ΚΚΕ Ηρακλείου: “Ουσιαστικά μέτρα για την υγεία και επιβίωση του λαού τώρα”

Ανακοίνωση της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ: ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΩΡΑ- OXI ΑΛΛΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ! 

Τους τελευταίους 2 μήνες τόσο σε όλη τη χώρα αλλά και στον νομό μας, βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων του νέου ιού. Μάλιστα αυτό οδήγησε και στη λήψη έκτακτων μέτρων lockdown στο νομό ακολουθώντας το νομό Χανίων. Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Στην σημερινή κατάσταση οδήγησαν το γεγονός ότι το άνοιγμα της οικονομίας, του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών έγινε με ελλιπή πρωτόκολλα ασφαλείας, στην ουσία ανύπαρκτα, υποταγμένα στην εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων των τουρ οπερέιτορ, των αεροπορικών εταιριών και των μεγαλοξενοδόχων.

Το μέτρο του lockdown δηλαδή κατά κύριο λόγο η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας παντού και η απαγόρευση της συνάθροισης άνω των 9 ατόμων από μόνο του δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της μετάδοσης του ιού όταν παραμένουν οι προκλητικές αποφάσεις, όπως η αύξηση της πληρότητας στα πλοία, το άνοιγμα των λιμανιών για διεθνείς κρουαζιέρες αλλά και ο συνωστισμός στα αεροπλάνα, στο αεροδρόμιο, στα ΜΜΜ και στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, στα εργοστάσια. Είναι προκλητικό να πετούν το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης στο λαό και τη νεολαία όταν η κυβέρνηση-7η ΥΠΕ-Περιφέρεια-Δήμοι δεν παίρνουν μέτρα για μαζικά τεστ σε εργασιακούς χώρους, γειτονιές, χωριά ώστε να περιορίζεται άμεσα η εξάπλωση της πανδημίας.

Την ίδια ώρα αφήνουν τους εργαζόμενους εκτεθειμένους στην πανδημία σε επικίνδυνους κλάδους όπως η υγεία-πρόνοια, τα τρόφιμα, το εμπόριο, ο τουρισμός, η εστίαση, οι μεταφορές εξαιτίας της ανυπαρξίας προληπτικών ελέγχων, που θα έπρεπε να γίνεται σε όλους καθολικά και κατά επανάληψη. Είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι που πριν λίγους μήνες ήταν ήρωες αλλά σήμερα συνεχίζουν να δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης, με τσεκουρωμένους μισθούς και δικαιώματα και τον συνεχή φόβο της απόλυσης.

Επιπλέον, ο χρόνος που κερδήθηκε από την μεγάλη προσπάθεια που έκανε και ο λαός του Ηρακλείου για τον περιορισμό της πανδημίας ακυρώνεται όταν η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε καμία ενίσχυση του συστήματος υγείας στο νομό και πανελλαδικά. Αντίθετα υποβαθμίζει συνεχώς τις υπηρεσίες υγείας όταν αφήνει ολόκληρες τουριστικές περιοχές όπως οι δήμοι Χερσονήσου και Μαλεβιζίου με ΠΦΥ μόλις 1 ΤΟΜΥ στον καθένα και την πόλη του Ηρακλείου με ένα μόλις αστικό ΚΥ, όταν ανοίγει μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού κρεβάτια ΜΕΘ χωρίς να προσλαμβάνει το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, όταν το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας αδυνατεί να δεχτεί άλλα δείγματα για ανάλυση αλλά το ΠΑΓΝΗ, που είναι νοσοκομείο αναφοράς, δεν έχει μοριακό αναλυτή γιατί «κοστίζει». Την ίδια στιγμή τα ελάχιστα κλιμάκια του ΕΟΔΥ (4 από τα 12 που θα έπρεπε να υπάρχουν σύμφωνα με το σχεδιασμό τους στο νομό) δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια, ως και 12 ώρες τη μέρα για να καλυφθεί, όχι επαρκώς η δειγματοληψία ενώ για τις εφημερίες νοσοκομείων στην Κρήτη μετακινούνται γιατροί από άλλα νοσοκομεία.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός του Ηρακλείου  αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πολιτικής που βάζει πάνω απ’ όλα τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης να είναι η εξασφάλιση της κερδοφορίας, ή της μικρότερης ζημιάς για τα μεγάλα συμφέροντα στον τουρισμό και τις μεταφορές.  

Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη για την προστασία της υγείας του λαού αλλά και για τις επιπτώσεις των αναγκαίων περιοριστικών μέτρων στο εισόδημα των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων στο Ηράκλειο. Να τις αναλάβει τώρα χωρίς περιστροφές στηρίζοντας με ουσιαστικά μέτρα την Υγεία και την επιβίωση τους. Να μην μείνει κανένας χωρίς εισόδημα.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα χρειάζεται τώρα ακόμη πιο αποφασιστικά να διεκδικήσουν από κυβέρνηση και εργοδοσία μέτρα προστασίας της ζωής τους, να κάνουν δικιά τους υπόθεση τον αγώνα για την Υγεία, ενάντια στην προσπάθεια να αξιοποιηθεί η πανδημία για μέτρα ενάντια στο λαό και τους εργαζόμενους.

Εδώ και τώρα να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του λαού στον νομό μας:

-Να γίνουν άμεσα μαζικά δωρεάν τεστ, ιδιαίτερα σε μεγάλους χώρους εργασίας σε όλο τον Νομό, με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους. Να εξασφαλιστεί άμεσα μοριακός αναλυτής στα 2 νοσοκομεία για τη διεξαγωγή τεστ.

-Να γίνουν μαζικά προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας υγειονομικού κι άλλου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ, στην υπηρεσία “Βοήθεια στο Σπίτι”.

-Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στην Υγεία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που εργάζονται με παντός είδους προσωρινές σχέσεις εργασίας. Να μη γίνει καμιά απόλυση!

-Να επαναλειτουργήσουν πλήρως όλες οι δημόσιες μονάδες υγείας, τα εργαστήρια κλπ, που έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν.

-Άνοιγμα των προβλεπόμενων κρεβατιών ΜΕΘ τώρα με πλήρες μόνιμο προσωπικό.

-Να καταργηθεί κάθε πληρωμή και συμμετοχή του λαού, για νοσηλεία, εξετάσεις, φάρμακα.

-Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή, σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας. Επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων για την διεξαγωγή μαζικών τεστ

-Να αναπτυχθούν, να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν όλα τα Κέντρα Υγείας και να λειτουργούν όλο το 24ωρο, όλο το χρόνο.

-Να εξασφαλιστεί η αναγκαία ποσότητα και ποιότητα προστατευτικών μέσων, υγειονομικό υλικό κλπ.

-Να εφαρμοστούν μέτρα προληπτικού ελέγχου μαζικά των τουριστών στις χώρες προέλευσης και κατά την είσοδο στη χώρα, καθώς και πλήρη εφαρμογή των μέτρων προστασίας των εργαζομένων, όπως και διαγνωστικά τεστ.

-Να διασφαλιστεί η εργασία όλων των εργαζομένων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Καμιά αρνητική αλλαγή, στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματα μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

-Να υπάρξουν έλεγχοι για την αποσιώπηση κρουσμάτων από τις εργοδοσίες.

-Να αυξηθούν τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων αλλά και των ΚΤΕΛ

-Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού, με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι, είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών, είτε από μέτρα που έχουν να κάνουν για την αντιμετώπιση της επιδημίας (π.χ. κλείσιμο κτιρίων για απολυμάνσεις κλπ).

-Αν για οποιοδήποτε λόγο, ο εργαζόμενος δεν μπορεί να δουλέψει στο χώρο δουλειάς, με εξασφαλισμένες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να παίρνει άδεια ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση.

-Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.

-Να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές εργασίας και να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης όλοι όσοι εργάζονταν, ανεξάρτητα με τη σχέση εργασίας και το επάγγελμα σε επιχειρήσεις 12μηνης και εποχικής λειτουργίας. 

-Να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους εποχιακά εργαζόμενους για το 2020-2021 χωρίς προϋποθέσεις μέχρι να αρχίσουν να δουλεύουν.

-Να επανενταχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι σε αφορολόγητο όριο 12.000€, με παράλληλη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος, από τα εισοδήματα του 2019. Να απαλλαγούν από τις εισφορές ατομικής ασφάλισης για τους μήνες που επιβλήθηκαν τα μέτρα αναστολής, χωρίς αλλοίωση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.

-Για τα σχολεία μόνιμη παρουσία νοσηλευτών σε κάθε σχολείο και σταθερή παρουσία γιατρών σε ομάδες σχολείων ή και μόνιμης παρουσίας σε πολυπληθή σχολεία.

-Να γίνει επίταξη ξενοδοχείων, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν υγειονομικοί στη διάρκεια της πανδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι από τη διασπορά του ιού και της νόσου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί