Το αγροτικό εισόδημα στο έλεος της πολιτικής της Ν.Δ.

Ανακοίνωση από τη Θεματική Αγροτικών της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χανίων

Για άλλη μια χρονιά τα έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν σαν αποτέλεσμα να προκληθούν πολλές ζημιές στην φυτική παραγωγή. Ζημιές, άλλες ασφαλιστικά καλυπτόμενες και άλλες όχι, με αποτέλεσμα σοβαρές επιπτώσεις στο εισόδημα των παραγωγών.

Μάλιστα τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει αυτές τις ζημιές σε μεγάλο βαθμό. Για αυτό το λόγο η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δρομολογήσει αλλαγές στον κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ, με βάση τη μελέτη των καιρικών φαινομένων, των επιπτώσεων στις καλλιέργειες, των ασφαλιστικών κινδύνων, μέσω της αναλογιστικής μελέτης που είχε δρομολογήσει.

Δυστυχώς με την καθυστέρηση της σημερινής διοίκησης να κατακυρώσει το διαγωνισμό σπαταλήθηκε πολύτιμος για τους αγρότες χρόνος. Τη στιγμή μάλιστα που ένα περίπου μήνα πριν, κατακύρωσε τον ίδιο διαγωνισμό που είχε προκρίνει και επιμεληθεί η προηγούμενη διοίκηση, μαζί με τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και είχε αναβληθεί τον Γενάρη του 2020, βορά στο βωμό της επιτροπής που θα εξέταζε την είσοδο των ιδιωτών στην αγροτική ασφάλιση.

Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά, το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΑ θα συνεργαστούν, ώστε να μην χαθεί κι άλλος πολύτιμος για τους αγρότες χρόνος και να προχωρήσουν στις απαιτούμενες αλλαγές με σκοπό το όφελος των ασφαλισμένων. Αντίθετα η δημιουργία ευνοϊκού πλαισίου για την είσοδο των ιδιωτών, όπως μας είπε ο υπουργός στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, όχι μόνο δεν θα ωφελήσει τους αγρότες και την παραγωγή τους αλλά θα τους κάνει περισσότερο ευάλωτους στις επερχόμενες προκλήσεις.

Στους πληττόμενους αγρότες του νομού μας, τόσο από την καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω κορωνοϊού, όσο και από ακραία καιρικά φαινόμενα, το ελάχιστο που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι η γενναία, ουσιαστική στήριξη του εισοδήματος τους, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί