Το τελευταίο τσιγάρο

Της Ελευθερίας Μηλάκη

Για ένα συγγραφέα όλα μπορεί να γίνουν υλικό έμπνευσης. Η Χ. Είναι μια γυναίκα γύρω στα 40. Ντύνεται πάντα απλά αλλά τραβάει το βλέμμα με τα στενά, κινέζικα ρούχα της. Στο ντύσιμο δεν θέλει σπατάλες. Άλλωστε, προσέχει τη γραμμή της. Είναι φανερό ότι πασχίζει να διατηρήσει τη γραμμή της, δηλαδή η τάση για πάχος φαίνεται πολύ. Αν δεις τη συνολική εικόνα, βλέπεις μια χαριτωμένη κοπέλα, μοιάζει σαν κοριτσάκι. Αν προσέξεις λίγο καλύτερα τα χαρακτηριστικά της, είναι απίστευτα άσχημη. Θηλυκός Κουασιμόδος. Πελώρια μύτη, μάτια υπερβολικά κοντά μεταξύ τους. Και εκείνο το βλέμμα της. Το βλέμμα της απελπισίας, σαν ζώο μέσα σε κλουβί που φοβάται να φύγει ακόμα και αν του ανοίξουν την πόρτα.

Η Χ. Βαρέθηκε να κάνει οτιδήποτε στη ζωή της και επέλεξε να παντρευτεί τον κύριο Ζ, αρκετά μεγαλύτερό της και πολύ ευτραφή. Όμως δεν είναι κανένα κακομαθημένο πλουσιόπαιδο, αλλά αυτοδημιούργητος επαγγελματίας που χωρίς να ξέρει γράμματα, τα πήγε ως τώρα καλά. Της προσφέρει ανέσεις, διάφορα σύμβολα νεοπλουτισμού και διακοπές, μακρινά ταξίδια, βόλτες και δεν της λείπει τίποτα. Κάποιες άλλες θα τη ζήλευαν, γιατί χωρίς προσόντα έχει φτιάξει μια χαρά τη ζωή της. Όμως κανείς δεν ξέρει πως περνάει στο σπίτι της.

Αν είσαι παρατηρητικός, το βλέμμα της τα λέει όλα. Και όμως η Χ. όταν βρίσκεται σε κόσμο, είναι αρκετά κοινωνική. Τη βλέπεις να ρητορεύει ασταμάτητα παρέα με τις όμοιές της. Κρατώντας ένα τσιγάρο στο χέρι πάντα. Ίσως το τελευταίο ίχνος χειραφέτησης που της έχει απομείνει. Και το τιμόνι. Είναι καλή, ευγενική, νοιάζεται. Θυμάμαι μια παλιά μου καθηγήτρια στο γυμνάσιο που έλεγε «η πολλή ευγένεια καταντάει υποκρισία». Για την Χ. η ευγένεια όπως και ο γάμος της είναι επάγγελμα, μέσο βιοπορισμού. Μια καλή κοπέλα, υποτακτική, βρίσκει έναν άντρα να τη φροντίζει. Ειδικά όταν τα προσόντα της δύσκολα θα της έδιναν μια καλή δουλειά.  Εδώ είναι άλλες με πτυχία και μεταπτυχιακά και κάνουν οτιδήποτε για το μεροκάματο. Τώρα η Χ. θα πρέπει να κόψει το τσιγάρο, γιατί την κάνει πιο ευάλωτη στο κορωνοιό. Αλλά τι θα κάνει μετά; Αν πάρει κιλά θα της πει ο άντρας της Ciao bella! Ciao!

Ηθικό δίδαγμα: Τα κορίτσια πρέπει να σπουδάζουν, να αποκτούν προσόντα και να μπορούν ανά πάσα στιγμή να κερδίσουν το ψωμί τους. Η φύση δεν είναι το ίδιο γενναιόδωρη με όλες, κάποιες μας αδικεί, όμως ας μην αδικήσουμε και εμείς τον εαυτό μας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί