Νέα τουρκική πρόκληση με navtex για ασκήσεις με πυρά μέχρι 11 Σεπτεμβρίου

Χωρίς τέλος οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς συνεχίζει το μπαράζ navtex για δέσμευση θαλάσσιων περιοχών, παρά την έκκληση της Ε.Ε. να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες.

Χθες βράδυ η Άγκυρα εξέδωσε ναυτική οδηγία για άσκηση με πραγματικά πυρά από σήμερα μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στην Κύπρο και τη Ρόδο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου, οι συντεταγμένες καλύπτουν περιοχή που αρχίζουν βορειοδυτικά του Κορμακίτη και φτάνουν μέχρι την θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κερύνειας.

Η Λευκωσία απάντησε με έκδοση αντι-Navtex καταγγέλλοντας την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και των διαδικασιών θαλάσσιας ασφάλειας και τονίζοντας ότι ο μόνος εξουσιοδοτημένος σταθμός στην περιοχή είναι το ΚΣΕΔ Λάρνακας/Κύπρος.

Στη συνέχεια η Τουρκία αντέδρασε αποφασίζοντας ακόμα μία Navtex, την ώρα που σε ισχύ βρίσκεται από τις 7 Αυγούστου η παράνομη οδηγία για τις έρευνες του «Oruc Reis», η οποία παρατάθηκε μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται πως χθες το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, απαντώντας στην απόφαση του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών των «27», υποστήριξε πως «η κριτική της Ε.Ε. για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες που κάνει η χώρα μας και η απαίτηση να τις σταματήσουμε, ξεπερνάει τα όρια».

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ, Χαμί Ακσόι, απέδωσε για ακόμα μια φορά τις ευθύνες για την ένταση Μεσόγειο σε Αθήνα και Λευκωσία επαναλαμβάνοντας τους γνωστούς ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα δεν έχει αρχιπέλαγος, ειδικά στο Καστελόριζο».

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών απείλησαν με το ενδεχόμενο κυρώσεων, αλλά έδωσαν προθεσμία ενός μήνα στην Άγκυρα να συμμορφωθεί και παρέπεμψαν το ζήτημα στο συμβούλιο κορυφής της Ε.Ε. (24-25 Σεπτεμβρίου).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί