Ανησυχία για τη ραγδαία εξάπλωση του ιού: Κρίσιμο το δίμηνο Οκτώβρη – Νοέμβρη

Πότε θα έρθει το δεύτερο κύμα – Πώς θα γίνει το lockdown

Με αμείωτη ένταση συνεχίζει να «δείχνει τα δόντια» του ο νέος κορωνοϊός στη χώρα μας, αφού η κατάσταση παραμένει ανησυχητική παρά τη μικρή μείωση στα κρούσματα των τελευταίων δύο 24ωρων. Η «έκρηξη» των μολύνσεων στην Αττική, η είσοδος του ιού στις κλειστές δομές, αλλά και η «ολική επαναφορά» των εκδρομέων στα αστικά κέντρα κρούουν το «καμπανάκι» του κινδύνου, την ώρα που κυβέρνηση και ειδικοί προετοιμάζονται ήδη για το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ο Αύγουστος δυστυχώς αποδείχθηκε ένας απρόβλεπτος μήνας, με πέντε φορές περισσότερα ημερήσια νέα κρούσματα, 5.754, από τον Ιούλιο των 1.045 και τριπλασιασμό των διασωληνωμένων ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ωστόσο, ευτυχώς δεν επαληθεύτηκαν τα προγνωστικά μοντέλα που έδειχναν ότι θα μπορούσαν να καταγράφονται στη χώρα μας έως και 400 κρούσματα ημερησίως, περί τα τέλη Αυγούστου.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως ο Σεπτέμβριος θα είναι καθοριστικός για την πορεία της πανδημίας και παράλληλα διαμηνύουν ότι το επόμενο δίμηνο (Οκτώβριος και Νοέμβριος) θα είναι ακόμα πιο δύσκολο, καθώς αναμένεται να επανεμφανιστούν η εποχική γρίπη και οι ιώσεις, βάζοντας σε δοκιμασία το σύστημα υγείας.

Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» – Κρίσιμο το επόμενο διάστημα

Αυτή τη στιγμή, στο «κόκκινο» σε ό,τι αφορά στον αριθμό των νέων κρουσμάτων βρίσκονται οι περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λέσβου, Κρήτης, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Ζακύνθου και Κοζάνης.

Ωστόσο, αυτή η εικόνα αναμένεται να αλλάξει το επόμενο διάστημα, καθώς θα αδειάζουν τα νησιά και η περιφέρεια από τους εκδρομείς και θα γεμίζει η πρωτεύουσα.

Η επιστροφή των τελευταίων εκδρομέων είναι ο μεγάλος «πονοκέφαλος» για τους επιδημιολόγους, οι οποίοι εμφατικά ζητούν την προσοχή των πολιτών προτείνοντας τηλεργασία, ολιγοήμερη καραντίνα, υποχρεωτική χρήση μάσκας και αποφυγή επαφών με ευπαθείς ομάδες.

Ωστόσο, οι εκκλήσεις των ειδικών για τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας δεν γίνονται σεβαστές από όλους και ιδίως από άτομα νεαρής ηλικίας. «Ένας μικρός αριθμός φορέων του ιού δύναται να τον μεταδώσει σε πολλά άτομα, όταν βρεθούν οι κατάλληλες συνθήκες», είχε πει πριν μια εβδομάδα, την Τρίτη 25 Αυγούστου ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής κατά την τακτική ενημέρωση για την επιδημία στη χώρα μας. Και είχε τονίσει ότι, «η επιδημία στην ηλικιακή ομάδα των νέων δεν είναι κλειστή και μπορεί να δώσει ανά πάσα στιγμή μεταδόσεις στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες με δραματικές συνέπειες».

Πότε θα έρθει το δεύτερο κύμα – Πώς θα γίνει το lockdown

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας εκτίμησε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το κακό σενάριο με το δεύτερο κύμα κορωνοιού, το οποίο προσδιόρισε χρονικά.

«Υπάρχει το κακό σενάριο του δεύτερου κύματος, συν την γρίπη που έρχεται κάθε χρόνο, συν τους τους άλλους αναπνευστικούς ιούς που θα δημιουργήσουν μια τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας γύρω στα τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου και συνέχεια Ιανουάριο- Φεβρουάριο» ανέφερε και πρόσθεσε πως κανείς δεν ξέρει από τι θα εξαρτηθεί το αν θα έρθει όντως αυτό το δεύτερο κύμα καθώς ο ιός συνεχώς μα διαψεύδει.

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής θέλησει να δώσει το δικό του αισιόδοξο μήνυμα, λέγοντας πως πιστεύει ότι ο κορωνοιός θα κάνει, όπως όλες οι πανδημίες ένα δεύτερο κι ίσως και τρίτο κύμα και εν συνεχεία θα εξαφανιστεί. «Η κατάσταση θα είναι δύσκολη τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη, από εκεί κι έπειτα τα πράγματα θα μπουν σε μια άλλη κατεύθυνση, είτε ο κορωνοιός θα γίνει μια εποχική λοίμωξη, είτε θα εξαφανιστεί, εξάλλου από ένα χρονικό διάστημα κι έπειτα θα υπάρχει πια και το εμβόλιο», ανέφερε συνοψίζοντας πως χρειάζεται υπομονή για τους επόμενους 9-10 μήνες.

Στο χειρότερο σενάριο, θα κλείσουν οι μη απαραίτητες δομές, ξεκαθάρισε ο κ. Σύψας, εξηγώντας συγκεκριμένα πως λόγου χάριν θα κλείσει η εστίαση, τα μπαρ, οι χώροι θεαμάτων, αλλά το τελευταίο που θα κλείσει είναι τα σχολεία. «Θα κάνουμε το παν, θα σταματήσουμε όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα προκειμένου να κρατήσουμε τα σχολεία ανοικτά» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, μιλώντας στην εκπομπή «Alpha Αλλιώς», ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος εξέφρασε την ελπίδα να μην χρειαστεί να πάμε σε νέο lockdown.  «Αυτό εξαρτάται από το πως θα συμπεριφερθεί ο κόσμος. Εάν ο κόσμος πειθαρχήσει και η πολιτεία βοηθήσει τον κόσμο, τότε η κατάσταση θα ξεπεραστεί. Ο κορωνοϊός δεν θα εξαφανιστεί, θα είναι μαζί μας για χρόνια, αλλά το ζητούμενο είναι να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση».

Αυξάνονται οι έλεγχοι για την τήρηση της καραντίνας

Την ίδια ώρα, η ΕΛ.ΑΣ. διπλασιάζει τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους για να εντοπίσει τυχόν παραβάτες σπασίματος καραντίνας, καθώς τα άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα για τον κοροναϊό ξεπερνούν τα 9.600 (3.544 ενεργά κρούσματα και 6.128 επαφές τους).

Η απόφαση για να αυξηθούν οι έλεγχοι στους τόπους διαμονής-καραντίνας που έχουν δηλώσει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κρίνεται επιβεβλημένος αφού από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, 700-800 άτομα που ήταν σε περιορισμό έχουν εντοπιστεί να σπάνε την καραντίνα και να βρίσκονται εκτός του χώρου αυτοπεριορισμού, με κίνδυνο να μεταδώσουν τον κορωνοϊό σε όσους έρχονται σε επαφή μαζί τους.

Αυξήθηκαν σε 183 τα νέα κρούσματα

Τη Δευτέρα καταγράφηκαν 183 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα δέκα στις πύλες εισόδου της ώρας. Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή είχαν ανακοινωθεί 157 κρούσματα του ιού στην Ελλάδα.

Από τα 173 εγχώρια κρούσματα, τα 46 συνδέονται με συρροές, 12 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ 10 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

Αναλυτικότερα:

  • 10 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 107 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 44 συνδέονται με γνωστές συρροές και 6 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 9 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
  • 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 4 με αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 8 με αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
  • 1 κρούσμα στην  Π.Ε. Φλώρινας
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
  • 6 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί