Ένα στα τέσσερα νεογνά που γεννήθηκε από μητέρα με Covid-19, έχει χρειασθεί να εισαχθεί σε ΜΕΘ

Οι έγκυες που νοσούν πιθανόν να γεννήσουν πρόωρα και το μωρό τους να εισαχθεί σε ΜΕΘ

Οι έγκυες γυναίκες με Covid-19 είναι πιθανότερο να έχουν πρόωρο τοκετό και το μωρό τους να χρειαστεί εισαγωγή σε μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι έγκυες είναι πιθανότερο -σε σχέση με τις συνομήλικες μη έγκυες- να μην έχουν συμπτώματα όπως πυρετό και μυαλγία, ενώ όσες είναι υπέρβαρες, μεγαλύτερης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα, όπως υπέρταση και διαβήτη, κινδυνεύουν να νοσήσουν βαρύτερα λόγω του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να χρειασθούν εισαγωγή σε ΜΕΘ και διασωλήνωση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σακίλα Θανγκαρατινάμ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), αξιολόγησαν στοιχεία από 77 μελέτες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 11.432 έγκυες γυναίκες με διαγνωσμένη ή ύποπτη Covid-19.

Ένα στα τέσσερα νεογνά (25%) που γεννήθηκε από μητέρα με Covid-19, έχει χρειασθεί εισαγωγή σε μονάδα εντατικής νοσηλείας μετά τη γέννηση του, όμως οι θάνατοι νεογέννητων και τα ποσοστά θνησιγένειας παραμένουν πολύ χαμηλά. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 17% των εγκύων γυναικών με Covid-19 έχει γεννήσει πρόωρα πριν την 37η εβδομάδα (δεν είναι ακόμη σαφής η αιτία γι’ αυτό), ενώ το 4% έχει χρειαστεί εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και το 3% διασωλήνωση.

Οι έγκυες ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη Covid-19, γι’ αυτό πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα -όπως και οι γύρω τους- να μην κολλήσουν τον κορωνοϊό, ιδίως αν έχουν άλλα χρόνια προβλήματα υγείας.

ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί