57 κρούσματα στην ΕΛ.ΑΣ. και 173 αστυνομικοί σε καραντίνα

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν προβεί σε κάθε αναγκαία ενέργεια και σχεδιασμό για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος, ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Καμίνη αναφορικά με τα κρούσματα του κορονοϊού σε αστυνομία και πυροσβεστική. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι τα προβλήματα στις κτηριακές υποδομές δεν μπορεί να λυθούν από τη μία ημέρα στην άλλη. Το υπουργείο βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, ενώ σε κάθε αστυνομική περιφέρεια έχουν οριστεί αξιωματικοί που είναι υπεύθυνοι για την εποπτεία τήρησης των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό στις υπηρεσίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Οικονόμου, στην ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν 57 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 173 περιστατικά σε κατ’ οίκον περιορισμό. Στην Πυροσβεστική τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι έξι και τέσσερα τα περιστατικά σε κατ΄οίκον περιορισμό. Στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής υπάρχει ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα και 54 περιστατικά σε κατ΄οίκον περιορισμό.

«Καθημερινά οι γυναίκες και οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες ανταποκρινόμενοι σε εκτενές πλέγμα αρμοδιοτήτων. Σε αυτό το πεδίο που επιχειρούν αδιάκοπα, βρίσκονται αντιμέτωποι εδώ και πολλούς μήνες και με την υγειονομική απειλή της Covid 19. Από την πρώτη στιγμή, σύσσωμη η πολιτική και φυσική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται πλάι στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος μεριμνώντας για την προστασία έναντι της πανδημίας. Λαμβάνουμε πλήθος πρωτοβουλιών με αποκλειστικό γνώμονα τη μέγιστη προφύλαξη των ιδίων, των οικείων τους αλλά και του συνόλου της κοινωνίας», είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη σημειώνοντας ότι το υπουργείο είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και με χώρες της ΕΕ, προκειμένου να αντλεί πληροφορίες για τις καλές πρακτικές που έχουν εφαρμόσει και να τις ενσωματώσει. Σε ότι αφορά τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Οικονόμου, καταβάλλονται διαρκείς προσπάθειες για την εξασφάλιση υγειονομικού υλικού και λήψης όλων των ενδεδειγμένων μέτρων. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα συμβασιοποιηθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για προμήθεια επιπλέον υγειονομικού υλικού καθώς και τεχνικού εξοπλισμού.

Παράλληλα, γίνονται οι απαραίτητες παρεμβάσεις, όπως προστατευτικά πλεξιγκλάς σε αστυνομικές υπηρεσίες που προσέρχονται πολίτες. Ειδικά για τους χώρους κράτησης, ο αρμόδιος προϊστάμενος κάθε υπηρεσίας εξετάζει, κατά περίπτωση, τη δυνατότητα κράτησης σε ξεχωριστό χώρο ατόμων ως ύποπτα κρούσματα και, όπου παρατηρούνται ανάγκες κτηριακής διαρρύθμισης, αυτές εξετάζονται από την αρμόδια διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών για τις απαιτούμενες ενέργειες. «Είναι ένα θέμα δεκαετιών και από τη μια στιγμή στην άλλη δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε ιδανικές συνθήκες ως προς το θέμα χώρων κράτησης», είπε ο κ. Οικονόμου. Επίσης, λαμβάνονται πρωτοβουλίες, ώστε να ενισχυθεί ο στόλος των οχημάτων οχήματα που θα φέρουν με διαχωριστικό πλεξιγκλάς, ώστε να διευκολυνθούν οι αστυνομικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, ως σημείο αναφοράς στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει οριστεί το ενιαίο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων και διαχείρισης κρίσεων για τον σκοπό της πληρέστερης αντιμετώπισης συμπτωματικού ασθενούς, αστυνομικού ή κρατουμένου. Όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου, από τις 29 Μαρτίου όλα τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν στη διάθεσή τους ολοκληρωμένο πλέγμα οδηγιών σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα. Επίσης έχουν δοθεί κατευθύνσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης.

Οι προσπάθειες μας συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον για την αποτελεσματικότερη προστασία έναντι της εξάπλωσης του κορονοϊού και για τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, ανέφερε επίσης ο υφυπουργός που ενημέρωσε και για τα μέτρα στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης έθεσε το θέμα του συνωστισμού στα κρατητήρια, σημειώνοντας ότι είναι σοβαρά τα προβλήματα καθώς «κρατούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα άτομα που είναι σε καθεστώς διοικητικής απέλασης σε συνθήκες άθλιες που θέτουν σε κίνδυνο και κρατούμενους και προσωπικό». Ο κ. Καμίνης ζήτησε αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε αστυνομικά τμήματα, προκειμένου να διαπιστώνεται αν τηρούνται τα μέτρα προστασίας διότι έχουν αυξηθεί τα κρούσματα κορονοϊού και στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική. Επίσης, ζήτησε από τον υφυπουργό να ενημερώσει για τον αριθμό των κρουσμάτων.

«Πράγματι, το πλαίσιο συνθηκών κράτησης δεν είναι το επιθυμητό. Καταβάλλουμε καθημερινές προσπάθειες αλλά υπάρχουν δυσκολίες να πάμε σε ταχεία μεταβολή της κατάστασης, δεδομένων των προβλημάτων σε κτηριακές εγκαταστάσεις», είπε υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει ετοιμότητα διαρκείας για την αντιμετώπιση της Covid 19 στις δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής. Ο κ. Οικονόμου δεν παρέλειψε ωστόσο να υπογραμμίσει: «δεν σας κρύβω την ανησυχία μας για την επέκταση των κρουσμάτων, τόσο στο σύνολο του πληθυσμού όσο και στις αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις, καθότι τους επόμενους μήνες θα συνεχίσουν να παραμένουν στην πρώτη γραμμή μάχης. Οι συσκέψεις με τον ΕΟΔΥ είναι συνεχείς για να πετύχουμε τον μεγαλύτερο βαθμό προστασίας έναντι της πανδημίας. Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Οι ελλείψεις και τα κενά στις υποδομές των αστυνομικών τμημάτων και κεντρικών δομών της αστυνομίας και της πυροσβεστικής δεν μπορούν να λυθούν από τη μία στιγμή στην άλλη. Λαμβάνουμε όλο και αρτιότερα μέτρα για την προστασία των χιλιάδων ανδρών και γυναικών των Σωμάτων Ασφαλείας. Κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό σε καθημερινή βάση, για την προστασία των πολιτών, αστυνομικών και πυροσβεστών αλλά και για τους κρατούμενους».

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημέρωσε, εξάλλου, ότι σε κάθε αστυνομική περιφέρεια έχoυν οριστεί αξιωματικoί για την εποπτεία και την αυστηρή τήρηση των μέτρων και των οδηγιών για την Covid 19.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

4 Thoughts to “57 κρούσματα στην ΕΛ.ΑΣ. και 173 αστυνομικοί σε καραντίνα”

  1. Δήμος Σθένης

    Προς Κ. Ελένη.
    Χαίρομαι κι ευχαριστώ για την απάντησή σας κυρία Eleni! Θέλω όμως να θέσω ένα – δυο θεματάκια έτσι για προβληματισμό! Η μόνη κριτική που μπορώ να κάνω στο σχόλιό σας είναι: “Δε μπορεί κανείς να δολοφονεί τη μητέρα του και μετά να κλαίει ζητώντας οίκτο επειδή είναι ορφανό!”. Θέλω να πω πως έτσι που τα κάναμε θα τα φάμε κιόλας! Τρία ζητήματα, λοιπόν, για προβληματισμό!
    1. Ο φιλόσοφος Αριστοτέλης (γνωστός φαντάζομαι) υποστηρίζει την άποψη: “ουδείς εκών κακός”. Αν προβληματιστούμε λίγο (αλλά και πολύ!) πάνω σ’ αυτό θα αποδεχτούμε πιστεύω την αλήθεια του.
    2. Το επόμενο βήμα είναι: Πως και γιατί ο άνθρωπος γίνεται κακός, αφού δε γεννιέται τέτοιος; Ποιος μεταβάλλει ένα μωρό (αγγελούδι) σε μεγάλο (κακοποιό, τέρας, δολοφόνο, βασανιστή, ή φοβισμένο, τρομοκρατημένο, ψοφοδεή κ.τ.λ., κ.τ.λ.;)
    3. Το τρίτο: Ποια δύναμη, τρόπος ή μέσον ή συνθήκη είναι το/τα στοιχείο/α που διαβρώνει/ουν και μεταλλάζει/ουν τον δεδομέο αγγελικό χαρακτήρα σε εγκληματικό και κακοποιό και πως αυτό μπορεί ν’ αλλάξει;
    Δεν πάω παρακάτω (που όπως καταλαβαίνεις ακολουθούν άπειρα κι αρκετά απ’ αυτά ευνόητα) γιατί και μόνον αυτά είναι τόσο πολυπαραγοντικά που χρειάζονται πολλή δουλειά για να διερευνηθούν και να καταλήξει κανείς σε λογικά συμπεράσματα.
    επομένως ας μη μείνουμε στην επιφάνεια. Η αλήθειες βρίσκονται κάτω απ’ την δορά της φαινομενικής πραγματικότητας και συχνά πολύ βαθειά κρυμμένες!!!
    Σας ευχαριστώ που ίσως διαθέσετε το χρόνο σας να ασχοληθείτε μ’ αυτά!
    Υ.Γ. Προσωπικά δε, επιθυμώ να τονίσω πως θέλω να υπερασπιστώ τους αστυνομικούς (παρά τα πολύ άσχημα συναισθήματά μου προς αυτούς όχι άδικα) και γι’ αυτό και οι σκληρές προσωπικές μου απόψεις (στο προηγούμενο σχόλιό μου) για τα …κατορθώματά τους. Πιστεύω πως αν δεν γνωρίζει ο καθένας τι νιώθουν οι άλλοι γι’ αυτόν κι αν αισθάνεται “απυρόβλητος” δεν υπάρχει περίπτωση να διορθωθεί κανείς μας. Ιδιαίτερα όταν καλείται να επιτελέσει “κοινωνικό έργο” όπως πρέπει να κάνουν οι αστυνομικοί.
    Πραγματικά πιστεύω πως το σημερινό μας κατάντημα οφείλεται εν πολλοίς στην παντελή απουσία του “κοινωνικού ελέγχου” που ως γνωστόν δε ενέχει “διοικητικά μέτρα”, αλλά κυρίως “πειθαναγκαστικά”.
    Και πάλι ευχαριστώ.

  2. Eleni

    Προς κ. Δημοσθένη
    Αν για μία μόνο μέρα δεν υπήρχε η αστυνομία, τότε θα έμπαιναν οι κακοποιοί και θα έσφαζαν τον κόσμο στα σπίτια του αλλά και στους δρόμους. Υπάρχουν πάρα μα πάρα πολύ άνθρωποι που θέλουν να κάνουν το κακό και τους σταματάει μόνο ο φόβος της τιμωρίας, δηλαδή η αστυνομία. Δεν έχω καμία διάθεση να υπερασπιστώ τους αστυνομικούς, ξέρετε τι είμαι εγώ, είμαι “τρελή” και πολλές φορές με έχουν πιάσει οι αστυνομική μετά από εντολή των οικείων μου για να με πάνε στο Παγνή “για το καλό μου” και είμαι η πρώτη που τους αντιπαθώ. Η επανάσταση, όπως λέτε, να γίνει αλλά να μην την πληρώσουν αυτοί που παίρνουν τα 700 ευρώ επειδή εγώ π.χ. δεν έχω 700 αλλά 200, 300 ή μηδέν… Να μην στοχοποιούνται αυτοί που έχουν λίγα χρήματα. Αυτό μόνο ήθελα να πω.

  3. Δήμος Σθένης

    Συμφωνώ κ. Eleni. Κι επιπρόσθετα τα περισσότερα απ’ τα “ένστολα παιδιά” είναι δικά μας παιδιά! Αυτά όμως το “συνειδητοποιούν” όταν δέρνουν συνταξιούχους, αγρότες, υπαλλήλους, εργάτες, εργαζόμενους και λοιπούς πολίτες που διεκδικούν το δίκιο τους; Γιατί ποιους δέρνουν; Τους πατεράδες κι αδέρφια τους για να υπηρετήσουν αυτούς που “πλουτίζουν στην πανδημία” και όχι μόνο; Με το να παίρνουν το μέρος τους και να τους υπηρετούν, επιλέγουν μόνοι τους να γίνουν “ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ”. Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΕΧΘΡΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ! . Ή “αυτοαθωώνονται” πίσω απ’ το “τη δουλειά μου κάνω” ΚΑΙ ΜΕ ΉΣΥΧΗ ΤΗ ΣΥΝΕΊΔΗΣΉ (τουλάχιστον αυτό διακηρύττει ο εκπρόσωπός τους) σπάνε το κεφάλι του πατέρα, σκοτώνουν τον αδελφό, ρίχνουν χημικά (και όχι μόνο!) σε παιδιά, να χτυπάνε μαθητές και να μην απαριθμώ τις καταχρήσεις εξουσίας τους!!!); Και εντάξει να κάνει τη δουλειά του ο καθένας. Μα πόσο μπορεί να γίνει αποδεκτή μια επιλογή εργασίας που έχει ως αντικείμενό της τον ξυλοδαρμό των συνανθρώπων του; Αλλά την αδικαιολόγητη και ανεξέλεγκτη βία που ασκούν τους την διατάσσουν κι αυτήν; Τον παραλογισμό που επιδεικνύουν; Την απανθρωπιά τους; Και τέλος πάντων ποιος τους υποχρεώνει να υπακούνε τον κάθε παλιάνθρωπο κι αληταρά Χρυσοχοΐδη και να σακατεύουν ή και να σκοτώνουν συνανθρώπους τους, να κρατούν δεκατετράχρονα στα κρατητήρια, να κατασκευάζουν κατηγορίες και ν’ αφήνουν στο απυρόβλητο Παπάδες και σκ@τ@υγουλα – εγκληματίες καταδικασμένους απ’ τη δικαιοσύνη τους; Ή μήπως κάνω λάθος, κ. Eleni;
    Και θα μου πεις κ. Eleni πως επιβάλουν το νόμο! Μα ο νόμος σ’ ένα δίκαιο και σωστό κράτος δεν επιβάλλεται! Συναποφασίζεται πείθει τους πολίτες και ισχύει για κάθε μέλος της κοινωνίας και είναι “εργαλείο” ευημερίας, ισότητας και δικαιοσύνης. Και δίκαιος είναι ο νόμος που στηρίζει και υπερασπίζεται τις μειοψηφίες σε μια σωστή πολιτεία (έλεγε ο Περικλής που τον θαυμάζετε στον Επιτάφιό του πριν δυόμισι χιλιάδες χρόνια κ. Εleni μου!). Κι αν κάποιος νόμος αδικεί την κοινωνία, τον πολίτη, τότε καταργείται έστω και βίαια. Κι αυτό γίνεται δικαίως έστω και με επανάσταση! Έτσι τουλάχιστον διακηρύττουν οι μεγάλοι διαφωτιστές Μοντεσκιέ, Ρουσό,, Ντ’ Αλαμπέρ, και άλλοι “Διαφωτιστές” που διαμόρφωσαν την “αστική δημοκρατία”. Που τα βλέπετε αυτά να συμβαίνουν έστω κατ’ ελάχιστον κ. Eleni μου;
    Ή μήπως τα βλέπετε και κάνω εγώ το λάθος;
    Υ.Γ. Δεν κάνω λάθος κ. Eleni! Δυστυχώς δεν κάνω λάθος. Είμαι κι εγώ ένας συνταξιούχος πολλάκις δαρείς και τραυματισθείς από την “ευγενή δράση” των “παιδιών” μας, επειδή τολμώ να διεκδικώ τα κλεμμένα από τους μισθούς και τη σύνταξη που μου άρπαξε το κράτος – ληστής και τα χάρισε στους τραπεζίτες και στα διάφορα λαμόγια της εξουσίας, με τους νόμους του, που θρασύτατα βγαίνουν και σήμερα και μου κουνάνε το δάχτυλο!!! Γιατί αυτούς υποστηρίζουν στην πράξη τα …”ένστολα παιδιά μας” , κ. Eleni…
    Και τους υποστηρίζουν δυστυχώς και φανατικά! Και ξέρετε και κάτι άλλο κ Eleni; Το χτύπημα του κλομπ δεν έχει καμία “ποιοτική” διαφορά αν προέρχεται από χέρι “διορισμένου απ’ το παράθυρο” ή “υπολοίπου”, όπως και το χημικό ή η σφαίρα!
    Φυσικά για όλα αυτά δεν θα τους πω κι ευχαριστώ!!! Ούτε και θα ρίξω πέπλο φενάκης στα …έργα τους!
    Και τέλος κ. Eleni. Ούτε μίσος, ούτε φθόνος. Τα συναισθήματά αυτά είναι πολύ ακριβά και “έντιμα” για να ευτελίζονται έτσι… Άλλο είναι το συναίσθημα…

  4. Eleni

    Είναι θλιβερό να μισούν οι πολίτες τους ενστόλους, τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Αν εξαιρέσουμε αυτούς που διορίστηκαν από το παράθυρο, οι υπόλοιποι δεν είναι σωστό να γίνονται στόχος μίσους και φθόνου. Άλλοι είναι εκείνοι που πλουτίζουν στην πανδημία και αυτοί είναι ο εχθρός του λαού, όχι οι αστυνόμοι…

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί