Καταψηφίζει τον Απολογισμό – Ισολογισμό 2019 η παράταξη «Ηράκλειο 3.7.5»

 Η εισήγηση του δημοτικού συμβούλου, Γιώργου Αγριμανάκη, ως κεντρικού εισηγητή της  κίνησης «Ηράκλειο 3.7.5»  για τη συνεδρίαση, ειδικού σκοπού, (ισολογισμός – απολογισμός χρήσης 2019), του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου,  που έλαβε χώρα στις, 31/08/2020:

Κύριε Δήμαρχε,  κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι του Δημοτικού συμβουλίου, κυρίες και κύριοι 

Συζητάμε σήμερα τον απολογισμό του 2019, του Δήμου μας που αποτυπώνει ουσιαστικά τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε, από τη νυν δημοτική αρχή. 

Όπως γνωρίζουμε, μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες του Δήμου είναι η οικονομική του λειτουργία που εκφράζεται εν μέρη με τον απολογισμό και την έκθεση ελέγχου επί του ισολογισμού.

Ο απολογισμός λοιπόν, είναι από τις κορυφαίες διαδικασίες του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου και επικυρώνεται με την ψήφιση του, για αυτό και ο νομοθέτης προβλέπει να γίνεται σε ειδική, για το σκοπό αυτό, συνεδρίαση.

Στη σημερινή ειδική αυτή συνεδρίαση του Δ. Σ,  του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης μετά τις πρόσφατες εκλογές  υπό τη σύνθεση αυτής της δημοτικής αρχής,  αλλά ουσιαστικά η έκτη συνεχή χρονιά διακυβέρνησης του Δήμου από εσάς , διεξάγεται σε μια ιδιαίτερη χρονική στιγμή και σε ένα δύσκολο από κάθε άποψη κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον λόγω κορονοϊού.  Αλλά και όχι μόνο… και σε ένα δημοτικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε αμέσως μετά τις εκλογές….. προηγούμενο  του οποίου  δεν έχει υπάρξει…. και που ουσιαστικά επιχειρήθηκε η κατάλυση της δημοκρατίας δημιουργώντας αλλοπρόσαλλες και  προβληματικές  δημοτικές αρχές  της μειοψηφίας!     

Ο Δημοτικός ισολογισμός,  έχει δύο κυρίως διαστάσεις, την οικονομική και την πολιτική… Στον ισολογισμό  αποτυπώνονται πολλά αριθμητικά δεδομένα. Πίσω όμως από τους αριθμούς πρέπει και επιβάλλεται  να υπάρχει το παραγόμενο  δημοτικό έργο. Ένα έργο που θα έχει συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων της πόλης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Το έργο αυτό κρίθηκε στις πρόσφατες Δημοτικές εκλογές πριν ένα χρόνο όπου  η  εκλογική έκφραση του λαού του Ηρακλείου,  κατέγραψε  συγκεκριμένες  κυρίαρχες δυνάμεις,   με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο.      

Δυστυχώς  όμως, στο πιο  όμορφο πολίτευμα που επινόησε  η ανθρώπινη ύπαρξη, αυτό της Δημοκρατίας,   η παραποίησή της από τους κρατούντες,  στα αποτελέσματα των πρόσφατων  εκλογών,  ήταν  τραγική και ακατανόητη…, καταργώντας κάθε έννοια δημοκρατίας,    παρέχοντας  τη δυνατότητα στις μειοψηφικές δυνάμεις   να  μετατραπούν   σε πλειοψηφικές. 

 Αυτά όπως και άλλα πολλά…. Δυστυχώς,  μπορούν να   γίνουν  στην Ελλάδα… 

Ο λαός όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, και με βάση την αρχή της απλής αναλογικής,  έδωσε τα μηνύματά του,  αυτά   της σύνθεσης, της συνεργασίας , της  συνύπαρξης,  της συνδιαμόρφωσης,  κάτι που εσείς σαν δημοτική αρχή της μειοψηφίας,   επιμελώς και με τρόπους  ιδιαίτερου τακτικισμού, απεμπολήσατε   και  συνεχίζετε να το πράττετε  μέχρι και τώρα… με τερτίπια και συνθηκολογήσεις- εγκλωβισμένοι σε στερεότυπα και αναχρονιστικές σκέψεις  που σας κρατούν  κολλημένους στο χτες.   Κρυβόμενοι ουσιαστικά πίσω από εμπάθειες ή και εμμονές,   εξομαλύνσεις διαπροσωπικών σχέσεων, κοινές υπουργικές αποφάσεις και διατάξεις  κ.α 

 Προσπαθείτε εναγωνίως  να παράξετε  καινούρια επιστήμη, και να μας πείσετε γι’ αυτό,   του ότι  μπορεί κάνεις  να κρατάει ταυτόχρονα πολλά καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Με έναν τρόπο εγωιστικό, ενίοτε  και αλαζονικό,   όπου καθημερινά η μια αποτυχία έρχεται να διαδεχτεί  την άλλη,  με οπισθοδρομήσεις, παλινωδίες, λάθη, παραλήψεις κ.α., με αποτέλεσμα το παραγόμενο δημοτικό έργο να είναι ελάχιστο,   πολλά έργα να χρονίζουν και να  λιμνάζουν,  πηγαίνοντας πίσω κάθε αναπτυξιακή δυνατότητα του δήμου μας.  

  Αγαπητοί συνάδελφοι, είναι σαφές πως   όλα αυτά  πιστώνονται εν τέλη  στην πλάτη του  πολίτη….. γιατί επίσης είναι σαφές  ότι δική σας αποτυχία, είναι αποτυχία του πολίτη και της πόλης .

Κυρίες και κύριοι,

Σ έναν κόσμο που αλλάζει και μεταβάλλεται διαρκώς με ταχύτητες ασύλληπτες, είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργούμε με εξωστρέφεια, ευελιξία, ανοιχτούς ορίζοντες και  ομαδικό πνεύμα. Πρέπει να λειτουργούμε χωρίς περιστροφές, εμμονές και  στερεότυπα, τα οποία μας αποπροσανατολίζουν από την πραγματικότητα και μας βγάζουν από  το σωστό, παραγωγικό και τον αποτελεσματικό δρόμο!    

κ. Πρόεδρε,  όλο αυτό,  όπως φαντάζομαι γνωρίζετε,   έχει μεγάλο αντίκτυπο στον πολίτη αυτόν καθ’ αυτόν,  και  εν γένη στην πόλη μας,  που από εμάς,   περιμένει πρότυπες συμπεριφορές και ενέργειες  καθώς και δράσεις  που θα έχουν συγκριμένο παραγόμενο έργο, σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μεγάλη προστιθέμενη αξία!     

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί συνάδελφοι,

Δεν θέλω να μπω στην αριθμολογία, αναλύοντας το πλήθος των αριθμητικών στοιχείων που περιλαμβάνονται στην εισήγηση σας  που  είναι και πολλά  και πολύ  εξειδικευμένα και    τα οποία είμαι σίγουρος ότι θα κουράζουν.

Επιτρέψτε μου όμως,  μια μικρή αναφορά σε κάποια αριθμητικά δεδομένα σχετικά με τις ανείσπρακτες οφειλές, γιατί πρέπει να ενημερωθεί το σώμα.  Μας επιρρίπτατε αδίκως ευθύνες, ότι με την οικονομική πολιτική που είχαμε ασκήσει όταν είμαστε δημοτική αρχή, βάλαμε «Βόμβα» στο ταμείο του Δήμου γιατί σας κληροδοτήσαμε ανείσπρακτες οφειλές που ναρκοθετούσαν τη λειτουργία του δήμου και έβαζαν εμπόδια στην υλοποίηση του δημοτικού έργου.

Τα ανείσπρακτα υπόλοιπα,  συνεχίζουν να είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα και επί των ημερών σας,    που φαίνονται ότι  γιγαντώνονται και ανεβαίνουν  με υψηλούς ρυθμούς  ανάπτυξης .

Από την άλλη είναι  οξύμωρο  να   αποτυπώνονται   «ΚΕΡΔΗ» σε ένα δήμο, σύμφωνα με τους πίνακες της εισήγησή σας,  και είναι σαφές  ότι επιβάλλεται,  «ως υπηρέτες της κοινωνίας του Ηρακλείου»,   να επιστραφούν άμεσα στους πολίτες  ανταποδοτικά. 

  Τέλος, κ. Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε,  κυρίες και κύριοι, 

Είναι γνωστό στους πολίτες του Ηρακλείου ότι 

τα 5 +1 τελευταία χρόνια….. έχει επιβραδυνθεί  η αναπτυξιακή πορεία της πόλης, έχουν χαθεί ευκαιρίες, υπάρχει  στασιμότητα σε σημαντικά θέματα και έχουν δημιουργηθεί αρκετά προβλήματα που ζητούν άμεσα λύσεις.

Επιβάλλεται να υπάρξει αλλαγή ρότας και πλεύσης .   

Η επόμενη δημοτική περίοδος, οφείλει και επιβάλλεται  να ξεπεράσει τις όποιες αδυναμίες της νυν, να αυξήσει τις ¨στροφές¨ της ¨δημοτικής μηχανής¨ και να εφαρμόσει άμεσα, στην πράξη και όχι στα λόγια, ένα ρεαλιστικό αναπτυξιακό και επιχειρησιακό  σχέδιο που θα έχει στο επίκεντρο του τον άνθρωπο. Ένα σχέδιο αποτελεσματικό, που θα πρωταγωνιστούν οι ανταποδοτικές δαπάνες. Ο μόχθος και ο ιδρώτας των δημοτών που έχει συγκεντρωθεί στο δημοτικό  ταμείο με «Κέρδη» όπως τα αναφέρετε, πρέπει να τους επιστραφεί με την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής ώστε να βοηθηθούν οι πολίτες που ασφυκτιούν κυρίως  λόγω της πρωτόγνωρης  πανδημίας που έχει πλήξει το Δήμο μας, αλλά  και  της οικονομικής κρίσης που όλοι βιώνουμε. Να τους επιστραφεί με παρεμβάσεις και σημαντικά έργα καθώς και δράσεις που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και θα επιλύουν τα προβλήματα  της καθημερινότητας καθώς και τη βιωσιμότητα και που θα δημιουργεί ιδιαίτερη αξία του να είναι κανείς κάτοικος αυτής της πόλης και αυτού του Δήμου!

Για όλους τους παραπάνω λόγους, εμείς, ως παράταξη «Ηράκλειο 3.7.5»  καταψηφίζουμε  τον Απολογισμό-Ισολογισμό 2019, διαφωνώντας ριζικά με τον τρόπο διακυβέρνησης του Δήμου μας,  σε θέματα τόσο οικονομικής λειτουργίας του,  όσο και  γενικότερης πολιτικής φιλοσοφίας.  

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί