Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου: Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για τη Συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο κατέθεσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το πρωί της Τετάρτης άρχισε η συζήτηση στην Ολομέλεια αναφορικά με την κύρωση των Συμφωνιών με την Αίγυπτο και την Ιταλία, η οποία θα ολοκληρωθεί με τη ψηφοφορία κύρωσης αυτών. ΚΚΕ, ΜΕΡΑ και Ελληνική Λύση τάσσονται κατά και των δύο Συμφωνιών, το ΚΙΝΑΛ υπέρ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία με την Ιταλία και θα δηλώσει «παρών» σε αυτήν που υπογράφηκε με την Αίγυπτο.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας προκειμένου -όπως είπε- να πάρει o καθένας τη θέση που του αναλογεί στην ιστορία. Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε τις ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς τη θολή εικόνα που επικρατεί με την επήρεια νησιών, όπως η Κρήτη και η Κάρπαθος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Νίκος Δένδιας δεν έδωσε τις απαιτούμενες διευκρινίσεις. Πρόσθεσε δε ότι αντίστοιχη ασάφεια εντοπίζεται και για τις γραμμές βάσεις των νησιών, ενώ έψεξε εμμέσως τη sui generis μεθοδολογία της μέσης γραμμής που ακολουθήθηκε από την κυβέρνηση για τη Συμφωνία και η οποία ξεφεύγει από τα πρότυπα της μεθοδολογίας Μολυβιάτη.

Η απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς την κατάθεση αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας έχει διττό πολιτικό σκοπό. Πρώτον, να σύρει την ακραία πτέρυγα της ΝΔ και κυρίως τον Αντώνη Σαμαρά να πάρει ξεκάθαρη θέση για τη Συμφωνία. Δεύτερον, με την απόφαση αυτή, ο Αλ. Τσίπρας στοχεύει στη διάψευση της υφέρπουσας κριτικής από τη συμπολίτευση και τα συν αυτώ Μέσα περί αντικρουόμενων στάσεων στο εσωτερικό του κόμματος για την εν λόγω Συμφωνία.

H ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο, Πέμπτη, από τις 15:00 έως τις 20:00 λόγω των έκτακτων μέτρων για την πανδημία.

Η ψηφοφορία για τη Συμφωνία με την Ιταλία θα διεξαχθεί σήμερα, όπως είχε προγραμματιστεί.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί