«Έρμαιο των χορηγών του ο κ. Μητσοτάκης χτίζει κάθε μέρα Παρακράτος»

Συνέντευξη του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL, Κώστα Αρβανίτη, στον ρ/σ «107.7 Στο Κόκκινο» Πάτρας:

Έρμαιο των χορηγών του ο κ. Μητσοτάκης χτίζει κάθε μέρα Παρακράτος

«Στο Κόκκινο Πάτρας» και στην εκπομπή «Ποντάρω Κόκκινο» με τους Θάνο Χριστακόπουλο και Βίκυ Δρακούλη μίλησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL, Κώστας Αρβανίτης για θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, αλλά και για την διάρρηξη στο σπίτι της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη.

«Ύποπτη η διάρρηξη – Κενά στη φύλαξη της εισαγγελέως»

«Το περιστατικό είναι ύποπτο και περίεργο και το εκλαμβάνω ως μήνυμα προς την εισαγγελέα», δήλωσε ο ευρωβουλευτής για τη διάρρηξη στο σπίτι της κ. Τουλουπάκη, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να το λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του ο Κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, καθώς φέρεται να υπάρχουν πολλά κενά στη φύλαξη της Εισαγγελέως. «Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα σε μια ευρωπαϊκή χώρα τον 21ο αιώνα; Νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός του έχει την απόλυτη ευθύνη για αυτό το περιστατικό, το οποίο έρχεται σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων περιστατικών και δηλώσεων κορυφαίων υπουργών, που έχουν στοχοποιήσει την κ. Τουλουπάκη, επειδή μάλλον θα ήθελε το σύστημα Μητσοτάκη να κλείσει άρον άρον και με τους δικούς του όρους την υπόθεση που χειρίζεται η κ. Τουλουπάκη».

«Έρμαιο των χορηγών του ο κ. Μητσοτάκης» 

«Το παρακράτος χτίζεται καθημερινά, ο Κ. Μητσοτάκης είναι έρμαιο των χορηγών του και των συμφερόντων που τον έφεραν και τον στηρίζουν σήμερα στην κυβέρνηση» επεσήμανε ο Κ. Αρβανίτης. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει ζητήματα όσον αφορά το κράτος δικαίου, με κορυφαίο θέμα την υπόθεση Νοβάρτις, αλλά και άλλα, που αφορούν στη δημοκρατία, τους θεσμούς και πώς ξανά, ως νόμιμοι ιδιοκτήτες τους κράτους, όπως θεωρούν, έχουν το κράτος στην δική τους υπηρεσία και των συμφερόντων τους».

«Ο Ερντογάν εργαλειοποιεί το προσφυγικό για να μας σύρει σε διαπραγματεύσεις για την υφαλοκρηπίδα»

Για τις τουρκικές προκλήσεις και την ανανέωση της Navtex της Τουρκίας, βάσει της οποίας θα συνεχίζει να πλέει μεταξύ Ελληνικής και Κυπριακής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis μέχρι και τις 27 Αυγούστου, ο Κ. Αρβανίτης υπενθύμισε κάτι που είχε παλαιότερα  πει, ότι «μέσα από την διαδικασία του προσφυγικού θα μας σύρουν ουσιαστικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Είναι φανερό λοιπόν ότι αυτό το σικέ παιχνίδι μεταξύ κορυφαίων παραγόντων – κρατών της Ε.Ε. και των δυο άλλων παιχτών (ΗΠΑ και Ρωσία) με “franchise” τον Ερντογάν, βάζει σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και του ίδιου του προέδρου του, Αλέξη Τσίπρα, με την οποία συντάσσεται, επισημαίνοντας ότι «στην παρούσα στιγμή καμία κίνηση δεν θα έπρεπε να γίνει όσον αφορά την ΑΟΖ με την Αίγυπτο και σε άλλες περιπτώσεις με την Ιταλία, διότι νομίζω ότι είναι χαρτί στα χέρια αυτών που θέλουν να οδηγήσουν την χώρα, με αυτή την κυβέρνηση, σε διαπραγμάτευση για εθνικά ζητήματα». 

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι επικίνδυνος για τη χώρα»

«Η χώρα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», συνέχισε ο ευρωβουλευτής. «Ο Κ. Μητσοτάκης το “σπρώχνει” αυτό το πράγμα ή σύρεται, ακόμα χειρότερα, σε αυτό. Κοιτά ως παρατηρητής τι ακριβώς συμβαίνει και σύρεται. Ψελλίζει κάποιες διαμαρτυρίες, κάνει κρυφές συναντήσεις στο Βερολίνο με πολιτικούς, εμπειρογνώμονες και πολιτικά στελέχη, εν κρυπτώ ουσιαστικά από την ελληνική κοινωνία και το ελληνικό κοινοβούλιο. Ο Κ. Μητσοτάκης είναι επικίνδυνος και για τα εθνικά θέματα και για την οικονομία. Είναι επικίνδυνος και αυτός και η πολιτική του».

«Εμφανής η διαφορά Τσίπρα – Μητσοτάκη στη διαχείριση των ελληνοτουρκικών»

Ο Κ. Αρβανίτης υπενθύμισε ακόμη την παλαιότερη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα και τη σαφήνεια με την οποία τοποθετήθηκαν ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλος και ο τότε πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. «Είναι εμφανές με τι σαφήνεια και με τι καθαρότητα η τότε ελληνική κυβέρνηση έβαλε ξεκάθαρα τα θέματα χωρίς να υπάρχει αγένεια στον γειτονικό καλεσμένο. Από την άλλη, η ΝΔ και στελέχη της μιλούσαν δυνατά και στην αρχή και σήμερα για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, φαίνεται πως είναι στο γενικότερο αφήγημα της Ντ. Μπακογιάννη και άλλων στελεχών της ΝΔ».

«Το όνομα μιας γείτονος χώρας δεν είναι εθνικό θέμα – Η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα είναι»

Στη συνέχεια ο Κώστας Αρβανίτης θύμισε τι έπραττε η ΝΔ, ως αντιπολίτευση, με την συμφωνία των Πρεσπών σε αντίθεση με την σημερινή στάση της στα ελληνοτουρκικά. «Η ΝΔ είχε σηκώσει πολύ ψηλά το θέμα του εθνικοπατριωτικού ζητήματος σε ένα θέμα, που δεν ήταν εθνικό. Η Δεξιά πάντα έπαιζε πολύ επικίνδυνα με τα εθνικά ζητήματα. Το όνομα μιας γείτονος χώρας δεν είναι εθνικό θέμα. Εθνικό θέμα ήταν πάντα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ και βεβαίως το μεγάλο ζήτημα της τουρκικής κατοχής της Κύπρου. Είδαμε πώς χειρίστηκε το βασικό εθνικό θέμα η ΝΔ όταν πήρε την εξουσία. Από ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη παίζει με το εθνικό συναίσθημα και παίζει ουσιαστικά με τα εθνικά θέματα».

«Κορυφαίο ζήτημα για την ευρωομάδα της Αριστεράς η τουρκική προκλητικότητα»

Για την στάση της Ευρωομάδας της Αριστεράς απέναντι στην ελληνοτουρκική διένεξη και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο κ. Αρβανίτης επισήμανε μεταξύ άλλων τα παρακάτω: «Κορυφαίο ζήτημα είναι το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας για το οποίο και η GUE/NGL και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκδώσει καταδικαστικές αποφάσεις και ανακοινώσεις. Θα συνεχίζουμε για να βγάλουμε στον “αφρό” την στάση των ισχυρών της Ε.Ε. που μέσα από τον “διαπληκτισμό” για να οδηγηθεί η χώρα στη Χάγη, κρύβονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα εταιριών της Γαλλία και της Γερμανίας. Βλέπουν ουσιαστικά  τα κοιτάσματα που υπάρχουν στο Αιγαίο. Αυτό είναι το κόλπο, ουσιαστικά το Αιγαίο να ανήκει σε ευρωπαϊκές, αμερικανικές ή ρωσικές εταιρείες. Το δεύτερο είναι το προσφυγικό όπου επίσης η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς και είναι μεγάλη η έκθεση της ελληνικής κυβέρνησης με τις επαναπροωθήσεις».

«Δεν έχουν σχέδιο και ρίχνουν την ευθύνη στους πολίτες»

Όσον αφορά την πανδημία, την αύξηση των κρουσμάτων που επέφερε το άνοιγμα των συνόρων καθώς και τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για εξασφάλιση του εμβολίου τον Δεκέμβριο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σημείωσε: «Ο Κικίλιας είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Θα καταγραφεί ως Υπουργός στην πανδημία που δεν φάνηκε πουθενά. Τη βασική ευθύνη την έχει ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος έβγαινε ως Λουδοβίκος μιλώντας για προσωπική ευθύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τότε την επιλογή του lockdown και λέγαμε “μένουμε σπίτι”, χωρίς να κάνει ακραία λαϊκίστικη αντιπολίτευση. Αντιθέτως έκανε συγκεκριμένες προτάσεις, για να σταθεί όρθια η κοινωνία. Στο θέμα του τουρισμού ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει προτάσεις για την στήριξη του ντόπιου τουρισμού, μέσα από το “μαξιλάρι” που υπάρχει και να προστατευτεί η χώρα από αυτό που τελικά έγινε. Ο Μητσοτάκης παίζει με την επικοινωνία. Τώρα έρχεται ο ίδιος και τα μίντιά του ότι στο πρώτο μέρος ήταν νικητής ο κ. Μητσοτάκης και στο δεύτερο σημείο, στα δύσκολα δηλαδή, φταίμε όλοι οι άλλοι. Θα είναι μνημείο για την πολιτική ιστορία, το πανάκριβο σόου που έστησε στην Σαντορίνη, καλώντας, χωρίς να έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο, τους ξένους να έρθουν στην χώρα για τουρισμό. Το ισοζύγιο, που ήρθε, είναι ετεροβαρές σε σχέση με τη ζημιά που έγινε στην χώρα. Είχαν πάνω από 5 μήνες για να οργανώσουν το σχέδιο της επόμενης μέρας. Στο πεντάμηνο αυτό ούτε το ΕΣΥ ενίσχυσε, ούτε πρόγραμμα για το πώς πρέπει να δουλέψουν οι επιχειρήσεις είχε, ούτε για τον τουρισμό είχε σχέδιο και φυσικά σήμερα έχουμε τις παλινωδίες Κεραμέως-Πέτσα για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία. Αυτά θα έπρεπε να έχουν λυθεί».

«Ιστορική η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κοινωνία»

«Στο επίπεδο της οικονομίας αυτής καθεαυτής αυτοί που θα πληγούν βίαια είναι οι εργαζόμενοι», δήλωσε κλείνοντας. «Τα ποσοστά της ύφεσης ήταν υψηλά προ Covid. Πρέπει να μας πουν τι έχει μείνει από το “μαξιλάρι”, πρέπει να μας πουν τι θα κάνουν με τις θέσεις εργασίας και πώς θα τις διασφαλίσουν, πώς θα ενισχύσουν τις επιχειρήσεις. Ποιο είναι το σχέδιο για να συνεχίσει να παράγει η χώρα και η οι εργαζόμενοι να έχουν ασφάλεια και μεροκάματα. Η κρίση αυτή ήταν ευκαιρία για το σύστημα ώστε να πάρει χώρο. Ο κόσμος θα αντιδράσει και θα υπάρξουν κοινωνικές συγκρούσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πρωταγωνιστής στις εξελίξεις για “στόχο, όραμα, ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών”. Όχι εσωστρέφεια, γκρίνια και μεμψιμοιρία για πράγματα που δεν ενδιαφέρουν καθόλου τον κόσμο και την ιστορία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ιστορική ευθύνη και είναι το μεγάλο χαρτί που θα καθορίσει σε προοδευτική κατεύθυνση τις εξελίξεις. Όσοι δεν το καταλαβαίνουν κάνουν τεράστιο λάθος και φυσικά θα κριθούν».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί