Απάτες “αρίστων”: Η Μενδώνη ενέκρινε τα μέτρα πυρασφάλειας στις Μυκήνες… μετά τη φωτιά!

Δεν φαίνεται να έχει προηγούμενο ο χειρισμός της Υπουργού Πολιτισμού στην υπόθεση της πυρκαγιάς στις Μυκήνες και η απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών για την πλημμελή προετοιμασία. Μετά την πρωτοφανή ενέργεια του Υπουργείου να εκδώσει ανακοίνωση παρουσιάζοντας παραπλανητικές φωτογραφίες μόνο από σημεία του μνημείου που δεν είχαν υποστεί φθορές, επιχειρώντας να δημιουργήσει μια πλασματική εικόνα, η Υπουργός πρωτοτυπεί ακόμη περισσότερο στέλνοντας έγγραφο για τη λήψη μέτρων πυρασφάλειας στις …31 Αυγούστου, δηλαδή μια μέρα μετά την πυρκαγιά !

Το σχετικό έγγραφο που έχει αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ αναφέρεται μόνο στα  μόνο για τις αρχαιότητες του Νομού Αργολίδας όπου ανήκουν οι Μυκήνες . Μάλιστα ενώ αφορά σε πυρασφάλεια εκδίδεται στην τελευταία μέρα του καλοκαιριού. Η απόφαση αναφέρεται σε «Έγκριση εκτέλεσης εργασιών του έργου ‘Εργασίες για τη μέριμνα, τη διαμόρφωση, τον ευπρεπισμό και τον καθαρισμό αρχαιολογικών χώρων’ απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας»

Στις 4 Αυγούστου είχε στείλει σχετικό έγγραφο η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων

Έτσι μετά την απουσία της Υπουργού από τη φωτιά και τις δηλώσεις της που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, άλλος ένας καταστροφικός χειρισμός αναδεικνύει τόσο το απόλυτο οργανωτικό χάος, όσο και την απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών, κατόπιν εορτής.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφα και με μια προσεκτική μελέτη των σχετικών, το σχετικό έγγραφο από την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων, που σύμφωνα με τις πληροφορίες αναφέρεται στη λήψη των αναγκαίων μέτρων έχει αποσταλεί στις 4 Αυγούστου. Αυτό δείχνει ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού όχι μόνο αμέλησε να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου αλλά αγνόησε και τις συστάσεις των τοπικής Εφορείας.

Στη Βουλή φέρνει το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ – Κριτική από το Σύλλογο Αρχαιολόγων

Στο θέμα παρενέβη και ο Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος. Σε δήλωσή του σημειώνει ότι “σύμφωνα με έγγραφα που ήρθαν σήμερα στην δημοσιότητα, το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε την εφαρμογή μέτρων πυρασφάλειας, ΜΕΤΑ την φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Και μάλιστα μόνο στην περιοχή της Αργολίδας. Και μάλιστα πολύ αργότερα από το σχετικό αίτημα της οικείας Εφορείας Αρχαιοτήτων. 

Το υπουργείο δεν κατάφερε να διασώσει την υπόληψή του, παρ’ όλο που έδωσε στην δημοσιότητα φωτογραφίες που έκρυβαν το μέγεθος της καταστροφής. Η αλήθεια λάμπει και συνεχώς έρχονται νέες αποδείξεις στο φως. Για να μην χάσουμε λοιπόν εντελώς το μπούσουλα με τα fake news, θα ζητήσουμε άμεσα την κατάθεση των σχετικών Εγγράφων στην Βουλή.”

Σε παρέμβασή του εξάλλου ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σχολιάζει αρνητική τη διαχείριση του ζητήματος από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και την απόπειρα υποβάθμισης ενώ αναρωτιέται γιατί δεν υπήρξε σταθμευμένο όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έξω από τον αρχιολογικό χώρο των Μυκηνών και επιρρίπτει ευθύνες για την ετοιμότητα.

Παράλληλα επισημαίνει τη σημασια των έργων υποδομών συνολικά “στην εγκατάσταση, την συντήρηση και την λειτουργία σύγχρονων δικτύων πυροπροστασίας, τις συστηματικές αποψιλώσεις των αρχαιολογικών χώρων με έγκαιρες εγκρίσεις των σχετικών πιστώσεων, τα αντιπλημμυρικά έργα και τις λοιπές εργασίες που κάθε χρόνο υλοποιούνται, πολλές φορές με εξαιρετική δυσκολία, από τις υποστελεχωμένες Εφορείες Αρχαιοτήτων και άλλες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, χωρίς καν το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό.”

Η φωτογραφία του βουλευτή της ΝΔ που “διεψευσε” τα ΜΜΕ

Μάλιστα, παρά την προσπάθεια των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ να υποβαθμίσουν την καταστροφή και να υποστηρίξουν ότι η φωτιά οφειλόταν σε “κακιά στιγμή”, φωτογραφία ενός βουλευτής της ΝΔ είναι μάλλον ο αδιάψευστος μάρτυρας ότι όλος ο αρχαιολογικός χώρος είχε αφεθεί στην τύχη του. Στη φωτο που ανέβασε ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός στα κοινωνικά δίκτυα, παρακολουθώντας την πυρκαγιά, φαίνεται ότι δεν έχει γίνει η παραμικρή αποψίλωση αλλά υπάρχουν ξερά χόρτα σε ύψος τουλάχιστον ενός μέτρου.

Με πληροφορίες από tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί