε στα χριστιανικά, εκεί δημιουργείται η Μεγάλη Βασιλική και στην συνέχεια με τους Ενετούς είναι το παλάτι του Νέκτορα και το ενετικό διοικητικό κέντρο. Με τους Τούρκους είναι το κονάκι του Πασσά και το οθωμανικό διοικητικό κέντρο. Στην Κρητική πολιτεία γνωρίζουμε ότι επίσης εκεί ήταν το ” μπαλκόνι των Χανίων”.

Είναι ένα ζήτημα του τόπου

Πιστεύω ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να αλλάζει στο τι θεωρεί υπεραξία, με αφορμή και με το τραγικό φαινόμενο του κορονοϊού, νομίζω ότι ο κόσμος βάζει σιγά σιγά άλλες αξίες πάνω από το χρήμα.

Οπωσδήποτε είναι σε ένα σημείο οικονομικά πολύ δελεαστικό. Από την μια πλευρά έχει για την ιστορία μας πολύ μεγάλη σημασία, γιατί πρέπει στα παιδιά μας και στους απογόνους μας να σταθούμε με ψηλά το κεφάλι σ’αυτό, ότι δεν το δώσαμε. Ταυτόχρονα όμως τραβάει τους επενδυτές προς τα εκεί.

Πιστεύω ότι το Πολυτεχνείο και τα μέλη της συγκλήτου βρέθηκαν σε δίλημμα και το έδωσαν καθώς ήταν και άλλες οι συνθήκες, υπήρχε και η κατάληψη. Ελπίζω τώρα να το δουν διαφορετικά.

Δεν είναι αργά. Όταν έχουμε μαζί μας τον Δήμαρχο και νομίζω την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και τον Περιφερειάρχη, όταν λένε ότι θα δώσουν χρήματα στο Πολυτεχνείο για τις ανάγκες για να μπορέσουν να αλλάξουν τα δεδομένα σήμερα, εγώ είμαι αισιόδοξη.

Πριν λίγα χρόνια ήταν το δίλημμα κατάληψη ή ξενοδοχείο, σήμερα δεν είναι αυτό το δίλημμα και εκεί εναποθέτω τις ελπίδες μου, ότι θα το δουν διαφορετικά. Βεβαίως, με θλίβει πολύ το γεγονός ότι πριν από ένα μήνα, τα μέλη της γενικής συνέλευσης του Πολυτεχνείου δηλαδή τα μέλη της συγκλήτου δέχτηκαν να βάλουν ευνοικότερους όρους στην μίσθωση.

Επειδή είχε λήξει το περιθώριο της σύμβασης, δηλαδή η περίοδος χάριτος όπως λέγεται και επειδή δεν είχε προχωρήσει η εταιρεία ακόμη σ’αυτό που έπρεπε να κάνει, βρέθηκαν σε συνεννόηση μαζί τους με μια πλειοψηφία 7 προς 4, δεν ήταν όλα τα μέλη, να τους δώσουν παράταση.

Δεν είναι παράνομο, τα μέλη αποφασίζουν, όμως, από την άλλη, ήταν ένα καίριο σημείο από την στιγμή που στο παρελθόν όταν αποφάσιζαν να προχωρήσουν στην σύμβαση δεν είχε ακουστεί τόσο πολύ το συγκεκριμένο θέμα. Τώρα , όμως, ξέρουν ότι ο πολύς κόσμος δεν θέλει. Τώρα είναι κηρυγμένο το κτίριο της πρώην Μεραρχίας, τώρα είναι κηρυγμένο ως νεότερο μνημείο, με μία ισχυρή κήρυξη που το αναφέρει ο τοπόσημο της πόλης.

Εγώ περιμένω ότι η αντίδραση του χανιώτικου κόσμου, και όχι μόνο των χανιωτών αλλά και των ανθρώπων που έχουν έρθει στα Χανιά και γίνονται περισσότερο χανιώτες από εμάς τους ίδιους, θα είναι τέτοια που θα τους κάνει να το ξανασκεφτούν στο τέλος. Αυτό περιμένω και σ’αυτό ελπίζω.

Η πρόταση Σημανδηράκη για τον Λόφο Καστέλι: «Μισθώνουμε τα κτήρια και φτιάχνουμε την καλύτερη περιφερειακή βιβλιοθήκη της χώρας»

Εν μέσω συγκέντρωσης διαδηλωτών έξω από το Δημαρχείο Χανίων ξεκίνησε η εκ περιτροπής συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το μεσημέρι της Τετάρτης.

Οι διαδηλωτές αιτούνται να συζητηθεί στο σημερινό συμβούλιο το ζήτημα της κατάλυσης της κατάληψης της Ρόζα Νέρα και το ενδεχόμενο μετατροπής του ιστορικού χώρου στον λόφο Καστέλι σε ξενοδοχείο. Όπως είχε προαναγγελθεί, το ζήτημα έρχεται προ ημερησίας διατάξεως από την δημοτική αρχή, μετά και τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής των παρατάξεων, με την σύμπνοια και την πρόθεση για να εμποδιστεί η αξιοποίηση μέσω ξενοδοχείου να είναι ξεκάθαρη (όσον αφορά τους παρόντες).

Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Χανίων, ξεκαθάρισε οτι ο δήμος σεβόμενος τη νομιμότητα, τους θεσμούς και τους εταίρους, αναζήτά πρόταση που θα απαντήσει την απάντηση σε δύο προβλήματα, την ανάγκη εξεύρεσης πόρων για τη συντήρηση των κτηρίων στο Λόφο Καστέλι, τους οποίους και δεν διαθέτει το Πολυτεχνείο, καθώς και την εξασφάλιση ενός ετήσιου εσόδου για το Πολυτεχνείο ώστε να το αξιοποιεί για τα λειτουργικά του έξοδα. Έτσι θα εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του χώρου, η ελεύθερη πρόσβαση όλων των Χανιωτών και η δυνατότητά τους να απολαμβάνουν ένα από τα πιο εξαιρετικά σημεία της πόλης.

Όπως ξεκαθάρισε, ο Δήμος Χανίων έχει την πρόθεση να μισθώσει ο ίδιος τα κτήρια σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο και να εξασφαλίσει τις μελέτες για τα κτήρια και την αποκατάστασή τους.

Η πρόταση του δήμου, κατέληξε, να λειτουργήσει η Σύγχρονη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων στον χώρο, η οποία θα αποτελέσει ίσως την κορυφαία περιφερειακή βιβλιοθήκη της χώρας:

«Οι ανάγκες του Δήμου Χανίων για την στέγαση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, που
φιλοξενεί σημαντικό υλικό μεταξύ του οποίου και την βιβλιοθήκη του Ελ. Βενιζέλου, δεδομένου του τεράστιου όγκου των βιβλίων, συλλογών, αρχείων και έργων τέχνης, δεν έχουν καλυφθεί ακόμα και παρά τους όποιους σωστούς δρομολογημένους σχεδιασμούς της προηγούμενης δημοτικής αρχής, δεν δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για μια ενιαία, σύγχρονη και πολυχρηστική βιβλιοθήκη.

Στη βάση αναζήτησης κατάλληλων και λειτουργικών χώρων που θα καλύψουν ολοκληρωμένα αυτή την ανάγκη, προτάσσουμε ως το καταλληλότερο χώρο ίδρυσης και λειτουργίας μιας σύγχρονης Βιβλιοθήκης, το χώρο του Λόφου Καστέλι. Μιας βιβλιοθήκης, που απαντώντας στις σύγχρονες απαιτήσεις των καιρών, θα έχει την δυνατότητα να εξυπηρετήσει τόσο τις ανάγκες της μεγάλης ακαδημαϊκής κοινότητας της πόλης μας, των σημαντικών συλλογικοτήτων της, αλλά και του συνόλου των δημοτών και επισκεπτών που αναζητούν καινούριους τρόπους επικοινωνίας, επεξεργασίας και παραγωγής της γνώσης μέσα από την αλληλεπίδρασή τους σε ένα νέο τοπικό, αλλά κυρίως υπερτοπικό κύτταρο αναφοράς για την πόλη μας, τον Νομό, την Περιφέρεια αλλά και ολόκληρη τη χώρα.

Ένα κέντρο κοινότητας και τόπος συνάντησης, που θα δημιουργεί μια αίσθηση συλλογικής
ταυτότητας με χώρους για νέες υπηρεσίες και νέες μορφές παραγωγής γνώσης: υπηρεσίες
πληροφοριών, αίθουσες ομαδικής εργασίας, αθόρυβες αίθουσες μελέτης, αίθουσες συνεδριάσεων, αίθουσες εκθέσεων, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, αίθουσες επεξεργασίας ψηφιακών οπτικοακουστικών μέσων κ.λπ. Ένα κέντρο πρόσβασης, συνδεδεμένο με το Πολυτεχνείο, με τεχνολογίες πληροφοριών, τεχνογνωσία για την καταπολέμηση του ψηφιακού χάσματος μέσω της πρόσβασης και επεξεργασίας των πληροφοριών, με την ενσωμάτωση ψηφιακών μέσων και υπηρεσιών στο χώρο της Βιβλιοθήκης.

Ο προτεινόμενος αυτός σχεδιασμός, θα είναι σε συνέχεια των ήδη δρομολογημένων παρεμβάσεων, της λειτουργίας των Νεωρίων μετά από χρόνια, του κτιρίου του θεάτρου “Μίκης Θεοδωράκης”, του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Κ.Α.Μ), δημιουργώντας μια συνολική αφήγηση πολιτισμού, εκπαίδευσης, ιστορικότητας, καινοτομίας και έρευνας, που συνάδει απόλυτα τόσο με την επιθυμία και τις ανάγκες των Χανιωτών όσο και με τον χαρακτήρα της πόλης.»

zarpanews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί