Με τον Χάικο Μάας ο Αλ. Τσίπρας: «Ανάγκη η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου»

Την ανάγκη η Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της ως προς την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου και να αποδεχθεί την προοπτική ισχυρών κυρώσεων στο πλαίσιο ενός ουσιαστικού ευρωτουρκικού διαλόγου υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας συζήτησε για την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πρωτοβουλίες της Γερμανικής Προεδρίας για επανεκκίνηση του διαλόγου. Τόνισε ότι μόνο σε αυτήν τη βάση και με τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων, μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις  επανεκκίνησης των διερευνητικών για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ -χωρίς παρέμβαση τρίτων στην ατζέντα των συνομιλιών- με σκοπό, αν οι διερευνητικές αποτύχουν να υπάρξει προσφυγή στη Χάγη.

Η ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας ώστε να μειωθεί η ένταση στην περιοχή τονίστηκε και στη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων στις 27 και 28 Αυγούστου στο Βερολίνο, υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, ενώ ερωτηθείσα σχετικά με τις προτάσεις του Ζοζέπ Μπορέλ, τόνισε ότι «όπως ο Ύπατος Εκπρόσωπος έχει ήδη αναφέρει θα παρουσιάσει επιλογές στο Gymnich την Πέμπτη». Το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου θα συζητηθεί ενδελεχώς και στη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου ανέφερε η Ναμπίλα Μασράλ

Σε Αθήνα και Αγκυρα ο Χάικο Μάας – Εκανε λόγο για απευθείας διαπραγματεύσεις

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας (Heiko Maas) επισκέπτεται σήμερα Αθήνα και ‘Αγκυρα, με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο να βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών με τους ομολόγους του. Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η ατζέντα των συζητήσεων του κ. Μάας με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια περιλαμβάνει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και την κατάσταση στη Λιβύη, εν όψει της άτυπης συνάντησης “Gymnich” των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Χθες, Δευτέρα 24/8, η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε τη «λύπη» της για την παράταση της τουρκικής NAVTEX, ενώ προειδοποίησε ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιβαρύνει την σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και ενδεχόμενη κλιμάκωσή της θα έχει ακόμη βαρύτερες συνέπειες.

«Λυπούμαστε για αυτή την ανακοίνωση της Τουρκίας. Από την δική μας σκοπιά, η παράταση των σεισμολογικών ερευνών του τουρκικού πλοίου εκεί αποτελεί στην παρούσα κατάσταση βήμα προς την λάθος κατεύθυνση, διότι αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παράταση της NAVTEX από την πλευρά της ‘Αγκυρας μέχρι τις 27 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιείται στο Βερολίνο το ‘Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, λίγο πριν από την αναχώρησή του για την Αθήνα και ακολούθως την ‘Αγκυρα ζήτησε εκ νέου τερματισμό των προκλήσεων και επίλυση των «επίμαχων ζητημάτων που σχετίζονται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ειλικρινή διάλογο» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Μάας δήλωσε σήμερα τα εξής:

«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ. Λύσεις για τα επίμαχα ζητήματα που σχετίζονται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να υπάρξουν μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ειλικρινή διάλογο μεταξύ τους. Οι εντάσεις δεν επιβαρύνουν μόνο τη σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Περαιτέρω κλιμάκωση μπορεί μόνο να βλάψει όλες τις πλευρές, αλλά πάνω απ’ όλα τους άμεσα εμπλεκομένους επιτόπου.

Τα παράθυρα διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει τώρα να ανοίξουν περισσότερο και όχι κλείσουν. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε, αντί νέων προκλήσεων, επιτέλους βήματα χαλάρωσης της έντασης και την έναρξη απευθείας συνομιλιών. Σε αυτό θέλουμε να προσφέρουμε υποστήριξη στο μέτρο των δυνάμεών μας.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ πραγματοποίησε μια σημαντική διαδικασία συζητήσεων με την Τουρκία κατά τους τελευταίους μήνες, την οποία υποστηρίζουμε πλήρως.

Τη σχέση μας με την Τουρκία θα τη συζητήσουμε αυτήν την εβδομάδα στο Βερολίνο, στον κύκλο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και εκεί η φωνή της Ελλάδας θα έχει ιδιαίτερο βάρος. Αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να αναζητήσω για μία ακόμα φορά τις απευθείας συνομιλίες επιτόπου».

Μ. Βαρβιτσιώτης: Περιμένουμε από την Επιτροπή να παρουσιάσει τις διαφορετικές εναλλακτικές για το πώς μπορούν να επιβληθούν οι κυρώσεις στην Τουρκία

Οι κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιβληθούν σε βάρος του κράτους της Τουρκίας, όχι σε βάρος κάποιου προσώπου ή εταιρείας, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στο Politico.

   «Αυτό στο οποίο έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες τον τελευταίο καιρό δεν είναι η εσφαλμένη ενέργεια κάποιου μεμονωμένου προσώπου ή εταιρείας, αλλά το αποτέλεσμα της παραβατικής συμπεριφοράς ενός συγκεκριμένου κράτους. Οι κυρώσεις, λοιπόν, πρέπει να επιβληθούν κατά του κράτους αυτού», επισήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Και πρόσθεσε ότι αυτό που αναμένει η Ελλάδα από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είναι να παρουσιάσει τις διαφορετικές εναλλακτικές που υπάρχουν για το πώς μπορούν να επιβληθούν αυτές οι κυρώσεις.

   Ερωτώμενος περαιτέρω για τη διαμεσολαβητική προσπάθεια που έχει αναλάβει η Γερμανία, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι η αυξανόμενη ένταση μπορεί να αποκλιμακωθεί σε δύο φάσεις, με διμερή διάλογο και παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

   Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι, για να γίνει κάτι τέτοιο, χρειάζεται προηγουμένως υπογραφή ενός συνυποσχετικού με την Τουρκία, ώστε να υπαχθεί αυτό το ζήτημα στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου. «Το άλλο που χρειάζεται είναι να σταματήσει η στρατιωτική ένταση στην περιοχή, η οποία είναι αντιπαραγωγική, καθώς δεν μπορείς να διαπραγματεύεσαι υπό την απειλή χρήσης όπλων».

   Αναφερόμενος, τέλος, στην πρόταση της Άγκυρας για πολυμερές συνέδριο με σκοπό την επίλυση της διαφοράς, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι αυτό δεν αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι θα μειωθούν οι εντάσεις. «Άλλωστε, ένα τέτοιο συνέδριο θα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο, η οποία θα έπρεπε οπωσδήποτε να συμμετέχει».

   «Είναι μια από αυτές τις ωραίες ιδέες που απλώς αναβάλλουν την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων»”, κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός.

Το απόγευμα , ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Τουρκία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί