Πομπέο: Ώριμη απόφαση η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Ως μια απόφαση «που επεξεργαζόμαστε εδώ και πολύ καιρό», χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, την επιλογή της χώρας του να προχωρήσει σε μερική άρση του 33χρονου εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως τόνισε ο Πομπέο –κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξη Τύπου–, η παραπάνω ενέργεια έγινε σε μια περίοδο υψηλών εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο, «αλλά πιστεύουμε ότι ήταν η σωστή απόφαση».

Ανέφερε επίσης πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έχει επικοινωνήσει με τους ηγέτες των δύο χωρών (Κυριάκο Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν), ενώ ζήτησε «από όλους» να χαμηλώσουν οι τόνοι στην περιοχή.

«Καλούμε όλους να κάνουν ένα βήμα για να μειωθούν οι εντάσεις και να αρχίσουν διπλωματικές συνομιλίες στο θέμα των διενέξεων που υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πομπέο και επισήμανε με νόημα πως «δεν είναι χρήσιμο να αυξάνονται οι πολιτικές εντάσεις στην περιοχή, καθώς μόνο αρνητικές μπορεί να είναι οι συνέπειες από κάτι τέτοιο».

Άγκυρα: Το εμπάργκο δηλητηριάζει τη σταθερότητα

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία με αφορμή την απόφαση των ΗΠΑ. Σήμερα, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, χαρακτήρισε την άρση του εμπάργκο ως επανάληψη των λαθών που έκανε η Ευρώπη στο νησί της Κύπρου, από τις ΗΠΑ όμως αυτή τη φορά.

Υποστήριξε επίσης πως η ενέργεια αυτή «δηλητηριάζει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα». Για ακόμα μια φορά, ο Τούρκος αξιωματούχος έστειλε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, δηλώνοντας πως «δεν θα δεχθούμε μονομερή βήματα ούτε από την Ελλάδα ούτε από την Κύπρο ούτε από τρίτα μέρη που προσπαθούν να βλάψουν την κυριαρχία, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην ανατολική Μεσόγειο».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί