«Έσβησε» μετά από 238 ημέρες απεργίας πείνας η δικηγόρος Ebru Timtik στην Τουρκία

Έκανε απεργία πείνας για 238 ημέρες μετά την καταδίκη της πέρυσι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση

Το Λαϊκό Δικηγορικό Γραφείο ανέφερε στο Twitter ότι η Εμπρού Τιμτίκ πραγματοποιούσε απεργία πείνας απαιτώντας μια δίκαιη δίκη και πως η καρδιά της σταμάτησε να χτυπά νωρίς σήμερα.

Διεθνείς νομικές οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων τόνισαν ότι η Τιμτίκ καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης πάνω από 13 έτη, και ο συνάδελφός της, ο Αϊτάτζ Ουνσάλ, ξεκίνησε απεργία πείνας τον Απρίλιο «για να ενισχύσει το αίτημά τους για δίκαιες δίκες και για απονομή δικαιοσύνης στην Τουρκία».

Οι κατηγορία για την οποία και καταδικάστηκε ως “τρομοκράτης”, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί της, δικηγόροι του Νομικού Γραφείου του Λαού, ήταν ότι υπερασπίστηκε ως συνήγορος, την οικογένεια του Berkin Elvan και της Dilek Doğan, που δολοφονήθηκαν από την Τουρκική αστυνομία και άλλες οικογένειες.

Οι δύο δικηγόροι είχαν πει ότι θα «συνεχίσουν την απεργία πείνας ακόμη κι αν αυτή οδηγήσει στο θάνατό τους», σύμφωνα με την ανακοίνωση της 11ης Αυγούστου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αγγλίας και της Ουαλίας, της Διεθνούς Ένωσης Δικηγόρων και άλλων οργανώσεων.

Μια έφεση στην καταδικαστική ετυμηγορία που υποβλήθηκε τον Μάρτιο του 2019, απορρίφθηκε τον Οκτώβριο, ενώ μια επιπλέον έφεση εκκρεμεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας.

Ανακοίνωση του Λαϊκού Μετώπου για τον θάνατο της απεργού πείνας Ebru Timtik: 

ΕΠΕΣΕ ΜΑΡΤΥΡΑΣ Η ΑΠΕΡΓΟΣ ΠΕΙΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΑ EBRU TİMTİK
“Αγωνιζόμαστε για να προφτάσουμε την αυγή και το αύριο, για να δημιουργήσουμε νέους χρόνους κι εποχές, στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των ανθρώπων” Ν. Μπελογιάννης

Σήμερα 27/8/2020, έπεσε μάρτυρας, στις 238 μέρες απεργίας πείνας μέχρι θανάτου, η συντρόφισσά μας, μέλος του Νομικού Γραφείου του Λαού, Ebru Timtik.

Δολοφονήθηκε από τον ιμπεριαλισμό και το φασισμό γιατί αντιστάθηκε στην αδικία, την εκμετάλλευση και την καταπίεση που έχει επιβάλλει ο Ερντογάν και το κόμμα του το AKP, στους αγωνιστές και τους λαούς της Τουρκίας.

Αγωνίστηκε με σθένος και αυταπάρνηση, για το δικαίωμα στη δίκαιη δίκη, το οποίο είναι και το κύριο αίτημα της μεγάλης Αντίστασης της απεργίας πείνας μέχρι θανάτου. Μια μαχήτρια της δικαιοσύνης, πάντα στο πλευρό των φτωχών, της εργατικής τάξης, των λαών και της νεολαίας.

Γι’ αυτό φυλακίστηκε και δολοφονήθηκε από το φασιστικό καθεστώς του ΑΚΡ, γιατί δε σταμάτησε ποτέ, ούτε για μια στιγμή να υπερασπίζεται είτε ως δικηγόρος, είτε ως αγωνίστρια τους καταπιεσμένους λαούς της Τουρκίας. Γιατί μαζί με τους υπόλοιπους απεργούς πείνας μέχρι θανάτου, έβαλε το σώμα της ανάχωμα απέναντι στην καταστολή, την αδικία, τη φίμωση, χωρίς να διστάσει μπροστά στα βασανιστήρια, τις επιθέσεις και τις φυλακίσεις.

Οι κατηγορία για την οποία και καταδικάστηκε ως “τρομοκράτης”, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί της, δικηγόροι του Νομικού Γραφείου του Λαού, ήταν ότι υπερασπίστηκε ως συνήγορος, την οικογένεια του Berkin Elvan και της Dilek Doğan, που δολοφονήθηκαν από την Τουρκική αστυνομία, του Hasan Ferit, που δολοφονήθηκε από μαφιόζους, αγωνιζόμενος ενάντια στα ναρκωτικά, τους 301 εργάτες που δολοφονήθηκαν από το κεφάλαιο στα ορυχεία Soma, τους απολυμένους εκπαιδευτικούς, την Nuriye Gülmen και τον Semih Özakça , που απολύθηκαν από το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, καθώς και άλλες υποθέσεις κοινωνικής και ταξικής αδικίας.

Την απεργία πείνας μέχρι θανάτου συνεχίζει ο Δικηγόρος του Λαού, Aytaç Ünsal, για 207 μέρες και οι πολιτικοί κρατούμενοι Didem Akman και Özgür Karakaya, για 191 μέρες. Η κατάσταση της υγείας του συντρόφου Αytaç ολοένα και επιδεινώνεται, καθώς κρατείται δέσμιος στο νοσοκομείο, υπό την απειλή της αναγκαστικής σίτισης, των σωματικών και ψυχολογικών βασανιστηρίων.

Η μεγάλη αντίσταση της απεργίας πείνας μέχρι θανάτου ανέδειξε σε όλο τον κόσμο την αδικία και την τρομοκρατία που επικρατεί στο εσωτερικό της Τουρκίας. Μα και συνάμα ανέπτυξε ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης σε όλα τα μέρη της γης, που έδωσε δύναμη στον αγώνα των απεργών.

Από την Τουρκία μέχρι την Ευρώπη και από τη Λατινική Αμερική μέχρι τη Μέση Ανατολή, ο αγώνας ενάντια στο φασισμό, την αδικία, την ιμπεριαλιστική και ταξική εκμετάλλευση, δε γνωρίζει σύνορα. Στην αντίσταση αυτή πέσανε μάρτυρες 4 σύντροφοί μας, η Helin Bolek, o İbrahim Gökçek, μέλη του επαναστατικού συγκροτήματος Grup Yorum, o σύντροφος Mustafa Koçak και η Δικηγόρος του Λαού Ebru Timtik.

Στα ονόματά τους ορκιστήκαμε εκδίκηση, ο αγώνας συνεχίζεται. Ebru αθάνατη συντρόφισσα μας, γενναία γυναίκα της Dersim, φλογερή μαχήτρια της δικαιοσύνης, σου υποσχόμαστε από το AKP θα ζητήσουμε λογαριασμό.

HELİN,İBRAHİM, MUSTAFA, EBRU, ΑΘΑΝΑΤΟΙ! ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΔΕΚΤΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟYΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ Ο AYTAÇ ÜNSAL ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΒİZE ÖLÜM YOK ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 28/8 19:00 ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ, 19:30 ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί