«Η εκκένωση της Rosa Nera στοχοποιεί πρώτα και κύρια το ίδιο το πανεπιστημιακό άσυλο και τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος»

“Η συγκεκριμένη ενέργεια δεν είναι τυχαία, αλλά εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, αυτό της τρομοκράτησης και καταστολής των λαϊκών και νεολαιίστικων κινημάτων ενώ παράλληλα παραδίδει γη και ύδωρ στο ιδιωτικό κεφάλαιο για εκμετάλλευση”, αναφέρει η «Ξαστεριά! Ανατροπή στην Κρήτη» 

 Ανακοίνωση εξέδωσε η περιφερειακή κίνηση “Ξαστεριά! Ανατροπή στην Κρήτη” σχετικά με την εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:

Τα ξημερώματα του Σαββάτου στις 5 Σεπτεμβρίου η αστυνομία στα Χανιά, επιδιδόμενη σε ένα όργιο καταστολής πρωτοφανές για τα δεδομένα της ντόπιας κοινωνίας, προχώρησε στην εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera από το κτίριο της Μεραρχίας με αποτέλεσμα προσαγωγές αλλά και τον τραυματισμό μιας δημοσιογράφου. Η συγκεκριμένη ενέργεια δεν είναι τυχαία, αλλά εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, αυτό της τρομοκράτησης και καταστολής των λαϊκών και νεολαιίστικων κινημάτων ενώ παράλληλα παραδίδει γη και ύδωρ στο ιδιωτικό κεφάλαιο για εκμετάλλευση. Και όλα αυτά σε μια κοινωνία που ενώ έχει πληγεί σκληρά από τον Covid 19, λόγω του ανεξέλεγκτου και χωρίς σχεδιασμό ανοίγματος στον τουρισμό, και τελεί υπό καθεστώς αυξημένων μέτρων, αντί να παρθούν μέτρα στήριξης της ντόπιας υγείας και οικονομίας η κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας επιλέγει να κάνει δωράκι στο τουριστικό κεφάλαιο φροντίζοντας ταυτόχρονα να τρομοκρατήσει όσους έχουν αντίθετη άποψη.

Η εκκένωση του κτιρίου στοχοποιεί πρώτα και κύρια το ίδιο το πανεπιστημιακό άσυλο και τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος (το κτίριο της Μεραρχίας ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης). Ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι, σε νεκρή περίοδο για να αποφευχθούν αντιδράσεις η κυβέρνηση του Μητσοτάκη προχώρησε στην κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια για να μπορέσει να θωρακιστεί απέναντι στο φοιτητικό κίνημα και την ύπαρξη πολιτικών διεργασιών. Αν ανατρέξει κανείς στην ιστορία του φοιτητικού κινήματος θα δει ότι οι φοιτητές μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες και επιδιώξεις τους, μπορούσαν να επιφέρουν πλήγματα στις κυβερνητικές πολιτικές προκαλώντας αστάθεια στην κεντρική πολιτική σκηνή και για αυτό ακριβώς το λόγο μπαίνουν στο μάτι και της τωρινής κυβέρνησης. 

Προφανώς βέβαια η συγκεκριμένη ενέργεια έχει στο στόχαστρο το σύνολο του ελληνικού λαού και συνολικά την τρομοκράτηση του εργατικού- λαϊκού κινήματος. Ήδη από την αρχή της διακυβέρνησης ΝΔ παρατηρούμε εκκενώσεις καταλήψεων, πογκρόμ στα Εξάρχεια, το ξύλο και τα χημικά στις διαδηλώσεις αυξάνονται, συνεχείς παραβιάσεις ασύλου, προκλητική συμπεριφορά αστυνομικών κτλ. Αποκορύφωμα αυτής της αυταρχικής πολιτικής αποτελεί η ψήφιση του χουντικού νομοσχεδίου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων τον περασμένο Ιούλιο, που συνιστά απευθείας επίθεση στα δημοκρατικά μας δικαιώματα. Η εκκένωση ενός ιστορικού χώρου που για 16 χρόνια είχε ωσμωθεί με τα τοπικά κινήματα και πολιτιστικά δρώμενα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα καταστολής και προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Για να αποφύγει την μαζική επανεμφάνιση του λαϊκού παράγοντα στους δρόμους, ειδικά στο φόντο της κρίσης λόγω της πανδημίας, το κράτος αναβαθμίζει την τρομοκρατία σε φυσικό επίπεδο αλλά και ιδεολογικά.

Τέλος η εισβολή των ΜΑΤ στην κατάληψη της Rosa Nera πρέπει να ιδωθεί και από ένα άλλο πρίσμα, αυτό της διαχείρισης του δημόσιου χώρου. Το εν λόγω κτίριο έχει κριθεί μάλιστα διατηρητέο και αποτελεί μνημείο. Παραδόθηκε από τον παλιό πρύτανη και νυν υφυπουργό Παιδείας μέσα από υπόγειες και αδιαφανείς διαδικασίες, στο τουριστικό κεφάλαιο( BELVEDERE) για αξιοποίηση, καθώς την ίδια κατεύθυνση τράβηξε και η νυν σύνθεση της συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης. Είναι χυδαία και προκλητική η σθεναρή προώθηση της μετατροπής ιστορικών κτιρίων σε ξενοδοχειακές μονάδες και μάλιστα από τον ίδιο τον πρύτανη, ο οποίος διατηρεί προνομιακές σχέσεις με τον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς γνωρίζει πολύ καλά τις δυσκολίες εύρεσης κατοικίας στην πόλη. Αποτελεί μια χυδαία κίνηση την στιγμή που δεκάδες φοιτητές, αλλά και εργαζόμενοι (με βασικού τους καθηγητές) κάθε χρόνο μένουν στον αέρα, αφού το πλήθος των κατοικιών χρησιμοποιούνται για τον τουρισμό ή ενοικιάζονται σε εξωφρενικές τιμές. Είναι αυτή η συνέπεια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οδήγησε την ΝΔ να ανταμείψει τον κ Διγαλάκη με την θέση του υφυπουργού Παιδείας, δείχνοντας άλλη μια φορά πως μεταφράζεται η “αριστεία” για την κυβέρνηση.

Η εκποίηση εκπαιδευτικής περιουσίας στην εταιρεία BELVEDERE και μάλιστα σε μια τουριστικά υπερκορεσμένη περιοχή όπως τα Χανιά είναι ενδεικτική των προθέσεων και των στρατηγικών της κυβέρνησης εν μέσω πανδημίας. Στο μεγάλο κεφάλαιο και φίλους παραχωρεί δωράκια και φιλέτα προς αξιοποίηση, ενώ για τους εργαζόμενους και την νεολαία ψίχουλα και καταστολή.

Σαν Ξαστεριά στην Κρήτη χαιρετίζουμε τις χιλιάδες λαού που έδωσε δυναμικό παρόν στις κινητοποιήσεις του Σαββάτου και δηλώνουμε πως τέτοιες ενέργειες δεν μας τρομοκρατούν αλλά αντίθετα μας συσπειρώνουν.

Με όπλο την αλληλεγγύη και τους συλλογικούς μας αγώνες θα συνεχίσουμε!!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί