Ο πλάτανος 2.400 ετών του Καζαντζάκη, στο Κράσι, έγινε… ιδιωτικός ενώ οι υπερασπιστές του μνημείου διώκονται! (φωτο)

Με την ανοχή (ή και την παρότρυνση) του δήμου Χερσονήσου, το ανακηρυγμένο ως ιστορικό μνημείο της Φύσης, ένα από τα 5 μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης, εκτός από ταβέρνα έγινε και υπαίθρια λαϊκή αγορά, ενώ άρχισε και να “κουτσουρεύεται”… Διώκονται εκείνοι που υπερασπίζονται τον μνημειακό του χαρακτήρα!

Το 2020  έχει ανακηρυχθεί έτος βιοποικιλότητας με στόχο την προστασία και ,ανάδειξη της ποικιλομορφίας της Φύσης .Η στοχευμένη αυτή προσπάθεια αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα  προστασίας  διαχείρισης του περιβάλλοντος ενόψει της κλιματικής αλλαγής αλλά και το έλλειμμα εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Με θλίψη αντικρίσαμε  την γενική εικόνα υποβάθμισης που παρουσιάζει ο μνημειακός πλάτανος στην κεντρική πλατεία του ιστορικού οικισμού Κράσι ανακηρυγμένο μνημείο με ΠΔ από το 2011 ΦΕΚ ( 247/ΑΑΠ/2011).

Ακρωτηριασμένος σε αρκετά σημεία ,ξερός ,και επιβαρυμένος με είδη μαναβικής για τις οικονομικές δραστηριότητες   της επιχείρησης , το μοναδικό τοπόσημο φύσης και πολιτισμού παρουσιάζει εικόνα απαξίωσης.

Ο υπεραιωνόβιος πλάτανος έννομο πολιτιστικό αγαθό δεν ανακηρύχθηκε  φυσικά για την ενίσχυση εμπορικών δραστηριοτήτων στη ζώνη προστασίας του αλλά για την πολιτιστική αναβάθμιση και ανάδειξη  του Μνημείου και κατά επέκταση του οικισμού.

Θεωρείται ο παλαιότερος και μεγαλοπρεπέστερος από τους πλάτανους της Κρήτης και ένας από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα.

Η περίμετρος του κορμού του είναι περίπου 24 μέτρα και η ηλικία του υπολογίζεται στα 2400 χρόνια, καθώς λέγεται ότι σε κάθε μέτρο περιμέτρου αντιστοιχούν 100 χρόνια. Είναι ογκώδης, έχει τεράστια κλαδιά και πυκνή φυλλωσιά, που καλύπτει όλη την πλατεία του χωριού. Δίπλα στον πλάτανο υπάρχουν δύο πηγές – βρύσες που τρέχουν με γάργαρο νερό σχεδόν όλο το χρόνο και τροφοδοτούν τις ρίζες του γιγάντιου αυτού δέντρου.

Συγκαταλέγεται μέσα στα 5 μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης. Όπως αναφέρει ο Ολλανδός δασολόγος, Jeroen Pater, στην Ευρώπη υπάρχουν 200 δέντρα με διάμετρο μεγαλύτερη των 10 μέτρων.

Ο πλάτανος αυτός κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του υπήρξε μάρτυρας αμέτρητων γεγονότων. Υπήρξε το κέντρο της κοινωνικής και πνευματικής ζωής του τόπου. Είναι γνωστό ότι ο Νίκος Καζαντζάκης πέρασε αρκετά καλοκαίρια της δεκαετίας 1910-1920 με την παρέα του στο Κράσι, τόπος καταγωγής της συζύγου του Γαλάτειας Αλεξίου.

Νίκος Καζαντζάκης και Χαρίλαος Στεφανίδης στο Κράσι. Αύγουστος 1911
Στην σκιά του μεγἀλου δέντρου. Ο μακαριστός ηγούμενος της Ι.Μ.της Κεράς Κοσμάς με παρέα Καστρινών στο Κράσι

Δείτε επίσης:

Ο πλάτανος 2.400 ετών του Καζαντζάκη και του Βάρναλη, στο Κράσι, κηρυγμένο μνημείο της φύσης, έγινε ταβέρνα… (φωτο)

Κράσι: Να σταματήσουν τα σχέδια του δήμου για αποχαρακτηρισμό του μνημειακού πλατάνου


Όταν η υπεράσπιση των μνημείων στο Ηράκλειο ποινικοποιείται…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί