Σ. Βαρδάκης: «Δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα και τα σπίτια τους, εξαιτίας της κοροϊδίας από την Κυβέρνηση»

Ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια του ΟΕΚ με επιδοτούμενο επιτόκιο

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κατέθεσαν 33 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ζητώντας να μεριμνήσει επιτέλους η Κυβέρνηση για τα δάνεια που ελήφθησαν μέσω του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) με επιδοτούμενο επιτόκιο.

Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν, τις ήδη ψηφισμένες από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ρυθμίσεις για τα δάνεια, που ελήφθησαν μέσω του τέως Ο.Ε.Κ. με επιδοτούμενο επιτόκιο και ότι παρά τις επανειλημμένες πιέσεις και παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για υλοποίηση των ρυθμίσεων αυτών, αναπάντητο παραμένει ακόμα το ερώτημα για το αν και πότε η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας θα μεριμνήσει για το εν λόγω θέμα, πρόβλημα μάλιστα που αφορά δεκάδες χιλιάδες οικογένειες.

Η σημερινή Κυβέρνηση δεν έχει μέχρι σήμερα προχωρήσει σε έκδοση της απαιτούμενης, βάσει της παραγράφου 1, άρθρου εικοστού πέμπτου, του νόμου 4618/2019, Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.), δυνάμει της οποίας θα καθοριστούν τα κριτήρια ένταξης στην επιδότηση, τα ποσοστά επιδότησης της έντοκης τοκοχρεωλυτικής δόσης, τα μέγιστα ποσά της επιδοτούμενης δόσης, η μέγιστη διάρκεια της επιδότησης ανά κλίμακες οφειλής και κάθε άλλο αναγκαίο διαδικαστικό και λεπτομερειακό ζήτημα για την υλοποίηση της προβλεπόμενης επιδότησης. 

Ο κ. Βαρδάκης τόνισε ότι στην υπ αριθμ 1361/18.10.19 ερώτηση που είχε καταθέσει παλαιότερα, για τη ρύθμιση δανείων μέσω τ. Ο.Ε.Κ. με επιδοτούμενο επιτόκιο, την οποία συνυπογράφουν 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Υπουργός Εργασίας αρκέστηκε στο να περιγράψει ενέργειες και νομοθετήματα υπέρ των δανειοληπτών, στα οποία προέβη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Εν συνεχεία στην υπ αριθμ 301/09.12.19 επίκαιρη ερώτησή του, που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, πάλι ο αρμόδιος Υπουργός, αντί να προσεγγίσει το ζήτημα με σοβαρότητα και ευαισθησία, επέλεξε να στρέψει την συζήτηση σε άλλη κατεύθυνση, υπεκφεύγοντας να απαντήσει. 

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι το πρόβλημα των δανειοληπτών μέσω τ. Ο.Ε.Κ. με επιδοτούμενο επιτόκιο αφορά δεκάδες χιλιάδες οικογένειες. Από την υλοποίηση μάλιστα της ρύθμισης αναμένεται να ωφεληθούν δανειολήπτες που εξακολουθούν να οφείλουν και οι οποίοι, σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων τους προς τις ανώνυμες τραπεζικές εταιρείες, θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο απώλειας της κατοικίας τους.

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να εκδώσει άμεσα την Υπουργική Απόφαση, που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του εικοστού πέμπτου άρθρου του Νόμου 4618/2019, που ψήφισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική ελάφρυνση των δανειοληπτών που έλαβαν δάνεια μέσω τ. Ο.Ε.Κ. με επιδοτούμενο επιτόκιο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί